Π.Λαφαζάνης: Ζήτησε παροχή αντισταθμιστικών οφελών για τις τοπικές κοινωνίες από τη διέλευση τον αγωγού ΤΑΡ

Π.Λαφαζάνης: Ζήτησε παροχή αντισταθμιστικών οφελών για τις τοπικές κοινωνίες από τη διέλευση τον αγωγού ΤΑΡ

Λαφαζάνης-ΤΑΡΤο αίτημα του Δημοσίου για την παροχή αντισταθμιστικών οφελών από τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ επανέλαβε ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε συνάντηση που είχε χθες (12/5) το απόγευμα με τον Walter Peeraer, Διευθύνοντα Σύμβουλο του Βελγικού Ομίλου υποδομών Φυσικού Αερίου “Fluxys”, που συμμετέχει με ποσοστό 19% στην Κοινοπραξία κατασκευής του αγωγού.

Ο κ. Λαφαζάνης ζήτησε επίσης να εξεταστούν τροποποιήσεις στην χάραξη του αγωγού στις περιοχές όπου υπάρχουν αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες, ενώ τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν εύλογες και δίκαιες αποζημιώσεις των αγροτών στα σημεία διέλευσης του αγωγού, όπως προβλέπονται στο σχέδιο Αποκατάστασης Διαβίωσης που θα συναφθεί μεταξύ των του ελληνικού κράτους και της Κοινοπραξίας.

Ο υπουργός επανέλαβε τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει ο αγωγός χωρίς προσκόμματα και καθυστερήσεις, πρόσθεσε ωστόσο, ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση υπέγραψε μια σύμβαση που ήταν μονομερής και δεν εξασφάλιζε σχεδόν κανένα όφελος για τη χώρα, πέρα από την ίδια τη διέλευση του αγωγού από το έδαφός της.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Βελγικού Ομίλου, τόνισε ότι θα συνδράμει στο αίτημα του Υπουργού ΠΑΠΩΝ προκειμένου να υπάρξει άμεση συζήτηση με τη Διοίκηση του Αγωγού, ενώ υπογράμμισε τη σημασία που προσδίδει στην αποδοχή του αγωγού Φυσικού Αερίου από τις τοπικές κοινωνίες καθώς και τη στενή συνεργασία που έχει αναπτύξει με τον ΔΕΣΜΑ.

Ο κ. Λαφαζάνης, αποδέχτηκε τέλος την πρόσκληση να ξεναγηθεί στον ενεργειακό κόμβο (hub) που έχει δημιουργήσει η Fluxys στην πόλη Zeebrugge, κατά την επόμενη επίσκεψή του στο Βέλγιο.

σ.σ. Να θυμίσουμε ότι αντιδράσεις σημειώθηκαν στην Π.Ε. Καβάλας και των Σερρών σχετικά με τη διέλευση του αγωγού και το σταθμό συμπέσης του αερίου που είναι να δημιουργηθεί σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έξω απο το χωριό Κωνσταντινάτο σε απόσταση μόλις 7 χλμ. απο την πόλη των Σερρών, ενώ αντισταθμικά οφέλη δόθηκαν στην Αλεξανδρούπολη με τη μορφή κατασκευής εργοστασίου που με τη χρήση φυσικού αερίου  θα παρέχει ζεστό νερό στην πόλη.