Όταν πρόσφυγες φιλοξενούνταν στο Εσκί ή Αττίκ Τζαμί των Σερρών

Το Εσκί ή Αττίκ Τζαμί στα Σέρρας, κτίστηκε με εντολή που έδωσε ο σουλτάνος Μουράτ ο Α΄ όταν πέρασε από τα Σέρρας το 1385 δύο χρόνια απ΄ όταν οι Τούρκοι είχαν καταλάβει την πόλη των Σερρών (1383 μ.Χ.).

Την κατασκευή ανέλαβε να πραγματοποιήσει ο αρχιτέκτονας Χαλίλ γιος του Αλή-Ελ-Δζεντερί στο χώρο απέναντι από το δημοτικό κατάστημα Σερρών και μπροστά από το σημερινό αρχαιολογικό μουσείο (Μπεζεστένι).

Το τέμενος κάηκε το 1719 και ανακαινίστηκε το 1837 με διαταγή του σουλτάνου Μαχμούτ του Β΄.

Το 1912 οι Βούλγαροι το μετέτρεψαν σε ναό αφιερωμένο στη μνήμη των αγίων Κυρίλου και Μεθοδίου αφού προηγουμένως γκρέμισαν τον μιναρέ του για να παραδοθεί ξανά στους Τούρκους όταν ο Ελληνικός στρατός κατέλαβε την πόλη.

Στα χρόνια που ακολούθησαν την Μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών το Εσκί ή Αττίκ τζαμί πρώτα στέγασε μεγάλο αριθμό προσφύγων [στο πίσω μέρος της φωτογραφίας αναγράφεται:

Εσκί-Αττίκ-Τζαμί Σέρρες-1922-πίσω

“Το Εσκί Τζαμί στα Σέρρας που στεγάζει σήμερα αρκετούς πρόσφυγες – 26/10/22]

και στη συνέχεια περιήλθε στην κατοχή της Εθνικής Τράπεζας.

Στα χρόνια του Μεσοπολέμου χρησιμοποιήθηκε ως κινηματογράφος, καφενείο και καφωδείο για να γκρεμιστεί το 1938 και τελικά να καταλήξει στα χέρια ιδιωτών που το μετέτρεψαν σε άλλο ένα οικοδομικό τετράγωνο με γραφεία και καταστήματα.