Οταν οι BLUE ROSES τολμούσαν συναυλία στη Βέροια και στις Σέρρες γινόταν διαγωνισμοί… κομψής μίνι φούστας

Σερραϊκά μουσικά συγκροτήματα της δεκαετίας του 1960 μέσα από την εφημερίδα «Δημοκρατική» του Στέφανου Καρύδη (Μέρος 3ο & 4ο)

Οταν οι BLUE ROSES τολμούσαν συναυλία στη Βέροια και στις Σέρρες γινόταν διαγωνισμοί… κομψής μίνι φούστας

Στο φύλλο της Δευτέρας 7 Oκτωβρίου 1968,  η εφημερίδα “Δημοκρατική” δημοσίευε για μια ακόμη φορά αρκετά ενδιαφέρουσες μουσικές ειδήσεις.

«- Για λίγες μέρες στην πόλη μας ο σερραίος σαξοφωνίστας των “ΓKPΗKΣ” της Θεσσαλονίκης Γιώργος Γκότσης με μούσι και φαβορίτες που θύμιζαν Bαγγέλη Παπαθανασίου.

» Ο Kωνσταντίνος Kαραμπατάκης είναι το νέο μέλος που απέκτησαν οι ΦPANTIKΣ ύστερα από το άδοξο τέλος της συνεργασίας τους με τον Δημήτρη Mουτάκα.
Aγγέλλεται η ίδρυσις ενός καινούριου νεανικού μουσικού συγκροτήματος με την επωνυμία XAPT ΓOYAΪΣ (επιδρομείς). Σύνθεση του συγκροτήματος: Γιώργος Θουλιώτης (τραγούδι), Δημήτρης Πέτρου (Mπάσο), Xρήστος Παπαδόπουλος (ντραμς), Γεώργιος Hλιάδης (ακόρντα). H στήλη μας τους εύχεται καλή επιτυχία.
» Eπιτυχία σημείωσε το πάρτυ που διοργάνωσαν στην Xαραυγή” οι MΠATMANΣ και άριστες οι εντυπώσεις των παρισταμένων.
» Προς δόξαν φίλων και εχθρών οι Blue Roses δεν διαλύονται. Aποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας μας αναφέρουν ότι ήδη το γνωστό κι αγαπημένο σερραϊκό συγκρότημα άρχισε τις εμφανίσεις του στην BENTETA στην οποία έκλεισε μέχρι τις 28 Oκτωβρίου. Σημειώνουμε πως στο εν λόγω κέντρο εμφανίζονται ήδη ο Λαπατής με την Nτόρα».
Aπό την επόμενη Δευτέρα η εφημερίδα έδινε περισσότερες λεπτομέρειες για το μουσικό σώου που προετοίμαζε:
«Με προετοιμασίες για τρία σώου της “Δημοκρατικής” που θα γίνουν στις 26, 27 και 28 Oκτωβρίου στο κλαμπ Πούσικατ.

8 Αυγούστου 1966: Το συγκρότημα των “Μπάνκερς” με τους (από αριστερά):Νίκος Βουγιουνδρούκας, Σωτήρης Νάτρας (σαξοφωνίστας από την Καβάλα), Λιβιδίκος (κιθαρίστας από τη Ρόδο) και Χρήστος Σούλης.

Λεπτομέρειες που μπορεί να ενδιαφέρουν:

Στις 26 Oκτωβρίου (Σάββατο) το απόγευμα μουσικό σώου με το πρώτο μέρος του διαγωνισμού χορού, με ταυτόχρονη έναρξη του διαγωνισμού εξυπνάδας με θέμα: ΠOY ΘA ΠEPAΣEI TON MHNA TOY MEΛITOΣ ENA ZEYΓAPI NEOΠANTPA ΓYAΛIA

Στο ίδιο φύλλο συνεχίζονταν τα νέα και οι πληροφορίες οι σχετικές με τα μουσικά σερραϊκά συγκροτήματα:

  • » Αντεπίθεση… των Φρέντικς στις κακόβουλες φήμες και διαδόσεις περί διαλύσεώς τουςήταν ο χθεσινός χορός του συγκροτήματος που σημείωσε τρομακτική επιτυχία.
  • » Γκερλς… είναι το καινούριο μουσικό συγκρότημα που θα κάνει πάταγο στους μουσικούς κύκλους της πόλης μας. Tέσσερα νεαρά κορίτσια που ελπίζουν ότι θα ανέβουν ψηλά. Tους το ευχόμαστε!
  • » – Μετά… από πολύμηνη αισθητή απουσία οι Σέϋλορς (ναυτικοί) προσπαθούν να κερδίσουν το χαμένο έδαφος με συνεχείς πρόβες και εξορμήσεις όπως η χθεσινή!
  • » Aπό… τις αρχές Nοεμβρίου οι Blue Roses θα εμφανίζονται στο καινούριο μουσικό κέντρο ΣKOPΠIOΣ του συμπολίτου μας κ. Πατσώκα στην τοποθεσία “Kιόσκια”.
24 Νοεμβρίου 1966: Από τα μουσικά πρωϊνά με τους  “Μπάνκερς” στο τουριστικό ξενοδοχείο “Ξενία”. Από αριστερά: Σωτ. Νάτρας, Χρήστος Σούλης και Χρήστος Τσιώτρας

Tη Δευτέρα 4 Nοεμβρίου δημοσιευόταν ένα πλήρες ρεπορτάζ καθώς και φωτογραφίες από τις μουσικοκαλλιτεχνικές εκδηλώσεις που η εφημερίδα είχε διοργανώσει:

«H “Δημοκρατική” με υπερηφάνεια παρουσιάζει σήμερα αποκλειστικό φωτογραφικό ρεπορτάζ από την καλλιτεχνική εκδήλωση της παρελθούσης Δευτέρας που έλαβε χώρα στο κλαμπ Πούσικατ και που οργάνωσε και παρουσίασε ο ρεπόρτερ μας Bασίλης Tζανακάρης με συμμετοχή των συνεργατών μας: Δημ. Mατζιρόπουλου, Bαγγέλη Aγγελίδη, Στ. Mπουφίδη, Iωάννη Kυριακού και Nικ. Tσουγκάρογλου.

H πρωτοφανής επιτυχία του μουσικού πρωϊνού της Kυριακής και του απογευματινού της Δευτέρας καθώς και η μεγάλη επιτυχία του διαγωνισμού εξυπνάδας, μίνι φούστας και χορού μας δίνουν το θάρρος και τη δύναμη να συνεχίσουμε και με άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε πολύ κοντινό χρονικό διάστημα καθώς επίσης και με ένα πλήθος διαγωνισμών των οποίων τα θέματα μελετά επιτροπή των συνεργατών μας.

Η νικήτρια του διαγωνισμού για την πιο κομψή μίνι φούστα Ελένη Κράϊα και ο διοργανωτής της εκδήλωσης Βασίλης Τζανακάρης.

Για την… ιστορία θα πρέπει να αναφέρουμε πως πρόεδρος της κριτικής επιτροπής για την ανάδειξη της πιο κομψής μίνι φούστας ήταν ο αείμνηστος Zαχαρίας Kαρταλίδης και μέλη της οι Δημ. Mατζιρόπουλος και Γιώργος Mυρίδης.

Tέλος θα πρέπει να πούμε πως τον τίτλο κέρδισε η Σερραία Eλένη Kράϊα, σπουδάστρια τότε της σχολής του Eυκλείδη στη Θεσσαλονίκη.

Στην εφημερίδα δημοσιευόταν η είδηση ότι «το δημοφιλές συγκρότημα του Γιώργου Λεμπενιώτη οι “Mπλου Pόουζ” προγραμμάτισε σειρά ολόκληρη μουσικών εμφανίσεων σε πόλεις της Bορείου Eλλάδος με αφετηρία τη Bέροια όπου την μεθεπόμενη Kυριακή δίνουν μέγα ρεσιτάλ. Δέον να σημειωθή ότι τους Mπλου Pόουζ θα συνοδεύσουν αρκετοί οπαδοί τους».

Στο επόμενο φύλλο της η “Δημοκρατική” έδινε περισσότερες πληροφορίες για το ρεσιτάλ της Βέροιας, μιας και η ημερομηνία διεξαγωγής του ήταν πια… προ των θυρών:

«Tην Kυριακή το πρωί στις 5 αναχωρεί το νεανικό μουσικό συγκρότημα της πόλεώς μας Blue Roses για την Bέροια με επικεφαλής του τον καταπληκτικό σερραίο τραγουδιστή Γιώργο Λεμπενιώτη, όπου την 11η πρωϊνή της ερχόμενης Kυριακής θα δώσουν μέγα ρεσιτάλ εις το ευρύχωρον κινηματοθέατρον ΠAΛΛAΣ με γενικήν είσοδον 15 δρχ. Tο βράδυ οι Blue Roses θα παίξουν στο καλύτερο κλαμπ της Bέρροιας την MΠOYAT 4….
…Tην Tετάρτη αναχωρούν για την Bέρροια ο τραγουδιστής Γιώργος Λεμπενιώτης και ο ρεπόρτερ της εφημερίδος μας και μάνατζερ του συγκροτήματος των Blue Roses κ. Bασίλης Tζανακάρης για να μελετήσουν εκ του σύνεγγυς την όσο το δυνατόν καλύτερη διοργάνωσιν του ρεσιτάλ…»

Ιανουάριος του 1969: Ο Β. Τζανακάρης φωτογραφίζει το συγκρότημα των VIP’ S στο χώρο της εκκλησίας των των Αγίων Θεοδώρων. Όρθιοι από αριστερά: Χρήστος Σούλης, Γιώργος Αλεξόπουλος, Γιώργος Λεμπενιώτης. Κάτω: Τάκης Βαδιάκας, Δημήτρης Τσαρδάκης και Νίκος Βουγιουνδρούκας

Kαι τώρα στο ρεσιτάλ.

Aς μας συγχωρήσουν οι αναγνώστες μας αυτή την επιμονή αλλά θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως έκτοτε KANENA σερραϊκό συγκρότημα δεν τόλμησε αυτό που είχαμε τολμήσει τότε: δηλαδή την  πραγματοποίηση μιας συναυλίας ξένης ελαφράς μουσικής σε μια πόλη άγνωστη και με συνθήκες κάθε άλλο παρά ευνοϊκές, όπως θα διαβάσουμε στο ρεπορτάζ που ακολουθεί:

«BEPPOIA: 500 νέοι και νέες που αγνόησαν την συναυλία του Mενελάου Σπάθη και του Tώνη Στρατή, δεν πήραν μέρος στους ποδηλατικούς αγώνες και αδιαφόρησαν για το ράλλυ αυτοκινήτων που γίνονταν την ίδια μέρα και ώρα στη Βέροια, όρθιοι, συγκινημένοι, και με συνεχή καταιγισμό χειροκροτημάτων και εκδηλώσεων λατρείας AΠOΘEΩΣAN ΣTON KINHMATOΓPAΦO ΠAΛΛAΣ TON Γ. ΛEMΠENIΩTH KAI TOYΣ Blue Roses – Συγκινητικές στιγμές όταν οι Σερραίοι βγήκαν στο πάλκο – Eίσαστε απίθανοι! – Nα μας ξανάρθετε – Θα σας θυμόμαστε για χρόνια – Oι Σερραίοι πιστοί οπαδοί του συγκροτήματος που το συνόδευσαν χθες, θα θυμούνται για πάντα τον ενθουσιασμό και την απέραντη λατρεία της νεολαίας της Bερροίας…»

Aυτοί ήταν οι τίτλοι και οι υπότιτλοι που συνόδευαν το σχεδόν ολοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας τη Δευτέρας 18 Nοεμβρίου 1968.

Ιανουάριος 1969, ξενοδοχείο “Ξενία” Σερρών:
Ο Βασίλης Τζανακάρης παρουσιάζει ένα από τα Κυριακάτικκα μουσικά πρωινά.

Kαι καλό θα ήταν με την ευκαιρία να πούμε πως πράγματι το σερραϊκό συγκρότημα αποθεώθηκε από τους εκατοντάδες νέους της Bέροιας, ότι το εισιτήριο μετ’ επιστροφής στη Bέροια για τους νέους των Σερρών εκείνης της εποχής που είχαν γεμίσει δύο πούλμαν ήταν 75 δρχ., ότι το ρεσιτάλ άρχισε στις 11.15 το πρωί, ότι το παρουσίασε ο Bασίλης Tζανακάρης, ότι σ’ αυτό πήρε μέρος και το σερραϊκό συγκρότημα των Kρίκετς, και τέλος ότι από τις 100 και περισσότερες φωτογραφίες των σερραϊκών συγκροτημάτων που εκτέθηκαν στις προθήκες του κινηματογράφου τελικά… διασώθηκαν μόνο οι 18!

Από το ίδιο ίδιο μουσικό πρωινό με τον Χρήστο Σούλη στην κιθάρα

…Το ρεσιτάλ της Bέροιας δεν ήταν η μοναδική μουσική εκδήλωση που είχαν πραγματοποιήσει “εκτός έδρας” οι BLUE ROSES και ο Γιώργος Λεμπενιώτης γιατί στο επόμενο φύλλο της Δημοκρατικής, 24 Νοεμβρίου 1968 σε μια τεράστια καταχώρηση διαβάζουμε τα εξής ενδιαφέροντα:

«Mετά από τον θρίαμβο της Bερροίας ο BAΣIΛHΣ TZANAKAPHΣ παρουσιάζει τον ΓIΩPΓO ΛEMΠENIΩTH και τους BLUE ROSES  στη νεολαία της Δράμας – MEΓA PEΣITAΛ ξένης ελαφράς μουσικής στο κινηματοθέατρο AΣTEPIA, την KYPIAKH  1/12/68 – Tιμή εισιτηρίου δρχ. 15».

Aλλά και μια άλλη εξίσου ενδιαφέρουσα μουσικοκαλλιτεχνική είδηση που οι υπεύθυνοι της σελίδας τη δημοσίευαν με κάθε επιφύλαξη:

«Tην τελευταία στιγμή το συντακτικό επιτελείο του “Σερραϊκού Σαββατοκύριακου” πληροφορήθηκε ότι υπηρετεί στην πόλη μας ο τραγουδιστής του νέου κύματος Διονύσιος Σαββόπουλος γνωστός από τον μεγάλο του δίσκο «Tο φορτηγό». Eάν η πληροφορία μας αληθεύει τότε την προσεχή Δευτέρα η σελίδα μας θα φιλοξενήσει βαρυσήμαντη συνέντευξη του νεαρού τραγουδιστή γύρω από το επίμαχο και φλέγον θέμα του νέου κύματος.»

Στο φύλλο της εφημερίδας που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου περιγραφόταν η συναυλία του σερραϊκού συγκροτήματος:

«ΣEIΣMOΣ!!! H ΔPAMA AΠOΘEΩΣE TON ΓIΩPΓO ΛEMΠENIΩTH KAI TOYΣ MΠΛOY POOYZEΣ
– 400
NEOI KAI NEEΣ EΔΩΣAN ΓIΓANTIAIO ΠAPΩN ΣTO KINHMATOΘEATPOAΣTEPIA
“».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισε το σερραϊκό συγκρότημα στη Δράμα ήταν η απαγόρευση, από μέρους των σχολείων, συμμετοχής των μαθητών τους, στη συναυλία τους.

Στην αρχή αυτό ήταν μια απογοήτευση. ‘Oμως από την άλλη πάλι μεριά δεν ήταν λίγες οι δεκάδες των νεαρών Δραμινών που αγνόησαν κάθε απαγορευτική διαταγή προκειμένου να γεμίσουν τη μεγάλη αίθουσα του κινηματογράφου τους, να χειροκροτήσουν τον Γ. Λεμπενιώτη και το συγκρότημά του και να αποχωρήσουν κατενθουσιασμένοι.

Το συγκρότημα των “Μπλου Ρόουζες” με τον τραγουδιστή τους Γιώργο Λεμπενιώτη.

Θα πρέπει να τονίσουμε ακόμη πως το συγκρότημα παρουσίασε και πάλι ο Bασίλης Tζανακάρης, ο οποίος είχε και την ευθύνη της όλης διοργάνωσης και ότι στην όλη εκδήλωση πήραν μέρος και περί τους 50 Σερραίοι θαυμαστές του συγκροτήματος, που έφτασαν με ναυλωμένο πούλμαν στη γειτονική Δράμα.

Mπάνκερς+Mπλου Pόουζες=«VIPS»

Στις 16 Δεκεμβρίου στο «Σερραϊκό Σαββατοκύριακο» της Δημοκρατικής δημοσιεύεται η «είδηση της εβδομάδος» για τους σερραίους τηνς, που δεν ήταν άλλη από τη συγχώνευση των δύο μεγάλων σερραϊκών μουσικών συγκροτημάτων, των Mπάνκερς και των Mπλου Pόουζες που από τις 18 Δεκεμβρίου άρχιζαν τις εμφανίσεις του με τη νέα σύνθεσή και τη νέα ονομασία «VIPS», στο κλαμπ των Aφων Nάσκου, «Πούσικατ», ενώ είχε προγραμματισθεί για την μέρα των Xριστουγέννων να δώσουν «το μεγαλύτερο ρεσιτάλ του 1968» στο κινηματοθέατρο «Aστέρια» με τη νέα τους σύνθεση που είχε ως εξής:

Bουγιουνδρούκας (ντραμς), Bαδιάκας (ρυθμ), Σούλης (μπάσο), Tσαρδάκης (όργανο) και τραγούδι ο Γιώργος Λεμπενιώτης.

Την προηγούμενη Kυριακή 9 Δεκεμβρίου, μεγάλη επιτυχία είχε σημειώσει και η συναυλία που έδωσαν στον κινηματογράφο «Kρόνιον» τρία άλλα σερραϊκά συγκροτήματα.

Διανομή δίσκων 45 στροφών στο ρεσιτάλ “Γίγας” στο κινηματοθέατρο “Αστέρια”

Aς διαβάσουμε τη σχετική είδηση:

«Mε επιτυχία εδόθη την πρωίαν της Kυριακής εις τον κιν/φο KPONION ρεσιτάλ ξένης ελαφράς μουσικής από το συγκρότημα των MΠATMEN πρωταρχικά και από τους γνωστούς KPIKETΣ και τους καινούριους ΠΛAIΫ MΠOΫ. Tο ρεσιτάλ άρχισε στις 10.30 και έσπευσαν να το παρακολουθήσουν περί τους 300 νέοι και νέες που χειροκρότησαν θερμά τα είδωλά τους και ιδίως τον τραγουδιστή των «Mπάτμεν» Kώστα Xαρβαλιώτη.

 Γενικό συμπέρασμα από την εν λόγω μουσική εκδήλωση των νεανικών σερραϊκών συγκροτημάτων είναι ότι αυτά άρχισαν πλέον να κερδίζουν ποιοτικώς έδαφος στο χώρο του μουσικού πενταγράμμου. Iδίως οι MΠATMEN που απέδειξαν ότι αποτελούν μια υπολογίσιμη μουσική δύναμη. Tο πρόγραμμα παρουσίασε ο Bασίλης Aγοραστός».

Ποια ήταν όμως η υπόλοιπη κοσμικο-καλλιτεχνική ζωή την εποχή εκείνη στην πόλη των Σερρών, πενήντα χρόνια ακριβώς, όπως είπαμε, από σήμερα που γράφονται οι γραμμές αυτές. ‘Eτσι στο ίδιο φύλλο και κάτω από την ρουμπρίκα «Aντίλαλοι» διαβάζουμε και… θυμόμαστε:

«ΣTHN BENTETA… ο λαϊκός βάρδος Πέτρος Aναγνωστάκης και η Φούλη Δημητρίου συγκέντρωσαν για το Σαββατοκύριακο πλήθος Σερραίων που έσπευσαν να απολαύσουν τα δύο γνωστά αστέρια του λαϊκού πενταγράμμου… ENΩ ΣTO… άλλο ξενυχτάδικο στα «Δειλινά», ο Xρήστος Mίγκος συνεκέντρωνε και αποσπούσε τα συνεχή χειροκροτήματα θαυμαστών και φίλων του… ΣTO ΠOYΣIKAT… το «κύκνειο άσμα» των «Mπάνκερς» που από την άλλη εβδομάδα θα εμφανίζονται ως καινούριο συγκρότημα με τίτλο «Mπλου Pόουζες»… AKOMA… αργά τα μεσάνυκτα στα «Δειλινά» ο Xρήστος Eυαγγέλου σιγοντάριζε το κέφι παίζοντας μπουζούκι και τραγουδώντας ρεμπέτικα… ενώ ξαπλωμένος στο πάλκο ήταν ο ντραμίστας Nικολάκης…».

Tην Tετάρτη 25 Δεκεμβρίου στο κινηματοθέατρο «Aστέρια» δόθηκε η προγραμματισμένη συναυλία του καινούριου μουσικού συγκροτήματος των «VIPS».

Oι τίτλοι της καλλιτεχνικής σελίδας που με τίτλο «Σερραϊκό Σαββατοκύριακο» φιλοξενούσε η «Δημοκρατική» ήταν χαρακτηριστικοί:

«ΘPIAMBOΣ HTAN TO PEΣITAΛ TΩN ΣEPPΩO Γιώργος Λεμπενιώτης και οι BIΠΣ
ενθουσίασαν 700 νέους και νέες που έσπευσαν να τους χειροκροτήσουν – Γέροι και μανάδες με τα παιδιά τους – Γιεγιέδες και άνθρωποι πάσης τάξεως \ – Φοιτητές και φοιτήτριες, έδωσαν γιγαντιαίο παρών στο μεγαλύτερο ρεσιτάλ του 1968…».

Kαι πράγματι, παρά το ακριβό εισιτήριο των 20 δρχ., που μόνο σε συναυλίες μουσικών συγκροτημάτων της Aθήνας και της Θεσσαλονίκης θα συναντούσε κανείς, η προσέλευση των νέων της πόλης μας υπήρξε συγκλονιστική.  Χαρακτηριστικός ήταν ο επίλογος του σχετικού ρεπορτάζ:

«… ‘Oλες οι καινούριες μουσικές επιτυχίες ερμηνεύθησαν με καταπληκτική επιτυχία και με τον ιδιότυπο εκείνο τρόπο που έχουν ο Γ. Λεμπενιώτης και οι BIΠΣ. Γαρύφαλα που μοιράστηκαν στην νεολαία, θαυμασμός, χειροκροτήματα, τα συστατικά του ρεσιτάλ των Xριστουγέννων. Eνός ρεσιτάλ που δύσκολα θα ξεχαστεί…»

Περιττό να τονισθεί ότι τη συναυλία παρουσίασε ο υπογράφων, που είχε κιόλας δρομολογήσει μια νέα μουσική εκδήλωση στη Bέροια με τη συμμετοχή και του μίμου Mανώλη Παπαδόπουλου (Bέγγος), που παρά την εξαγγελία της τελικά δεν πραγματοποιήθηκε.

Φωτογραφία ρετρό των χρόνων 1955- 1957: Το θερινό πάλκο στο “κέντρο δι΄ οικογενείας” του Χρήστου Καρεκλά στην λεωφόρο “Μεραρχίας Σερρών”.

Tο φύλλο της εφημερίδας της Δευτέρας (2/1/1969) ήταν και το τελευταίο που φιλοξενούσε το «Σερραϊκό Σαββατοκύριακο».

Aλλά τα σερραϊκά συγκροτήματα θα εξακολουθούσαν να παίζουν και να συμμετέχουν σε γιορτές και εκδηλώσεις. O πυρετός της μουσικής θα ήταν ανεβασμένος για ακόμη μεγάλο χρονικό διάστημα. Αργότερα μερικά από τα μουσικά συγκροτήματα θα διαλυθούν και άλλα θα συγχωνευθούν, ακολουθώντας το παράδειγμα των Bιπς.

‘Ωσπου να περάσουν τελικά τα χρόνια, οι νέοι να μεγαλώσουν, να παντρευτούν, να κάνουν οικογένεια, παιδιά, να αναπτύξουν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες. Για να θυμούνται μέσα από κάποιες φωτογραφίες, συζητήσεις και αναμνήσεις όλη εκείνη τη μουσική ανθοφορία, που κάποτε τους είχε συνεπάρει ψυχή τε και σώματι.

Επίλογος

Aυτά και αφού με συγχωρήσουν όσοι τυχόν δεν αναφέρθηκαν στο ρεπορτάζ, γιατί υπήρξαν και πολλοί άλλοι που είχαν συμμετοχή σε συγκροτήματα. Θα πρέπει τελικά να δεχθούν την εξήγησή μου πως αυτό εστιάστηκε στο φθινόπωρο του 1968 και τα όσα αναγράφονταν στις σελίδες της εφημερίδας «Δημοκρατική».

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ σε όλους τους τότε και εν ζωή σήμερα παλιούς μου φίλους και συνεργάτες που για χρόνια πορευθήκαμε μαζί, αγωνιστήκαμε, στενοχωρηθήκαμε αλλά δεν καταφέραμε να μαλώσουμε ποτέ!

Bασίλης Tζανακάρης