Οξεία κριτική για τους χειρισμούς σχετικά με την ΕΒΖ από τον παραιτηθέντα πρόεδρο

Οξεία κριτική για τους χειρισμούς σχετικά με την ΕΒΖ από τον παραιτηθέντα πρόεδρο

ΕΒΖ-εργαζόμενος-τεύτλαΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΡΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ ΣΕΡΡΩΝ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ  ΣΤΑΜΠΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ  ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ  ΣΤΗΝ ΕΒΖΑΧΑΡΗΣ

Την παραίτησή του επιβεβαιώνει με δηλώσεις του στον ΑγροΤύπο ο μέχρι σήμερα Πρόεδρος της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), κ. Χρυσόστομος Γερούκης. Σύμφωνα με όσα μας ανέφερε, η απόφαση στην ουσία ελήφθη από κοινού με τον ειδικό εκκαθαριστή της πρώην Αγροτικής Τράπεζας, Νίκο Μαράντο, σε σύσκεψη που είχαν την περασμένη Τρίτη, 23 Ιουλίου. Ο λόγος έχει να κάνει με το καθεστώς αβεβαιότητας στο οποίο λειτουργεί εδώ και 2,5 χρόνια η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, από τότε δηλαδή που βρίσκεται υπό ιδιωτικοποίηση χωρίς όμως να ιδιωτικοποιείται. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΑγροΤύπο, ο κ. Γερούκης ακόμα δεν γνωρίζει ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του ενώ συμπλήρωσε ότι η παραίτησή του δεν είναι μόνο από την θέση του Προέδρου αλλά και από το Δ.Σ. της ΕΒΖ. Επισημαίνει ακόμα ότι η ακύρωση του διαγωνισμού συνέβη σε κακό χρόνο (λίγο πριν την έναρξη λειτουργίας των εργοστασίων). Επίσης, εξέφρασε την θετική του στάση υπέρ των Γάλλων που διεκδικούσαν το πλειοψηφικό πακέτο της βιομηχανίας.

Αναλυτικά ο κ. Γερούκης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο: «Η παραίτησή μου είναι γεγονός. Την υπέβαλα σήμερα (25/7 ) στον ειδικό εκκαθαριστή της πρώην Αγροτικής Τράπεζας, Νίκο Μαράντο. Είχαμε με τον κύριο Μαράντο μια συζήτηση την Τρίτη και αποφασίστηκε από κοινού. 
Ο λόγος της παραίτησής μου έχει να κάνει με το γεγονός ότι η εταιρεία ταλανίζεται με συνεχείς διαγωνισμούς και παρατάσεις επί 2,5 χρόνια. Τον Απρίλιο του 2011 άρχισε η πρώτη διαδικασία του διαγωνισμού».

Και προσθέτει: «Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι κάποιος έμπειρος φορέας θα πρέπει να αναλάβει το management της εταιρείας. Εκεί θα υπογραμμίσω ότι οι Γάλλοι ήταν μια φερέγγυα εταιρεία στον χώρο της Ζάχαρης. Αλλιώς θα πρέπει να αποφασιστεί ότι θα τοποθετηθεί μια διοίκηση στην εταιρεία η οποία θα έχει λυμένα τα χέρια ώστε να λάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία θέλει ή νομίζει ότι είναι για το καλό της εταιρείας. Η ΕΒΖ δεν είναι δημόσια υπηρεσία. Η εταιρεία υπάρχει και “αναπνέει” μέσα στους κανόνες της αγοράς. Παράγει, εισάγει, πουλάει προϊόντα, έχει ανταγωνισμό και πρέπει να κινηθεί με τους κανόνες της αγοράς. Δεν μπορούμε να λέμε μην παίρνεται πρωτοβουλίες επί 2,5 χρόνια μέχρι να δούμε τι θα γίνει με τον διαγωνισμό».

Όσον αφορά το timing που συνέβη η ακύρωση του διαγωνσιμού ο κ. Γερούκης μας απαντά: «είναι και λίγο περίεργο το timing που συμβαίνουν όλα αυτά τα πράγματα διότι ξεκινάει μια καμπάνια (έναρξη λειτουργίας των εργοστασίων) σε ένα μήνα κάτω από αντίξοες συνθήκες.
Είμαστε σε φάση πρόσληψης του προσωπικού, παρακολούθησης των καλλιεργειών κ.α. Η περίοδος από τον Αύγουστο μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου είναι η πραγματική λειτουργία της εταιρείας».

Σε ερώτησή μας σχετικά με την πιθανότητα να μην λειτουργήσουν και τα τρία εργοστάσια φέτος ο κ. Γερούκης μας απάντησε: Αυτό αντιμετωπίζεται αυτή την στιγμή. Δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση. Εγώ πιστεύω ότι τελικά θα λειτουργήσουν και τα τρία.

Σταμπουλή 19.6.13ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΡΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ ΣΕΡΡΩΝ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ  ΣΤΑΜΠΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ  ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ  ΣΤΗΝ ΕΒ ΖΑΧΑΡΗΣ
Σέρρες  29-7-2013
Με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης πραγματοποιήθηκε επίσκεψη κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ Σερρών στους χώρους της βιομηχανίας όπου συνομιλήσαμε τόσο με τη Διεύθυνση όσο και με εκπροσώπους των εργαζομένων.
 Διαπιστώθηκε  για άλλη μια φορά ότι το success story της κυβέρνησης είναι και στην περίπτωση της ΕΒΖ μια οικτρή αποτυχία.
 Η ένταξη της επιχείρησης στο «κακό» προς εκκαθάριση κομμάτι της ΑΤΕ σε συνδυασμό με την χρηματοδοτική εξάρτηση από την τράπεζα Πειραιώς ( άλλο ένα δώρο της κυβέρνησης στον αγοραστή της καλής ΑΤΕ )αποτέλεσε τροχοπέδη για την λειτουργία της ΕΒΖ πριν οδηγήσει σε αδιέξοδο τα σχέδια πώλησής της . Η απόφαση να παραταθεί η διεθνής διαγωνιστική διαδικασία μέχρι τον Νοέμβριο είναι καταστροφική ακόμη και όσον αφορά το βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό, πόσο μάλλον όταν απαιτούνται μέτρα μακράς πνοής ενόψει της επικείμενης κατάργησης της ποσόστωσης . Για την υλοποίηση οποιωνδήποτε τέτοιων μέτρων όμως, απαιτείται η εμπιστοσύνη των τευτλοπαραγωγών η οποία εύλογα κλονίζεται από την καθυστέρηση της καταβολής των ενισχύσεων ολοκληρωμένης διαχείρισης σακχαροτεύτλων για το 2012 και από τις εκκρεμότητες της νέας ΚΑΠ.
 Μόνο η ανατροπή κάθε σχεδίου ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας  και η επικράτηση της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ για παραγωγική ανασυγκρότηση με γνώμονα τις ανάγκες του πληθυσμού θα διασφαλίσει την ανάπτυξη της ΕΒΖ, την διατήρηση των θέσεων εργασίας και την ενίσχυση  του αγροτικού εισοδήματος στην περιοχή.