X

Ορκίστηκε η νέα Κυβέρνηση και οι Σερραίοι υφυπουργοί Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και Μάρκος Μπόλαρης

Ïñêïìùóßá ôçò íÝáò êõâÝñíçóçò óôï Ðñïåäñéêü ÌÝãáñï ôçí ÔåôÜñôç 23 Óåðôìåâñßïõ 2015. (EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)

Ορκίστηκε το πρωί της Τετάρτης (23/9) η νέα Κυβέρνηση που σχηματίστηκε με Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα και τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες
Στο κυβερνητικό σχήμα συμμετέχουν για πρώτη φορά δύο Σερραίοι. H Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά που εκλέχτηκε στις Σέρρες με τους ΑΝ.ΕΛ. και αναλαμβάνει τη «γνώριμη» θέση της Υφυπουργού Μακεδονίας Θράκης, που κατείχε και στην προηγούμενη κυβέρνηση (που είχε εκλεγεί τον Γενάρη) και ο Μάρκος Μπόλαρης που εκλέχθηκε στην Α’ Θεσσαλονίκης (καθώς υπήρχαν αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ Σερρών για τη συμμετοχή του στο Σερραϊκό ψηφοδέλτιο) ο οποίος ανέλαβε ως αναπληρωτής υπουργός στο νεοσυσταθέν Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Οι δύο σερραίοι υπουργοί έδωσαν μαζί με άλλους 11 συναδέλφους τους τον Θρησκευτικό όρκο, ενώ οι υπόλοιποι 31 έδωσαν πολιτικό όρκο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Σε δηλώσεις μετά το πέρας της ορκωμοσίας η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά έκανε λόγο ότι σκοπός της είναι η αναβάθμιση του
Μακεδονίας Θράκης για να αποκτήσει ουσιαστικό ρόλο στην προσπάθεια ανάπτυξης της βόρειας Ελλάδας.

(EUROKINISSI)

Τα βιογραφικά των δυο σερραίων υπουργών

Μάρκος Μπόλαρης
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στις Σέρρες το 1958. ‘Εχει καταγωγή από Χανιά, Λήμνο και Σέρρες.
Σπούδασε Νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1980) και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Δημόσια Διοίκηση – Public Administration στο Πανεπιστήμιο Ρούσβελτ στο Σικάγο και επέστρεψε στην Ελλάδα το 1983.

Από το 1985 άσκησε δικηγορία στις Σέρρες, ενώ συνέβαλε, μαζί με τον πατέρα του, Ηλία Μπόλαρη, στην ίδρυση της ημερήσιας τοπικής εφημερίδας “Παρατηρητής”. Το 1986 πρωτοεξελέγη δημοτικός σύμβουλος Σερρών.

Από το 1990 ως το 1994, επί της πρώτης δημαρχιακής θητείας του Ζήση Μητλιάγκα, διετέλεσε Αντιδήμαρχος Σερρών αρμόδιος για τον πολιτισμό και αθλητισμό. Επί ημερών του οικοδομήθηκε το νέο κτίριο της βιβλιοθήκης των Σερρών. Έκανε πολυετή αγώνα για την ανάδειξη του ζητήματος της επιστροφής των κλεμμένων χειρογράφων των Ι. Μ. Ιωάννου του Προδρόμου και Ι. Μ. Παναγίας Εικοσιφοινίσσης από τους Βουλγάρους.

Με επιστολή του προς τον Κ. Καραμανλή ζήτησε η επιστροφή να μπει ως όρος στην επικείμενη τὀτε εισδοχή της Βουλγαρίας στην ΕΕ.
Εξελέγη Βουλευτής Σερρών με το ΠΑΣΟΚ πέντε φορές (2004, 2007, 2009 και δύο φορές στις εκλογές του Μαϊου και Ιουνίου του 2012) . Τον Οκτώβριο του 2012 διεγράφηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ επειδή αρνήθηκε να ψηφίσει τα μέτρα της κυβέρνησης Σαμαρά. Στο διάστημα 2009-2010 ήταν Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη στην Κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου 2009.

Στις δημοτικές εκλογές 2010 κατέβηκε σαν υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με το ΠΑΣΟΚ καί εξελέγη αρχηγός της Μείζονος Αντιπολίτευσης εναντίον του Παναγιώτη Ψωμιάδη (ΝΔ) ο οποίος αργότερα καταδικάστηκε για διαφθορά και παύθηκε.
Διετέλεσε πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής για το σκάνδαλο των υποβρυχίων που διενήργησε εξονυχιστική έρευνα που οδήγησε σε ένα πόρισμα καταδικαστικό καταπέλτη εναντίον του πρώην υπουργού και πρώην μέλους της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ Ακη Τσοχατζόπουλου. Ένα χρόνο μετά ο κ. Τσοχατζόπουλος οδηγήθηκε στη φυλακή.

Στον ανασχηματισμό του Ιουνίου 2011 ο Μάρκος Μπόλαρης επανήλθε στην Κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου στη θέση του Υφυπουργού Υγείας. Από τη θέση του αυτή προχώρησε σε βαθιές τομές στον τρόπο πληρωμής των προνοιακών επιδομάτων, μέσα από απογραφή των δικαιούχων, παρακάμπτοντας έτσι την γραφειοκρατία. Η απογραφή ανέδειξε πως 40 περίπου χιλιάδες έπαιρναν (36.294 άτομα επί συνόλου 240.292) επιδόματα παράνομα, γλυτώνοντας το δημόσιο ταμείο πάνω από 110 εκατομύρια ευρώ ανά έτος.

Στην ίδια θέση συνέχισε και σαν υφυπουργός στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου.
Είναι παντρεμένος με την Κυριακή Τζαμπαζίδου-Μπόλαρη, συμβολαιογράφο, με την οποία απέκτησε έξι παιδιά, δύο αγόρια και τέσσερα κορίτσια. Μιλά Αγγλικά και Γαλλικά.

Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά
Η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά είναι Σερραία πολιτικός, υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης) στην κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα, βουλευτής Σερρών με τους Ανεξάρτητους Έλληνες στις Εθνικές Εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015. Διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.
Γεννήθηκε στις Σέρρες στις 21 Φεβρουαρίου 1958. Είναι Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έγγαμη με τον Χρήστο Τσαρουχά (αρχιτέκτων μηχανικός). Έχει έναν γιο τον Κωνσταντίνο Τσαρουχά (πολιτικός επιστήμων) και μία κόρη την Κατερίνα Τσαρουχά (κοινωνιολόγος/δημοσιογράφος).

Εξελέγη Βουλευτής Νομού Σερρών με τη Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) στις εκλογές του 2000, 2004, 2007 και 2009. Υπήρξε Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων.

Υπήρξε μέλος των Διαρκών Επιτροπών Εξωτερικών και Αμύνης, καθώς επίσης και Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης.

Ήταν μέλος του Τμήματος Γυναικών της ΝΔ από το 1983 έως το 2012. Διετέλεσε μέλος Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και Υπεύθυνη Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων της ΝΔ.
Τον Φεβρουάριο του 2012, μετά την καταψήφιση της δεύτερης δανειακής σύμβασης, διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και από μέλος του κόμματος.

Τον επόμενο μήνα προσχώρησε στο νέο κόμμαΑνεξάρτητοι Έλληνες και ανέλαβε καθήκοντα Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της ΚΟ του κόμματος μαζί με τον Χρήστο Ζώη.
Στις Εθνικές Εκλογές του 2012 συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην εκλογική περιφέρεια Σερρών και εκλέχθηκε ως η μοναδική Βουλευτής προερχόμενη από τους ΑΝ.ΕΛ..
Στις 18 Μαΐου 2012 εξελέγη ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων με 185 ψήφους υπέρ και 96 λευκά.
Στις Εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες την τοποθέτησαν πρώτη στη λίστα του ψηφοδελτίου τους (και σύμφωνα με τη σταυροδοσία των Εκλογών του Μαΐου). Το κίνημα διατήρησε την έδρα στην Π.Ο. Σερρών, ανανεώνοντας τη θητεία της στο αξίωμα.
Στις 29 Ιουνίου 2012 επανεξελέγη ΣΤ’ Αντιπρόεδρος με 225 ψήφους υπέρ.
Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 επανεξελέγη Βουλευτής Ν. Σερρών με το κίνημα των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

ανεξάρτητος :

Τα σχόλια απενεργοποιημένα

X

Προστασία προσωπικών δεδομένων

Συλλέγουμε και επεξεργαζόμαστε τα προσωπικά σας δεδομένα, μόνο για στατιστικούς λόγους. Δεν πρόκειται ποτέ να πουλήσουμε, να ενοικιάσουμε, να διανείμουμε, ή να δημοσιοποιήσουμε με οποιονδήποτε τρόπο, τα προσωπικά σας δεδομένα.

Περισσότερες πληροφορίες... Πατήστε εδώ
Προστασία Απορρήτου