Παναγιώτης Κοτρώνης: «Το κατεστημένο στο δήμο Σερρών βλέπει την πόρτα της εξόδου»

Παναγιώτης Κοτρώνης: «Το κατεστημένο στο δήμο Σερρών βλέπει την πόρτα της εξόδου»
Κοτρώνης-Διαβαση Πεζών-ποληΑρθρο του [Παναγιώτη Κοτρώνη]
Υποψήφιος Δήμαρχος Σερρών
Επικεφαλής «διάβασης πεζών»

Το παρωχημένο και αποτυχημένο εγχώριο πελατειακό σύστημα που έφτασε το Δήμο Σερρών στις τελευταίες θέσεις των Δήμων όλης της χώρας φαίνεται να βρίσκεται ένα βήμα πριν από την έξοδο. Και η ώρα που οι Σερραίες και οι Σερραίοι θα οδηγήσουν στην αποστρατεία τον πιο αποτυχημένο Δήμαρχο της μεταπολίτευσης και θα φέρουν στο προσκήνιο νέους ανθρώπους που έχουν αποδείξει ότι εργάζονται με ανιδιοτέλεια και μεράκι, ότι έχουν ικανότητες και όραμα (ακόμη και στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων), φαίνεται ότι φθάνει.

Η εκλογική νίκη της «διάβασης πεζών» θα σηματοδοτήσει μια βαθιά ρήξη με το πελατειακό σύστημα στο Δήμο Σερρών. Γιατί ως Δημοτική Αρχή θα κάνει πράξη τη διακήρυξη όλων όσων διετέλεσαν Δήμαρχοι μέχρι σήμερα, η οποία ωστόσο επί χρόνια παραμένει στα χαρτιά: να είναι Δημοτική Αρχή όλων των Δημοτών. Ανεξάρτητα από την παράταξη που ψήφισαν, ανεξάρτητα από την ιδεολογία τους και τις πολιτικές τους πεποιθήσεις.

Για πολλά χρόνια οι εξελίξεις στα δημοτικά μας πράγματα εγκλωβίστηκαν σε ένα φαύλο κύκλο μικροσυμφερόντων, ρουσφετιών και πελατειακών σχέσεων, με αποτέλεσμα η ανάδειξη νέων και άφθαρτων προσώπων να είναι μια αργή και βασανιστική διαδικασία. Επί Δημαρχίας Πέτρου Αγγελίδη όλα αυτά αντί να εξαλειφθούν, γιγαντώθηκαν και απλώθηκαν σε όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων και δραστηριοτήτων του Δήμου: φωτογραφικές διατάξεις, εξυπηρέτηση ημετέρων, διαγωνισμοί που ελάμβαναν χώρα κυριολεκτικά τα μεσάνυχτα, ρουσφέτια που ευτέλισαν και εξευτέλισαν τις έννοιες της ισότητας και της ισονομίας, κοσμούν τη θητεία της σημερινής Διοίκησης του Δήμου. Και πάνω από όλα το ψέμα, σήμα κατατεθέν του Δημάρχου και μεγάλου μέρους της Δημοτικής αρχής. Ψέμα για κάθε θέμα, σε όλα τα επίπεδα. Και σε αρκετές περιπτώσεις κατασυκοφάντηση όχι μόνο των πολιτικών αντιπάλων αλλά και απλών Δημοτών που τύχαινε να διαφωνούν με τις επιλογές της Δημοτικής Αρχής. Οι κάτοικοι του Μητρουσίου και του Σκουτάρεως δοκίμασαν καλά στο πετσί τους αυτή την τακτική.

Σήμερα η «διάβαση πεζών» προβάλλει ως πειστική εναλλακτική λύση. Η κίνησή μας παρά τις όποιες αδυναμίες της, μπροστά στην ιστορική πρόκληση που αντιμετωπίζει να κληθεί να διοικήσει το Δήμο, φέρνει έναν άλλον αέρα στα δημοτικά μας πράγματα. Αλλά και καλείται να αποδείξει ότι είναι κομμάτι και γέννημα της κοινωνίας και των αναγκών της.

Η «διάβαση πεζών» χτίστηκε από το μηδέν, υπό πολύ δύσκολες συνθήκες. Η συμβολή πολλών ανθρώπων στην ανάπτυξή της είναι καθοριστική και αδιαμφισβήτητη. Είχαμε και έχουμε όλα τα χαρακτηριστικά της σύγχρονης εποχής. Περιβαλλοντικές ευαισθησίες, όρεξη για δουλειά, «φρέσκιες» ιδέες, θέληση για να φέρουμε αέρα ανανέωσης. Αλλά και πεισματική επιμονή στην αναγκαιότητα της ενίσχυσης της κοινωνικής αλληλεγγύης, της συλλογικότητας και της ενεργού συμμετοχής των Δημοτών στα τεκταινόμενα του Δήμου τους.

Συμμετείχαμε μέχρι τώρα σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις χωρίς χορηγούς και διαφημιστικές καμπάνιες. Ουδόλως μας ενδιέφερε και μας ενδιαφέρει η προεκλογική εκστρατεία με επικοινωνιακά συνθήματα κενά περιεχομένου. Μας ενδιαφέρει αποκλειστικά η ουσία: να μιλήσουμε πρόσωπο με πρόσωπο με τους Δημότες, να συζητήσουμε με αυτούς το πρόγραμμά μας, να συζητήσουμε με αυτούς τα προβλήματά τους. Το βροντοφωνάζουμε: δεν είμαστε σοφοί, δεν τα ξέρουμε όλα. Από τους Δημότες μαθαίνουμε τα προβλήματα. Τα επεξεργαζόμαστε και διατυπώνουμε κι εμείς στο μέτρο των δυνατοτήτων μας προτάσεις για την αντιμετώπισή τους. Προτάσεις που τις συνδιαμορφώνουμε με τους Δημότες. Προτάσεις που αφορούν την καθημερινότητά μας, αλλά και προτάσεις που μας φέρνουν πιο κοντά στο όραμά μας για το Δήμο μας. Ήμασταν δίπλα στους Δημότες για όλα τα ζητήματα, από το πιο μικρό ως το πιο μεγάλο, συμβάλλοντας στην επίλυση πολλών από αυτά. Δε βλέπουμε το λόγο να μην εξακολουθήσουμε να κάνουμε το ίδιο και στο μέλλον.

Η «διάβαση πεζών» αποτελεί μια πρόταση ανατροπής. Για να κερδίσουμε όσα μας στέρησαν εδώ και πολλά χρόνια. Ή έστω για να μη χάσουμε και τα λίγα που μας έχουν αφήσει τα τελευταία χρόνια. Προερχόμαστε από την κοινωνία των πολιτών, είμαστε γέννημα της συλλογικής δράσης και των κοινωνικών αγώνων για δημοκρατία, για συμμετοχή, για ελεύθερη ενημέρωση, για πολιτισμό. Προμετωπίδα μας ο σεβασμός στην ανθρώπινη ύπαρξη, η υπεράσπιση πάνω από όλα της αξιοπρέπειας του ανθρώπου.

Η «διάβαση πεζών» ωστόσο πολλές φορές συστρέφεται και περιστρέφεται γύρω από τον ιστορικό πυρήνα της, αδυνατώντας να συνομιλήσει και να εντάξει ισότιμα στην κοινή δράση και τις λειτουργίες της νέα πρόσωπα, πρόσωπα που έχουν διαφορετική αφετηρία και ιδεολογικοπολιτική καταγωγή, αλλά και πρόσωπα νεότερα σε ηλικία. Όμως αυτό είναι και το κρίσιμο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε, προκειμένου να κάνουμε το μεγάλο άλμα, όπως λέμε και στο πρώτο προεκλογικό μας φυλλάδιο. Γιατί η κρίση του τοπικού κατεστημένου είναι διαρθρωτική, έχει κοινωνικές αιτίες και δεν ξεπερνιέται με σχήματα επιφανειακού ριζοσπαστισμού και ανέξοδων διακηρύξεων.

Για να γίνουμε επομένως σημείο αναφοράς της κοινωνίας πρέπει να αποβάλλουμε το σύνδρομο του σκαντζόχοιρου. Πρέπει να ανοιχτούμε στην κοινωνία, για λογαριασμό της οποίας μας αρέσει να μιλάμε. Με μεγάλη προσοχή βεβαίως, με αταλάντευτη εμμονή και επιμονή στις αρχές μας και στις αξίες μας, με κατανόηση των δυσκολιών, με συνεχή προσπάθεια υπέρβασης των πολιτικών και ανθρώπινων λαθών. Ωστόσο άλλος δρόμος για να μπορέσουμε να γίνουμε κομμάτι της κοινωνίας δεν υπάρχει. Αν μάλιστα συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είμαστε οι μόνοι και οι μοναδικοί, αν κατορθώσουμε να ξεπεράσουμε το προσφιλές σύνδρομο της «καθαρότητας» που οδηγεί στο περιθώριο και στη λογική του «όλα ή τίποτα», τότε οι προοπτικές θα είναι ακόμα πιο ευοίωνες.