Π.Λαφαζάνης: Το θέμα της όδευσης του TAP δεν έκλεισε – διαψεύδει βουλευτή της Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ

Π.Λαφαζάνης: Το θέμα της όδευσης του TAP δεν έκλεισε – διαψεύδει βουλευτή της Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ

Με δήλωσή του ο τέως Αναπληρωτής Υπουργός, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης (ο οποίος αποχώρησε από την κυβέρνηση όταν ίδρυσε την ΛΑΕ) διαψεύδει κατηγορηματικά τις δηλώσεις του βουλευτή Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Κ.Μορφίδη, ότι η όδευση του αγωγού αερίου ΤΑΡ δεν αλλάζει λογω χειρισμών της προηγούμενη ηγεσίας του υπουργείου (εννοώντας τον κ.Λαφαζάνη).

Αναλυτικά στη δήλωσή του ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης αναφέρει:

Με έκπληξη πληροφορήθηκα τις δηλώσεις τοπικού βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας πως το θέμα της όδευσης του TAP έκλεισε, δήθεν, επί Υπουργίας μου.

Δεν γνωρίζω από πού έχει αυτήν την πληροφόρηση ο βουλευτής, η οποία είναι ψευδέστατη, ανυπόστατη και εξυπηρετεί προφανείς σκοπιμότητες.

Το θέμα της όδευσης του TAP όχι μόνο δεν έκλεισε αλλά αντιθέτως άνοιξε με δική μου πρωτοβουλία επί υπουργίας μου, μαζί με σωρεία άλλων θεμάτων.

Θετικότατο ρόλο σε αυτήν την κατεύθυνση διαδραμάτισαν ο Ηλίας Ιωαννίδης και η Αλεξ. Τσανάκα, τότε βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά τα τοπικά κινήματα και αγροτικές κινήσεις του νομού Καβάλας.

Παρέλαβα μια συμφωνία για τον TAP η οποία ήταν απολύτως ετεροβαρής για τα ελληνικά συμφέροντα. Με δική μου επιμονή επετεύχθη, καταρχήν, κάτι σημαντικό: Να αποδεχθεί να συζητήσει και να διαπραγματευθεί η διοίκηση του TAP επί σειράς θεμάτων, τα οποία έθεσα ο ίδιος:

  • Την χορήγηση ετήσιου αντισταθμιστικού ποσού στο δημόσιο για τη λειτουργία του αγωγού.
  • Την αύξηση της φορολογίας επί των κερδών του αγωγού, η οποία είναι σκανδαλωδώς ασήμαντη.
  • Την εύλογη και ικανοποιητική αποζημίωση για τα εδάφη που περνάει ο TAP.
  • Ουσιαστικές αλλαγές στην όδευση του TAP με βάση τα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών και κινημάτων, ιδιαίτερα στις περιοχές Καβάλας και Σερρών.

Ενώ, όμως, η συζήτηση επ’ αυτών των θεμάτων είχε ξεκινήσει και βρισκόμαστε σε ένα σημείο που θα μπορούσαν να προκύψουν θετικά αποτελέσματα, μεσολάβησε η καταψήφιση από την πλευρά μου του τρίτου μνημονίου και η απομάκρυνση μου από το Υπουργείο. Επ’ αυτών των θεμάτων ενημέρωσα τον Υπουργό που με διαδέχθηκε και έκτοτε δεν έχω ακριβή γνώση των χειρισμών που ακολούθησαν.

Καταλήγοντας, θέλω να τονίσω ότι τα αιτήματα των κινημάτων, των αγροτικών συνεταιρισμών και της τοπικής κοινωνίας στο νομό Καβάλας και όχι μόνο, που αφορούν μεταξύ άλλων και μια νέα χάραξη του TAP, που να προστατεύει το περιβάλλον και τις αγροτικές εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας, είναι απόλυτα δίκαια, εύλογα και ρεαλιστικά, γι αυτό άλλωστε τα είχα υιοθετήσει ως Υπουργός.

Προσωπικά και ως ΛΑ.Ε στηρίζουμε απολύτως τις κινητοποιήσεις για την ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων και με την πρώτη ευκαιρία θέλω να βρεθώ στην Καβάλα να εκφράσω και επί τόπου τη θερμή συμπαράσταση μου και υποστήριξη στους δίκαιους τοπικούς αγώνες.