Πάμφιλος ο Αμφιπολίτης: ο μετανάστης ζωγράφος

Πάμφιλος ο Αμφιπολίτης: ο μετανάστης ζωγράφος

Δυναμικό ήταν και αυτή τη χρονιά το ξεκίνημα της «Ένωσης για την  Ανάδειξη και Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας» (Ε.Α.Δ.Ε.Γ.) με την πραγματοποίηση  επιμορφωτικής εκδήλωσης με θέμα «Πάμφιλος ο Αμφιπολίτης: ο μετανάστης ζωγράφος» και ομιλητή τον ιστορικό ερευνητή κ. Ιωάννη Κεχαγιά Γούναρη. Η ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016 στο Ξενοδοχείο Φίλιππος-Ξενία στις Σέρρες.

Πάμφιλος ο Αμφιπολίτης
Πάμφιλος ο Αμφιπολίτης

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος της Ε.Α.Δ.Ε.Γ., κ. Κυριάκος Γεωργιάδης,

ο οποίος παρουσίασε τον εκλεκτό ομιλητή και υπενθύμισε τους στόχους της Ένωσης και τον σκοπό αυτών των συναντήσεων που είναι η επανασύνδεση με τις ρίζες μας και η εκ νέου γνωριμία και επαφή με το μακραίωνο δένδρο του πολιτισμού μας.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο εισηγητής του σεμιναρίου κ. Ιωάννης Κεχαγιάς Γούναρης,

ο οποίος στην ιδιαίτερα εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη ιστορική του έρευνα, σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

Ο Πάμφιλος ο Αμφιπολίτης γεννήθηκε στην Αμφίπολη, περί τα τέλη του 5ου αι. π.Χ. (±420 π.Χ.) και έζησε έως και μετά τα μέσα του 4ου αι. π.Χ.. Σχετικώς νέος, μετανάστευσε στη Σικυώνα της Πελοποννήσου, όπου υπήρξε πρωτοστάτης και πρωτοποριακός διευθυντής της περίφημης Σικυώνιας Σχολής.

pamfilos-amfipolitisΥπήρξε ο εξαίρετος διαφωτιστής της κλασικής εποχής και μεταρρυθμιστής της εικαστικής διδασκαλίας, ο οποίος καθιερώθηκε ως ένας από τους μεγαλύτερους και πλέον διακεκριμένους αρχαίους έλληνες ζωγράφους και διδασκάλους της ζωγραφικής, απολαμβάνοντας μεγάλη φήμη σε ολόκληρη την αρχαία Ελλάδα, ως πρώτος δημιουργός και εφαρμοστής καινοτόμων επιστημονικών μεθόδων σε αυτή την τέχνη.

Με υψηλότατη γενική και εξειδικευμένη μόρφωση και ο ίδιος, απαιτούσε παρόμοια μόρφωση και από τους μαθητές του εφαρμόζοντας και εξελίσσοντας πρωτοποριακές μεθόδους ζωγραφικής, όπως η σκιαγραφία και η εγκαυστική, ενώ η χρηστογραφία αποτέλεσε συνώνυμο της σχολής για την ευπρέπεια και την κοσμιότητα της θεματολογίας και των μεθόδων της. Υπήρξε ο πολύτιμος διδάσκαλος και καθοδηγητής περίφημων ζωγράφων της αρχαιότητας, όπως ο Απελλής, ο Παυσίας, ο Μελάνθιος και άλλοι.

Σε θεωρητική αντιπαλότητα με τις διδαχές του συγχρόνου του φιλοσόφου Πλάτωνα και του νεότερού του Αριστοτέλη που διακήρυσσαν τη φαυλότητα της ζωγραφικής, η διδασκαλία του παρέμεινε ως πρωτοποριακή για τη ζωγραφική, αφού ήταν ο πρώτος που ανέπτυξε και εφάρμοσε στην πράξη τη θεμελιώδη θεωρία του για την απαραίτητη χρήση της αριθμητικής και της γεωμετρίας στη γραφιστική τέχνη. Η επιστημονική του αυτή δικαίωση ήρθε μόλις κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης, όταν και αναγνωρίστηκε ως η αυθεντία αυτών των θεωριών.

Οι περίφημοι πίνακες ζωγραφικής που δημιούργησε ως ζωγράφος ήταν πολύτιμοι και εκτιμήθηκαν ως μοναδικής αξίας από τις επόμενες γενεές, αλλά δυστυχώς σήμερα δεν διασώζεται κανένας από αυτούς, όπως και κανένας της ξακουστής κλασικής αρχαίας εποχής.

Κλείνοντας την επιμορφωτική συνάντηση ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Κυριάκος Γεωργιάδης, αφού ευχαρίστησε τον εισηγητή και επεσήμανε τα σημαντικότερα σημεία, σημείωσε πως ο αγώνας για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης συνεχίζεται.

Νέα επιμορφωτική συνάντηση: «Αγωγή και μόρφωση των παιδιών και των εφήβων στο Βυζάντιο»

Τέλος, ανακοίνωσε ότι η επόμενη επιμορφωτική συνάντηση θα γίνει το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016 την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο με θέμα: «Αγωγή και μόρφωση των παιδιών και των εφήβων στο Βυζάντιο». Εισηγήτρια θα είναι η κ. Αναστασία Βακαλούδη, Δρ. Ιστορίας, Δρ. Διδακτικής-Παιδαγωγικής-ΤΠΕ, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Θες/νίκης και διδάσκουσα στο ΕΑΠ.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Σερρών, κ. Άγγελος Βάκαλος, ο Διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Γ.Νοσοκομείου Καβάλας κ. Μιχάλης Σωτηρίου, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Ε.Μ.Ε.Ι.Σ. κ.κ. Δημήτριος Δημούδης και Βασίλειος Γιαννογλούδης, o Πρόεδρος των Συλλόγων Γονέων του Μουσικού Σχολείου και 6ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών κ. Κοσμάς Λογοθετίδης, η εκδότης της εφημερίδας «Καθημερινός Παρατηρητής» κα. Διαμάντω Φραγγεδάκη, ο εκπρόσωπος της Ενώσεως Πολυτέκνων Σερρών «Άγιος Λουκάς ο Ιατρός» κ. Χατζόγλου, ο πρώην Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών κ. Νικόλαος Γκαϊτατζής και πλήθος κόσμου.

Η «Ένωση για την  Ανάδειξη και Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας» (Ε.Α.Δ.Ε.Γ.) Ευχαριστεί την κα. Χριστίνα Παπαφράγκου – Μαντζαρίδη για τη βιντεοσκόπηση και τη φωτογραφική κάλυψη της εκδήλωσης.

Advertisements