Ουρηθροσκόπηση – Κυστεοσκόπηση: Όλα όσα θα ήθελες να γνωρίζεις

Ουρηθροσκόπηση – Κυστεοσκόπηση: Όλα όσα θα ήθελες να γνωρίζεις

Τι είναι η ουρηθροσκόπηση – κυστεοσκόπηση

Η ουρηθροσκόπηση – κυστεοσκόπηση είναι μια διαγνωστική εξέταση, η οποία επιτρέπει τον ενδελεχή έλεγχο του εσωτερικού της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστεως, με την βοήθεια ενός λεπτού εργαλείου, το οποίο ονομάζεται κυστεοσκόπιο.

Όταν διερευνάται μια πάθηση που εντοπίζεται στην ουρήθρα, τότε δεν είναι απαραίτητη η είσοδος του εργαλείου μέχρι την κύστη και μπορεί να εξεταστεί μόνο η ουρήθρα, με την διαδικασία της ουρηθροσκόπησης. Όταν εξετάζεται η κύστη, τότε το κυστεοσκόπιο εισέρχεται μέχρι την κύστη.

Τα σύγχρονα κυστεοσκόπια αποτελούνται από μια πολύ μικρή κάμερα, είναι εξαιρετικά εύκαμπτα και δίνουν την δυνατότητα να πραγματοποιηθεί η εξέταση της ουρήθρας υπό τοπική αναισθησία ή με ξυλοκαϊνη σε μορφή γέλης.

Πότε πραγματοποιείται η ουρηθροσκόπηση – κυστεοσκόπηση

Η εξέταση μπορεί να πραγματοποιηθεί στις εξής περιπτώσεις:

  • Προκειμένου να εντοπιστούν προβλήματα στο ουροποιητικό σύστημα
  • Προκειμένου να εντοπιστεί η αιτία συμπτωμάτων, όπως το αίμα στα ούρα, επώδυνη ούρηση, ακράτεια ούρων, συχνουρία, αδυναμία ούρησης ή ξαφνική και επιτακτική ανάγκη για ούρηση
  • Προκειμένου να εντοπιστεί η αιτία των προβλημάτων του ουροποιητικού συστήματος (πχ συχνές και επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις)
  • Προκειμένου να αξιολογηθούν τα προβλήματα που δεν μπορούν να δείξουν οι ακτινοσκοπικές εξετάσεις ή για την περαιτέρω διερεύνηση προβλημάτων που διαπιστώθηκαν από υπερηχογράφημα ή από πυελογραφία ή αξονική τομογραφία
  • Προκειμένου να πραγματοποιηθεί ψυχρή βιοψία κύστης
  • Προκειμένου να απομακρυνθούν μικρά ξένα σώματα από την κύστη
  • Προκειμένου να γίνει η τοποθέτηση καθετήρων, οι οποίοι θα βοηθήσουν την κάθοδο των ούρων
  • Προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος (π.χ. αιμορραγία της κύστης ή ανακούφιση από λίθους στην ουρήθρα)

Ποια είναι τα αποτελέσματα της ουρηθροσκόπησης – κυστεοσκόπησης

Μετά την εξέταση της ουρηθροσκόπησης – κυστεοσκόπησης, ο ασθενής μπορεί να νιώσει την ανάγκη να ουρεί συχνά, ίσως και με ένα ελαφρύ αίσθημα καψίματος κατά την διάρκεια, το οποίο θα διαρκέσει συνολικά γύρω στην 1-2 μέρες.

Αν εμφανιστεί αίμα ή μια ροζ απόχρωση στα ούρα κατά την διάρκεια της ούρησης, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος για πανικό, μιας και είναι απόλυτα φυσιολογικό φαινόμενο κατά την πρώτη μέρα της εξέτασης, καθώς και την επόμενη.

Είναι πολύ σημαντικό ο ασθενής να πίνει άφθονα υγρά, ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα συμπτώματα και να προληφθεί ο κίνδυνος ουρολοίμωξης.

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για την  ουρηθροσκόπηση – κυστεοσκόπηση, τότε το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι να μπεις στο uroandrology.gr