Π.Ε. Σερρών: «Καλυμμένος σωλήνας» ο υπαίτιος της ζημιάς στα αναχώματα του Στρυμώνα

Απάντηση της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών στην ανακοίνωση της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας σχετικά με τις «επικίνδυνες διαρροές στην ποταμό Στρυμόνα»

Π.Ε. Σερρών: «Καλυμμένος σωλήνας» ο υπαίτιος της ζημιάς στα αναχώματα του Στρυμώνα

Ανακοίνωση εξέδωσε η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών (γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Γ.Μωϋσιάδη) σχετικά με τις καταγγελίες της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας περί επικίνδυνων διαρροών στα αναχώματα του ποταμού Στρυμόνα. Σύμφωνα με την απάντηση της Π.Ε. Σερρών «υπεύθυνος» για τη διαρροή ήταν σωλήνας (σ.σ. παράνομος;;;) που είχαν τοποθετήσει κάποιοι κάτοικοι της περιοχής και ο οποίος έσπασε προκαλώντας τη διαρροή.

Η ανακοίνωση δεν αναφέρει αν η Π.Ε. Σερρών υπέβαλε μήνυση κατ’ αγνώστων για να βρεθεί και να τιμωρηθεί ο υπαίτιος(οι)

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Διαβάζοντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε. ανακοίνωση της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας με την οποία καταγγέλλει «επικίνδυνες διαρροές στον Ποταμό Στρυμόνα» αφήνοντας αιχμές κατά της Περιφέρειας, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα εξής :

Η εργολαβία που εκτελέστηκε στα διαρρηγμένα αναχώματα αφορούσε στην αποκατάσταση των ρηγμάτων και στην ενίσχυση των εν λόγω αναχωμάτων. Οι εργασίες που έπρεπε να γίνουν έγιναν κατά γενική ομολογία με τον καλύτερο τρόπο.

Η διαρροή που υπήρξε στο ανάχωμα του Αχινού δεν οφειλόταν σε παράβλεψη δική μας ή σε κακοτεχνία του εργολάβου, καθώς όπως διαπιστώθηκε αυτό που την προκάλεσε ήταν η ύπαρξη ενός σωλήνα στο σημείο, ο οποίος διερράγη και προκάλεσε τη ζημιά. Να τονιστεί πως ο σωλήνας ήταν καλυμμένος με αποτέλεσμα η θέασή του να είναι αδύνατη κατά τη διαδικασία των εργασιών αποκατάστασης. Η ύπαρξή του στο σημείο , η οποία  και είναι σαφώς η αιτία που προκάλεσε το πρόβλημα , καταδεικνύει  μάλιστα την ανευθυνότητα με την οποία κάποιοι κάτοικοι – που ευτυχώς αποτελούν ισχνή μειοψηφία- αντιμετωπίζουν τα αναχώματα.

Αμέσως μόλις ανέκυψε το πρόβλημα η κινητοποίηση της Περιφέρειας και των αρμόδιων υπηρεσιών της ήταν άμεση και ο εργολάβος έσπευσε στο σημείο και προχώρησε στην αποκατάσταση, χωρίς μάλιστα αυτό να αποτελεί τυπική υποχρέωσή του αφού δεν επρόκειτο για δική του αστοχία.

Με όλα τα παραπάνω λοιπόν γίνεται ξεκάθαρο πως οι ισχυρισμοί περί «προβληματικής και ανεύθυνης διαχείρισης των έργων από την Περιφέρεια» ,όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή της  Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας, πέφτουν στο κενό και αποδεικνύουν πως δεν υπήρξε σωστή ενημέρωση για το θέμα πριν τη σύνταξη του συγκεκριμένου κειμένου.

Σε ένα πράγμα ωστόσο θα συμφωνήσουμε με την Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα. Πως η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στο σοβαρό ζήτημα που αφορά στην αντιπλημμυρική θωράκιση και να χρηματοδοτήσει έργα μείζονος σημασίας , ώστε να μην είμαστε αναγκασμένοι να προχωρούμε σε «μπαλώματα» , όπως επίσης αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.