Όταν είσαι παντοδύναμος, είσαι και αλαζών

Όταν είσαι παντοδύναμος, είσαι και αλαζών
Του Νίκου Φαλαγκάρα [nicfalag@yahoo.gr]
Του Νίκου Φαλαγκάρα
[nicfalag@yahoo.gr]

Καλημέρα σας, αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, και καλή βδομάδα.
Πολύ ποδόσφαιρο αυτόν τον καιρό.
Μέχρι… σκασμού. Προσωπικά ελάχιστα παρακολουθώ. Πείτε το ασχετοσύνη ή και προκατάληψη. Το τελευταίο εξαιτίας της έντονης δυσοσμίας που αναδύεται σχεδόν από παντού.
Ωστόσο σέβομαι όλους αυτούς που δηλώνουν λάτρες του εν λόγω σπορ. Πάντως, το ότι το ποδόσφαιρο συμπλέκεται και διαπλέκεται με την (σαθρή) πολιτική και τα (άνομα) οικονομικά συμφέροντα είναι πια κοινό μυστικό.
Ούτε, βέβαια, χρειαζόταν το ανόητο αλβανικό πανό στον αγώνα Ελβετίας – Αλβανίας για να μάθουμε ότι στη βαλκανική μας γειτονιά θάλλει ο εθνικισμός με πλούσιο παρελθόν που το πλήρωσαν με πολύ αίμα οι λαοί.
Δεν λέω να μη σχολιαστεί και να μην καταδικαστεί η αλβανική πρόκληση. Αλλά ας μη γίνει μείζον θέμα που θα επισκιάσει τα σοβαρότερα και τα κρισιμότερα.
Το ίδιο θα έλεγα και για την ανάγνωση του Κορανίου μέσα στην Αγιά Σοφιά επ’ ευκαιρία του Ραμαζανιού.
Γιατί αυτό ακριβώς επιδιώκουν οι παντός τύπου και καιρού ακραίοι. Την ανταπόκριση στην πρόκληση για να ακολουθήσει ένας φαύλος κύκλος. Δεν πρέπει να τους γίνει η χάρη.

Πώς τα φέρνει η ζωή. Όταν είσαι παντοδύναμος, είσαι και αλαζών. Τους άλλους και ιδίως τους μικρούς τους περιφρονείς. Μερικές φορές δε, τους λυπάσαι κιόλας, επειδή αυτοί είναι μικροί και ανήμποροι, ενώ εσύ μεγάλος και τρανός…
Όταν όμως αλλάξουν οι καιροί και γίνεις εσύ πια μικρός, τότε πλευρίζεις τους μεγάλους και ζητάς να σε… παίξουν.
Τα λέω όλα αυτά βλέποντας τον πρώην πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου να ψάχνεται και κάθε τόσο να δηλώνει διάφορα. Δεν αρκείται στο να αξιώνει δικαίωση για ό,τι έκανε ως πρωθυπουργός, αλλά να διεκδικεί ρόλο στα πολιτικά πράγματα κι ας μην εκπροσωπεί σήμερα σχεδόν τίποτα.
Δικαίωμά του βέβαια, αλλά πρέπει κάποτε οι πολιτικοί μας να δείξουν έμπρακτα πια ότι δεν ζουν σ’ άλλον πλανήτη.

Η κυβέρνηση, λέει, αποφάσισε να θεσπίσει την απλή αναλογική. Μακάρι να είναι και απλή και αναλογική αυτή τη φορά, γιατί στο παρελθόν, παρά τις πομπώδεις διακηρύξεις, κάτι άλλο προέκυπτε.
Για να διαψευστούν έτσι (τώρα) οι επίγονοι της Κασσάνδρας, μεταξύ των οποίων εξέχουσα θέση κατέχει ο… αρμόδιος υπουργός που πριν από λίγο καιρό την εξόρκισε ως παράγοντα ακυβερνησίας…