Ορκωμοσία του Απ.Τζιτζικώστα και του νέου περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας

Ορκωμοσία του Απ.Τζιτζικώστα και του νέου περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας

Ορκομωσία_Τζιτζικώστα_1Η τελετή ορκωμοσίας του νέου περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 27/8 στους κήπους της βίλας Αλλατίνη, όπου στεγάζεται η ΠΚΜ.

Πολιτικό όρκο έδωσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Οικολόγων Πράσινων, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, καθώς και η Νιόβη Παυλίδου. Μάλιστα, ο επικεφαλής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θ. Αγαπητός αποχώρησε από τη δοξολογία που πραγματοποιήθηκε χοροστατούντος του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου.

Από τη Περιφερειακή Ενότητα Σερρών παρέστησαν οι νεοεκλεγμένοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι με επικεφαλής τον αντιπεριφερειάρχη Ι.Μωϋσιάδη.

Τις προτεραιότητες της διοίκησής του στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίαςγια την επόμενη πενταετία περιέγραψε στο χαιρετισμό του στην ορκωμοσία των μελών του νέου περιφερειακού συμβουλίου, ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας. Ο περιφερειάρχης εμφανίστηκε ενωτικός, ζήτησε να ξεπεραστούν οι διαχωριστικές γραμμές και προανήγγειλε συναινέσεις και συνεργασίες για το καλό του τόπου.

Ορκομωσία_Τζιτζικώστα_3«Θέλουμε το Περιφερειακό Συμβούλιο ένα ισχυρό και αποφασιστικό όργανο, δημοκρατικής έκφρασης της κοινωνίας, ένα πεδίο δημιουργικής σύνθεσης ιδεών, με θετικές προτάσεις, με εποικοδομητική κριτική, με συλλογικότητα στη λήψη των αποφάσεων για την Κεντρική Μακεδονία. Μαγικές λύσεις και έτοιμες συνταγές επιτυχίας ούτε υπήρχαν, ούτε θα υπάρξουν ποτέ. Οι στόχοι κατακτώνται μόνο με δουλειά. Και οι καρποί της δουλειάς έρχονται πιο γρήγορα με τη συνεργασία», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στην ομιλία του κατά την τελετή ορκωμοσίας της νέας διοίκησης της Π.Κ.Μ., που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα, στην έδρα της Π.Κ.Μ. στη Θεσσαλονίκη, χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμου.

 «Σε συνθήκες έκτακτες και κρίσιμες όπως αυτές που βιώνουμε σήμερα, οφείλουμε και πρέπει να κάνουμε την υπέρβαση. Πρέπει να απεγκλωβιστούμε από τις κομματικές διαιρέσεις, να βάλουμε στην άκρη τις παλιές διαχωριστικές γραμμές, να αφήσουμε πίσω όσα στο παρελθόν μας δίχασαν, βάζοντας μπροστά όλα εκείνα που μας ενώνουν: Την αγάπη για τον τόπο μας. Το ενδιαφέρον για τους συμπολίτες μας. Τη θέληση να πάμε την Κεντρική Μακεδονία ακόμα πιο μπροστά, συγκροτώντας τη μεγαλύτερη και ευρύτερη πλειοψηφία που έχει διαμορφωθεί ποτέ στη χώρα μας. Άλλωστε, στις εκλογές του Μαΐου, οι συμπολίτες μας: Επικύρωσαν το έργο που έγινε όλο το προηγούμενο διάστημα, επικρότησαν τη σοβαρή και μεθοδική δουλειά και ταυτόχρονα έστειλαν το ξεκάθαρο μήνυμα για μια νέα εποχή συνεργασίας, συγκροτώντας τη μεγαλύτερη και ευρύτερη πλειοψηφία που έχει διαμορφωθεί ποτέ στη χώρα μας. Αυτή η κατάκτηση ανήκει στη Μακεδονία. Αυτή η κατάκτηση ανήκει στους πολίτες και μόνο. Πάνω σε αυτά τα θεμέλια χτίζουμε», σημείωσε με έμφαση ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας μίλησε για τις διεκδικήσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας απέναντι στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην Ευρώπη των Περιφερειών. «Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή για τις αιρετές Περιφέρειες. Τα επιχειρησιακά προγράμματα γίνονται πιο ευέλικτα και αποδοτικά για να καλύψουν της ανάγκες κάθε τόπου. Οι Περιφέρειες μπορούν να διεκδικούν και να χρηματοδοτούνται πλέον απ’ ευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με αυτές τις αρχές θα προχωρήσουμε μπροστά προκειμένου να υλοποιήσουμε όλα όσα πρέπει να γίνουν στην μεγαλύτερη γεωγραφικά Περιφέρεια της Ελλάδας», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Ορκομωσία_Τζιτζικώστας_4Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε διεξοδικά στη στοχοθεσία της νέας διοίκησης της Π.Κ.Μ. και στις αρχές που θα καθορίσουν την πολιτική που θα εφαρμοστεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. «Οφείλουμε να εδραιώσουμε και να ισχυροποιήσουμε την περιφερειακή διοίκηση και νοοτροπία. Να διεκδικήσουμε τη θεσμική και οικονομική αυτοτέλεια της αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Να αξιοποιήσουμε άμεσα και αποτελεσματικά το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014 – 2020, δηλαδή το νέο ΕΣΠΑ. Να ολοκληρώσουμε την αναβάθμιση των υποδομών και των δικτύων που ανοίγουν δρόμους προόδου και εξωστρέφειας για τον τόπο μας. Να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τις υπηρεσίες που παρέχουμε στους πολίτες. Να φροντίσουμε και να προστατεύσουμε τους ευάλωτους συμπολίτες μας. Να κάνουμε την Κεντρική Μακεδονία των 2 εκατομμυρίων πολιτών, πρότυπο και πρωτοπόρο στη νέα εποχή της Ευρώπης των Περιφερειών. Να χτίσουμε μια σύγχρονη και ανθρώπινη Περιφέρεια», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας, ο οποίος έκανε λόγο για τις μεγάλες προκλήσεις τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

«Οφείλουμε όλοι μας να ανταποκριθούμε στην κοινωνική ευθύνη που απορρέει από την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας και το δημοκρατικό καθήκον, το οποίο εδραιώνει τους θεσμούς που καλούμαστε να υπηρετήσουμε», κατέληξε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ευχόμενος «καλή, ωφέλιμη και δημιουργική θητεία σε όλους τους νεοεκλεγέντες».

Ορκομωσία_Τζιτζικώστα_2

Τα μηνύματα των αρχηγών της αντιπολίτευσης

Γιάννης Ιωαννίδης

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννης Ιωαννίδης, επισήμανε πως η παράταξή του σκοπεύει να κάνει «εποικοδομητική αντιπολίτευση» και ανέλυσε τις προτεραιότητές του για την επόμενη πενταετία.

«Η εποικοδομητική αντιπολίτευση βοηθάει να γίνει καλύτερη και η διοίκηση», τόνισε ο κ. Ιωαννίδης. Προτεραιότητές του όπως είπε είναι ο πρωτογενής τομέας, ο τουρισμός και μάλιστα όχι μόνο σε αριθμούς, αλλά καλύτερου επιπέδου, η βοήθεια στο επιχειρείν και ειδικά στους μικρομεσαίους, ώστε μέσω της ανάπτυξης να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να αντιμετωπιστεί το μείζον πρόβλημα της ανεργίας και της φυγής των νέων στο εξωτερικό.

Δέσποινα Χαραλαμπίδου

Μήνυμα όμως έστειλε και η επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας» (ΣΥΡΙΖΑ), Δέσποινα Χαραλαμπίδου.

Σε αυτό επισημαίνει ότι «η αρχή της θητείας του νέου περιφερειακού συμβουλίου συμπίπτει με μία ακόμη κυβερνητική επιδρομή στους εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους, επαγγελματοβιοτέχνες και αγρότες».

Το μήνυμα της κ. Χαραλαμπίδου είναι ιδιαίτερα επιθετικό στην κυβέρνηση, καθώς τονίζει πως «η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, εκτελώντας πιστά τις εντολές της τρόικας, επιχειρεί την τελική έφοδο στη δημόσια περιουσία, τα δικαιώματα των εργαζόμενων, τα εισοδήματα του ελληνικού λαού».

Επίσης, στέλνει και μήνυμα στη διοίκηση Τζιτζικώστα: «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η διοίκησή της πρέπει να αφήσουν τα μεγάλα λόγια και τα έργα βιτρίνας, τους σημαιοστολισμούς και τις φωταγωγήσεις και να ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα της περιοχής και των κατοίκων της. Δεσμευόμαστε ότι η παρουσία μας δε θα είναι ‘τυπικά αντιπολιτευτική’. Θα είναι δυναμική, αγωνιστική, διεκδικητική, σε κοινό βηματισμό με τα κινήματα των πολιτών και των ενεργών ριζοσπαστικών δυνάμεων της κοινωνίας για να πετύχουμε ουσιαστικές ανατροπές στην Περιφέρεια».

Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους η κ. Χαραλαμπίδου τόνισε ότι «θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα των πολιτών της Κεντρικής Μακεδονίας, που είναι η πρώτη γεωγραφικά περιφέρεια και παράλληλα πρώτη στην ανεργία και την αποβιομηχάνιση, πρώτη σε περιβαλλοντικά και αγροτικά προβλήματα και στα προβλήματα των επαγγελματοβιοτεχνών. Εμείς θα προωθήσουμε λύσεις».

Μάρκος Μπόλαρης

«Η μέρα αυτή δεν είναι ούτε για καυχησιολογίες, ούτε για αντιπολίτευση. Καυχησιολογίες ακούσαμε, αντιπολίτευση δε θα κάνουμε», ήταν το… “καρφί” του κ. Μάρκου Μπόλαρη στην ομιλία Τζιτζικώστα.

«Το περιφερειακό συμβούλιο έχει ακόμη δρόμο για να αποκτήσει τον παρεμβατικό και αποφασιστικό ρόλο που πρέπει να έχει στην Κεντρική Μακεδονία. Έχουμε ανάγκη από Δημοκρατία στην πράξη», είπε ο κ. Μπόλαρης.

Γιάννης Ζιώγας

Ο επικεφαλής της παράταξης του ΚΚΕ, Γιάννης Ζιώγας, επικεντρώθηκε στη συνεπή στάση της παράταξής του στην υπεράσπιση των συμφερόντων του λαού, των εργαζομένων, των ανέργων και όλων όσοι πλήττονται από την κρίση, τις κυβερνητικές και ευρωπαϊκές πολιτικές.

Νιόβη Παυλίδου

Η επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες Μπροστά», Νιόβη Παυλίδου, υπογράμμισε πως μπαίνει στο νέο περιφερειακό συμβούλιο με αποφασιστικότητα και αισιοδοξία.
«Είμαστε αποφασισμένοι να δουλέψουμε για την ανασυγκρότηση της Περιφέρειας και για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Δεν είμαστε υπέρ της στείρας αντιπολίτευσης. Θα συνεργαστούμε για να δούμε και να δώσουμε προοπτική στον τόπο και κυρίως στους νέους μας», σημείωσε.

Μιχάλης Τρεμόπουλος

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος έθεσε ως προτεραιότητες τη βιωσιμότητα και την κοινωνική αλληλεγγύη.

«Την επόμενη πενταετία το περιφερειακό συμβούλιο οφείλει να ανακουφίσει τους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας. Υπάρχουν οι δυνατότητες για να το πετύχει. Επιδιώκουμε αλλαγή πολιτικής τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και σε ευρωπαϊκό, αλλά αλλαγή πολιτικής και στο πλαίσιο της Ευρώπης των Περιφερειών», τόνισε.

Θανάσης Αγαπητός

Το μήνυμα του επικεφαλής της παράταξης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Θανάση Αγαπητού, ήταν ότι η παράταξή του «θα δώσει από την πρώτη στιγμή το στίγμα της, τονίζοντας με τον πολιτικό όρκο πως μέσα, αλλά κυρίως έξω από το περιφερειακό συμβούλιο, θα αγωνιστεί μαζί με το εργατικό –λαϊκό κίνημα, ενάντια στο νέο κοινωνικό τοπίο φτώχειας και εξαθλίωσης που επιβάλουν κυβέρνηση ΕΕ και κεφάλαιο». Ο ίδιος σε δηλώσεις του σημείωσε ότι «η πολιτική της κυβέρνησης νομιμοποιεί τη Χρυσή Αυγή και έφερε τον ολοκληρωτισμό και το φασισμό στην Αυτοδιοίκηση».

Ο κ. Αγαπητός παράλληλα σημειώνει ότι είναι υπέρ του πλήρους διαχωρισμού του κράτους και των περιφερειακών και δημοτικών θεσμών του από την εκκλησία και γι’ αυτό είναι αντίθετος στις θρησκευτικές τελετές και ορκωμοσίες στις πολιτικές διαδικασίες.

Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής της παράταξης της Χρυσής Αυγής, Νικόλαος Χρυσομάλλης, δεν έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Ορισμός θεματικών αντιπεριφερειαρχών

Την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014 θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου με τη νέα σύνθεσή του, όπου θα εκλεγούν τα προεδρεία του Περιφερειακού Συμβουλίου, της Μητροπολιτικής Επιτροπής, της Επιτροπής Ανάπτυξης (όπου συγχωνεύτηκε και η Αγροτική Ανάπτυξη) και της Οικονομικής Επιτροπής.

Η νέα διοίκηση, δηλαδή οι έξι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες θα ανακοινωθούν σε συνέντευξη τύπου από τον κ. Τζιτζικώστα στο διάστημα 7-15 Σεπτεμβρίου 2014, όπως είχε γίνει και στην πρώτη θητεία του σε αίθουσα του διατηρητέου της Β. Όλγας.

Στο μεσοδιάστημα από την 1η Σεπτεμβρίου, λόγω του νόμου του Καλλικράτη, οι όποιες υπογραφές των αντιπεριφερειαρχών θα βαρύνουν τον ίδιο τον περιφερειάρχη

Advertisements