Οζώδη δερματοπάθεια: 3150 βοοειδή θανατώθηκαν σε λιγότερο από ένα μήνα στο ν.Σερρών – πότε θα αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι

Οζώδη δερματοπάθεια: 3150 βοοειδή θανατώθηκαν σε λιγότερο από ένα μήνα στο ν.Σερρών – πότε θα αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι

Περισσότερα από 3.150 βοοειδή θανατώθηκαν σε λιγότερο από ένα μήνα στη Π.Ε. Σερρών, εξαιτίας της εμφάνισης κρουσμάτων σε 44 εγκαταστάσεις εκτροφής βοοειδών σε όλη την έκταση του νομού Σερρών.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Προϊστάμενου του Τμήματος Κτηνιατρικής Σερρών κ.Γιώργου Δάγκου στο zougla.gr, «είναι πάγια τακτική, βάσει Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να θανατώνονται επί τόπου όλα τα βοοειδή μιας εκτροφής, αν έστω κι ένα βρεθεί θετικό σε κάποιες συγκεκριμένες ασθένειες». 

«Στην Π.Ε Σερρών, διαπιστώθηκε σε 44 εκτροφές βοοειδών η ασθένεια της Οζώδους Δερματίτιδας των Βοοειδών. Σύμφωνα με το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, αν σε μία εκτροφή βοοειδών βρεθεί θετικό στην ασθένεια έστω και ένα βοοειδές, τότε θανατώνονται επιτόπου, όλα τα βοοειδή της εκτροφής, για αποφυγή μετάδοσης της νόσου, η οποία προσβάλλει μόνο τα βοοειδή. Δυστυχώς, προβήκαμε στην θανάτωση 3.150 βοοειδών τα οποία ήταν στις 44 θετικές εκτροφές. Οι θανατώσεις ξεκίνησαν από τις 12/4/2016 και ελπίζω να τελειώσαμε στις 6/5/2016».

Σχετικά με τις αποζημιώσεις των πληγέντων κτηνοτρόφων, ο κ. Γιώργος Δάγκος δήλωσε ότι αυτόν τον μήνα υπογράφηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπει την καταβολή τους και η διαδικασία είναι σε εξέλιξη, προκειμένου να αποδοθούν στους δικαιούχους το συντομότερο δυνατόν.