Παναγιότατε καλωσορίσατε στα Σέρρας – 1η ημέρα επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στις Σέρρες (φωτορεπορταζ)

Παναγιότατε καλωσορίσατε στα Σέρρας – 1η ημέρα επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στις Σέρρες (φωτορεπορταζ)

Πατριάρχης Βαρθολομαίος-Σέρρες-17-4-2015-DSC_2664Στη γη της Μακεδονίας βρίσκεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προκειμένου να πραγματοποιήσει από σήμερα πενθήμερη (17/4-21/4) ποιμαντορική επίσκεψη στην Ι.Μ.Σερρών και Νιγρίτης προσκεκλημένος του Μητροπολίτη Θεολόγου.
Λίγο μετά τις 16.00 το απόγευμα της Παρασκευής (17/4) προσγειώθηκε  στη Χρυσούπολη της Καβάλας στο αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος, το αεροσκάφος που μετέφερε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τη συνοδεία του.

Τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας υποδέχθηκαν στην πίστα του αεροδρομίου ο Μητροπολίτης Φιλίππων Προκόπιος, ο Μητροπολίτης Σερρών&Νιγρίτης Θεολόγος, η δήμαρχος της Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα.

Στα όρια της Μητρόπολης Σερρών&Νιγρίτης στο χωριό Πεντάπολη (του Δημου Εμμ.Παπά) στις 17.30 έγινε η προϋπάντηση του Οικουμενικου Πατριάρχη από αντιπροσωπεία της εκκλησίας και πιστών. Η επίσημη υποδοχή του Παναγιοτάτου πραγματοποιήθηκε στην πόλη των Σερρών στις 19.00 (με καθυστέρηση μιας ώρας) παρουσία εκατοντάδων πιστών που κατέκλυσαν την Πλατεία Ελευθερίας και τον πεζόδρομο Κ.Καραμανλή στο κέντρο της πόλης.
Ο πεζόδρομος που οδηγεί στην κεντρικη πλατεία είχε στρωθεί με δάφνες και κόκκινο χαλί. Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο καλωσόρισε εκ μέρους της πόλης ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης, μαζί με την εκπρόσωπο της Κυβέρνησης της ΥΜΑΘ Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά. Παρών η στρατιωτική ηγεσία με επικεφαλής τον Διοικητή του Γ’ Σωματος Στρατού Αντιστράτηγο Ηλία Λεοντάρη.
Αγημα του στρατού απένειμε τιμές ενώ η στρατιωτική μπάντα παιάνιζε τον Εθνικό Υμνο.
Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατευθύνθηκε στην εξέδρα που στήθηκε στην Πλατεία Ελευθερίας οπου ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης καλωσόρισε με τον λόγο του τον Παναγιώτατο

Αγαπητοί συμπολίτες,
Πάνδημος η Σερραϊκή κοινωνία, με χαρά και συγκίνηση, πανηγυρίζει σήμερα γιατί υποδέχεται τον πρώτο τη τάξει Θρησκευτικό της ηγέτη και δέχεται τις ευλογίες του Παναγιότατου Οικουμενικού μας Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.
Παναγιότατε,
Σας ευχαριστούμε θερμά που βρίσκεστε κοντά μας, με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης του οσιομάρτυρα Άγίου Νικήτα του Νέου.
Σας καλωσορίζουμε στην πόλη μας, Δημοτική Αρχή και Πολίτες, με τα πιο γνήσια και αυθόρμητα αισθήματα ευγνωμοσύνης, σεβασμού και εμπιστοσύνης στο πρόσωπό Σας. Εμπιστοσύνης και σεβασμού, που οι Σερραίοι δημότες, εκδηλώνουν σε κάθε τους επίσκεψη στην έδρα της Οικουμενικής Χριστιανοσύνης, ως τακτικοί προσκυνητές και πιστοί φίλοι του Πατριαρχείου μας, στο οποίο παρέχουμε με τον τρόπο μας κάθε δυνατή υποστήριξη αλλά και αντλούμε από αυτό ευλογία και πίστη.
Γνωρίζουμε και από προηγούμενες επισκέψεις Σας στις Σέρρες το ενδιαφέρον Σας για τη μεθοριακή περιοχή μας καθώς και για τη Μακεδονία και τον Ελληνισμό. Μια μεθοριακή μαρτυρική πόλη και ένας τόπος προμαχώνας μεγάλων αγώνων και θυσιών, με πανάρχαιο, ένδοξο και ευλογημένο ιστορικό παρελθόν. Παρελθόν, του οποίου μεγάλο μέρος είναι άρρηκτα συνυφασμένο με τη λαμπρή χριστιανική μεγαλοπρέπεια της Βυζαντινής περιόδου, συνάφεια που επιβεβαιώνεται από πλήθος σερραϊκών μαρτυριών και διασωθέντων μνημείων. Από την άλλη, μια πόλη και ένας τόπος εύφορος και προικισμένος από τη φύση, με πλούσια παραγωγή, δημιουργία και ευημερία.
Από τη μελέτη της θαυμαστής μακρόχρονης πορείας Σας, επιτρέψτε μου να σταχυολογήσω, στο σύντομο καλωσόρισμά μου, ορισμένα μόνο βιογραφικά στοιχεία που αποδεικνύουν την ακτινοβολία της προσωπικότητά Σας και να σκιαγραφήσω το πολυσήμαντο έργο σας.
Από τη γενέτειρα σας, το ταπεινό Αιγαιοπελαγίτικο «νησί του μικρού ουρανού», την Ελληνική Ίμβρο,που μοίρα το θέλησε να τελεί υπό την κατοχή μιας άλλης χώρας, αναδειχθήκατε στην κορυφαία έδρα της Οικουμενικής Χριστιανοσύνης. Πρόνοια Θεού, ήταν να σταδιοδρομήσετε στην ιεροσύνη για 50 και πλέον χρόνια, τα δε μισά από αυτά ως ένας εξαιρετικά φωτισμένος, χαρισματικός θρησκευτικός Οικουμενικός ηγέτης, εκφραστής και θεματοφύλακας της Χριστιανοσύνης.
Αποτελείτε για όλη την οικουμένη, αναμφισβήτητη προσωπικότητα με «ενοποιητική παρουσία». Ένας θρησκευτικός ηγέτης «καθολικής αποδοχής» και αναγνώρισης, ένα σύμβολο ειρήνης μέσα στον σύγχρονο ταραγμένο κόσμο. Είστε μια προικισμένη και χαρισματική προσωπικότητα, που εκπέμπει με την αφοπλιστική απλότητά της μια ανθρωπιά, μια ευγένεια, μια αρχοντιά, που μαγνητίζει και συγκινεί. Τη λαμπρή προσωπικότητά Σας, κοσμούν επίσης μια διευρυμένη Παιδεία και ένα μεγάλο εύρος σπουδών σε πολλά και αξιόλογα Πανεπιστήμια της Ευρώπης.
Παναγιότατε,
Παράλληλα όμως με τις πλούσιες σπουδές και γνώσεις σας, έχετε στο ενεργητικό Σας μια αξιοθαύμαστη, Ελέω Θεού, εκκλησιαστική διακονία, η οποία ξεκίνησε από νεαρή ακόμη ηλικία, σε αναρίθμητες Συνοδικές Επιτροπές, στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, σε διορθόδοξα και διαχριστιανικά συνέδρια, σε επίσημες αποστολές κ.α. Η κορύφωση αυτής της διακονίας Σας, σφραγίστηκε με την πανάξια εκλογή σας από την Πατριαρχική Σύνοδο, ως ο 270ος Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης, το έτος 1991. (22 Οκτωβρίου του 1991).Εικοσιτέσσερα (24) ευλογημένα έτη στην κορυφαία έδρα της Χριστιανοσύνης, γεμάτα δημιουργικότητα και συνεισφορά.
Πατριάρχης Βαρθολομαίος-Σέρρες-17-4-2015-DSC_2719Ο άριστος αυτός συνδυασμός των εξειδικευμένων γνώσεων, των χριστιανικών ιδεωδών και των βιωμάτων, σας χαρίζει ένα ανοιχτό πνεύμα, τολμηρή και σύγχρονη σκέψη, κι ένα πανανθρώπινο κοσμοπολίτικο θα έλεγα γνώρισμα, στην προσέγγιση των προβλημάτων του σύγχρονου κόσμου.Σημειολογικά παραδείγματα αυτού του ανοιχτού πνεύματος αποτελούν:
• η ακούραστη μέριμνά Σας για την ενότητα, συνεργασία και συμπόρευση μεταξύ όλων των Ορθόδοξων Χριστιανικών Εκκλησιών.
• η ανασύσταση ορθόδοξων κοινοτήτων και η επαναλειτουργία εκκλησιών μας, μέσα στη τουρκική επικράτεια και η μέριμνά Σας για το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
• η συνεργασία της Ορθοδοξίας με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, ώστε να προσεγγισθεί από κοινού η Αλήθεια της μιας και μόνης Χριστιανικής πίστεως σ΄ Ανατολή και Δύση.
• ο διαθρησκειακός διάλογος κυρίως με τα μονοθεϊστικά θρησκεύματα όπως είναι το Ισλάμ και ο Ιουδαϊσμός, χωρίς όμως παραχωρήσεις των ανθρωπιστικών αξιών.
• η προώθηση σε όλον τον κόσμο, των βασικών ηθικών αξιών, ανεξαρτήτου θρησκεύματος, πολιτεύματος και φυλής. Τέτοιες αξίες είναι:
η διαρκής ειρήνη, η προστασία της Φύσης, η προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, η αποφυγή κάθε μορφής βίας και διακρίσεων μεταξύ των ανθρώπων, η προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας, ο σεβασμός στην ιστορία κάθε έθνους. Τα περισσότερα από αυτά, τα έχετε συνυπογράψει στην Κωνσταντινούπολη το 2006, σε Κοινή Διακήρυξή Σας με τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ” (16ο ) της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Στο πνεύμα αυτό, επισημάνατε και πάλι πρόσφατα στη Σμύρνη λέγοντας: «Σε πολλά μέρη του πλανήτη, Μουσουλμάνοι, Χριστιανοί και Εβραίοι, ζουν αρμονικά. Η διαφορετικότητα στη θρησκεία είναι πλέον αποδεκτή σε πολλές χώρες. Έχετε πει –επίσης- ότι εμείς, οι χριστιανοί, είμαστε αυτοί που θα δώσουμε το παράδειγμα της ειρηνικής συνύπαρξης».
Παναγιότατε,
Με την ευκαιρία της σημερινής τιμητικής επίσκεψής Σας στην πόλη των Σερρών, θα θέλαμε να Σας διαβεβαιώσουμε ότι στους υψηλούς για τον άνθρωπο και την ανθρωπότητα σκοπούς Σας που μόλις προανέφερα, συναντώνται η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Τοπική μας Εκκλησία. Αυτή η κοινή συναίσθηση και συναντίληψηδεν είναι άλλη παρά να βρισκόμαστε πάντοτε στο πλευρό του πολίτη.
Με την ευκαιρία αυτής της αναφοράς μου, θεωρώ αναγκαίο να σας ενημερώσω για τις άριστες σχέσεις, μεταξύ Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Τοπικής Εκκλησίας. Είμαστε συστρατευμένοι, σε αγαστή συνεργασία με τον φωτισμένο Ποιμενάρχη μας κ. Θεολόγο καθώς και με ολόκληρο τον τοπικό κλήρο. Αγωνιούμε και πράττουμε κάθε τι δυνατό για την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων της κρίσης. Μιας κρίσης, την οποία Εσείς χαρακτηρίσατε πως «είναι πρωτίστως πνευματική και ηθική και μετά οικονομική». Συμφωνούμε Παναγιότατε.
Ιδιαίτερα δε, στην δύσκολη οικονομικά συγκυρία, που διαπερνά την κοινωνία μας, οι κοινές ή και παράλληλες πρωτοβουλίες μας, Δήμου και Εκκλησίας, εστιάζονται στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, στην ποιότητα ζωής, στην ανακούφιση των συνανθρώπων που μας χρειάζονται, ιδίως οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες: Τα ΑΜΕΑ, οι άνεργοι, οι ηλικιωμένοι, τα μοναχικά άτομα, οι μονογονεϊκές οικογένειες, εξασφαλίζοντας στέγη, τροφή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ψυχολογική υποστήριξη, σε όσους στερούνται τα βασικά αυτά αγαθά.
Για την εκπλήρωση των σκοπών αυτών προς τον συνάνθρωπο, λειτουργούν στο Δήμο μας, πολύ καλές θα έλεγα ιδρυματικές δομές Κοινωνικής Μέριμνας, Υγείας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού, Νεολαίας, Δια Βίου Μάθησης κ.α.
Αρωγός και συνεργάτης στο ανθρωπιστικό και πολιτισμικό αυτό έργο, είναι ή ίδια η σερραϊκή κοινωνία. Με την εθελοντική προσφορά υπηρεσιών, με τις εισφορές της, με τις προσφορές σε είδη πρώτης ανάγκης.
Παναγιότατε,
Είστε, από όσα γνωρίζουμε, ο πρώτος Πατριάρχης που ανέλαβε να συμφιλιώσει δύο ιστορικά ανταγωνιστικούς κόσμους, την Πίστη και την Επιστήμη, στο όνομα ενός υπέρτατου σκοπού: τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος, έξω από το οποίο η ανθρώπινη ύπαρξη είναι αδύνατη. Δεν παύετε να μιλάτε, να επισημαίνετε τους εμφανείς κινδύνους, να αφυπνίζετε συνειδήσεις, να διακηρύσσετε μεγάλη τη φωνήκαι με πειστικό λόγο, ότι είναι εντολή Θεού η διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας, στη βάση ισχυρών αγιογραφικών και θεολογικών θεμελίων.
Στο παγκόσμιο αυτό μήνυμά Σας, που σε κάθε βήμα και ευκαιρία το υπενθυμίζετε, κάθε πολίτης από μας, ακουμπάει την ελπίδα του πως θα γεννηθεί ένας νέος κόσμος στον οποίο η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη θα είναι συμβατή με τη προστασία και διατήρηση της Φύσης. και συνάμα, θα περιορίζει τη Φτώχεια.
Ως Δημοτική Αρχή, ταυτισμένη απόλυτα με αυτό το προσωπικό Σας καινοτόμο όραμα, Σας ενημερώνουμε ότι εκπονούμε και υλοποιούμε ειδικά προγράμματα για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως προγράμματα που έχουν σχέση με την ανακύκλωση, βιοκλιματικές αναπλάσεις, παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στα σχολεία και δημοτικά κτίρια, διεκδικούμε επίσης την υλοποίηση του προγράμματος << πράσινη- πρότυπη κοινότητα>>.
Δημιουργήσαμε επίσης το θεσμό ECO FESTIVAL , με στόχο την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης στους νέους ανθρώπους και ταυτόχρονα προσφέρουμε ανάπτυξη και απασχόληση.
Τέλος Παναγιότατε,
Σε μια εποχή που ο δείκτης εμπιστοσύνης των κοινωνιών προς τις ηγεσίες τους κλονίζεται, Εσείς αποτελείτε μια από τις λίγες φωτεινές εξαιρέσεις. Γι’ αυτό και εμείς, Δημοτική Αρχή και Πολίτες, Σας εκφράζουμε την απόλυτη εμπιστοσύνη και προσήλωσή μας στο πρόσωπό Σας. Εμπιστοσύνη και βεβαιότητα, για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεστε τα σημαντικά θέματα της Χριστιανοσύνης, του Ελληνισμού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε ένα πράγματι εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον επίτευξης ισορροπιών και αλληλοκατανόησης.

Διερμηνεύοντας, τα αισθήματα όλων των Σερραίων πολιτών και της Δημοτικής Αρχής, επιτρέψτε μου, ως ακροτελεύτιο λόγο, να σας εκφράσω από αυτό εδώ το βήμα, την ευγνωμοσύνη μας και τις θερμές μας ευχαριστίες για την επίσκεψή Σας στην πόλη μας. Παράλληλα να Σας διαβεβαιώσουμε ότι Δήμος και Κοινωνία των Σερραίων πολιτών, θα είμαστε πάντοτε απροσχημάτιστοι συμπαραστάτες στο έργο Σας και στη διεθνική αποστολή του Πατριαρχείου μας.
Θα διατηρούμε επί μακρόν ζωηρή την ανάμνηση της επίσκεψής Σας. Θα έχουμε πάντοτε ανοιχτές τις θύρες της πόλης μας και της καρδιάς μας, και θα ελπίζουμε να ευλογηθούμε και πάλι να Σας υποδεχθούμε εκ νέου στις Σέρρες.
Καλωσορίσατε Παναγιότατε,
Σας ευχόμαστε καλή διαμονή.

Μήνυμα πίστης και ελπίδας έστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην αντιφώνηση του στο καλωσόρισμα του Δημάρχου στην πόλη των Σερρών.

«Η πατρίδα σήμερα απαιτεί να θυσιάσουμε τα πάθη μας τα οποία βλάπτουν και ατιμάζουν εμάς και αυτήν. Απαιτεί ευθύτητα, εντιμότητα και Δικαιοσύνη. Απαιτεί να έχουμε πάντοτε κατά νου ότι και το ελάχιστο των συμφερόντων της πατρίδας εξαγοράσθηκε με μεγάλες θυσίες. Προπάντων, η πατρίδα απαιτεί σταθερή και ακράδαντη εμμονή στην Αγία Ορθόδοξη πίστη των πατέρων μας, η οποία έσωσε στο παρελθόν το γένος μας και θα το σώσει και σήμερα. Χωρίς την πίστη στον Θεό, δεν υπάρχει σωτηρία», υπογράμμισε μεταξύ άλλων στην σύντομη ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνοδεύεται από τον Μητροπολίτη Γορτύνης Μακάριο, τον Μητροπολίτη Σηλυβρίας Μάξιμο, τον Αρχιγραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίο, τον Μέγα Αρχιδιάκονο Ανδρέα και τον Διάκονο της σειράς Γρηγόριο.
Στη συνέχεια μετέβει στον μητροπολιτικό ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών όπου τελέστηκε δοξολογία και μετά θα επισκεφθεί το Επισκοπείο των Σερρών και θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων του νομού.
Το πρόγραμμα των υπόλοιπων ημερών
Το πρωί του Σαββάτου (18/4) θα εγκαινιάσει το Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Σερρών και Νιγρίτας και ακολούθως θα επισκεφθεί το Εκκλησιαστικό Κειμηλιαρχείο «Ψυχήν Άκος» και τον εκκλησιαστικό ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητρόπολης.
Στη συνέχεια θα μεταβεί στον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων, όπου θα τελέσει επιμνημόσυνη δέηση για τον μακαριστό Μητροπολίτη Σερρών Απόστολο, ενώ το πρωινό πρόγραμμα των επισκέψεων του θα ολοκληρωθεί με την παρουσία του στην Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου Σερρών.
Το απόγευμα οι Σέρρες θα υποδεχθούν την Ιερά Εικόνα της Παναγίας Σουμελά, ενώ θα ακολουθήσει Μέγας Πατριαρχικός Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικήτα χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Την Κυριακή (19/4) το πρωί, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικήτα, θα τελεστεί πατριαρχική θεία λειτουργία προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, στην οποία θα παραστεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Θα ακολουθήσει επίσημο γεύμα σε ξενοδοχείο της πόλης, ενώ το απόγευμα, μετά την αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα επισκεφθεί το Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών.
Τη Δευτέρα το πρωί, 20 Απριλίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα επισκεφθεί το 1ο Γυμνάσιο Σερρών και το Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Σερρών και Νιγρίτας, ενώ θα εγκαινιάσει και το νέο Κοινωνικό Παντοπωλείο των Σερρών. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα μεταβεί στην πόλη της Νιγρίτας του δήμου Βισαλτίας, όπου θα εγκαινιάσει και το ίδρυμα Φιλοξενίας ηλικιωμένων στο δημοτικό διαμέρισμα της Τερπνής του ίδιου δήμου.
Το βράδυ της Δευτέρας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα παραστεί σε πολιτιστική εκδήλωση, που γίνεται προς τιμήν του, στο Αμφιθέατρο του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας Σερρών.
Την Τρίτη 21 Απριλίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα επισκεφθεί την Ιεραποστολική Αδελφότητα «Λυδία η Φιλιππησία» στην Ασπροβάλτα και από ‘κει θα αναχωρήσει για το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης Καβάλας με προορισμό την Κωνσταντινούπολη.