Πανελλήνια Πρωτιά του 3ου Λυκείου Σερρών – θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη 13η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών – EUSO 2015

Πανελλήνια Πρωτιά  του 3ου Λυκείου Σερρών – θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη 13η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών – EUSO 2015

3ο ΓΕΛ-ΠΑΝΕΦΚΕ-EUSO_2015-2Για 2η συνεχόμενη χρονιά πρώτευσε το 3ο ΓΕΛ Σερρών σε Διαγωνισμό Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών  που διοργανώνει η Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών – ΠΑΝΕΚΦΕ

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον διευθυντή του 3ου ΓΕΛ Νικόλαο Δημούδη, το Λύκειο των Σερρών με μία τριμελή ομάδα μαθητών της Β’ Λυκείου κατέκτησε την ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ στον Πανελλήνιο Μαθητικό Εργαστηριακό Διαγωνισμό Φυσικών Επιστημών για την επιλογή των μαθητών που θα συμμετάσχουν στη 13η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών – EUSO 2015.

euso2015Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών – ΠΑΝΕΚΦΕ (www.panekfe.gr) για έβδομη συνεχή χρονιά. Ο διαγωνισμός διεξάγεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και απευθύνεται σε μαθητές Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ της Α’ και Β’ τάξης.

Στα πλαίσια του διαγωνισμού οι μαθητές εξετάζονται σε εργαστηριακές πρακτικές στη Φυσική τη Χημεία και την Βιολογία ενώ εργάζονται ομαδοσυνεργατικά και βαθμολογούνται ως τριμελείς ομάδες.

3ο ΓΕΛ-ΠΑΝΕΦΚΕ-EUSO_2015n3Σκοπός του Διαγωνισμού είναι η ένταξη του πειράματος στη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, η ανάπτυξη των δεξιοτήτων των μαθητών στη λειτουργία πειραματικών διατάξεων και τη λήψη μετρήσεων, καθώς και η χρήση της επιστημονικής μεθοδολογίας ως μέσο για την επίλυση αυθεντικών προβλημάτων της καθημερινής ζωής.

Ο Πανελλήνιος διαγωνισμός διεξάγεται ταυτόχρονα στην Αθήνα για τα σχολεία της νότιας Ελλάδας και στη Θεσσαλονίκη για τα σχολεία της βόρειας Ελλάδας. Φέτος συμμετείχαν με δικά τους έξοδα τριμελείς ομάδες μαθητών από 78 σχολεία της χώρας (50 στην Αθήνα και 28 στην Θεσσαλονίκη) που προκρίθηκαν από τους τοπικούς διαγωνισμούς που οργάνωσαν 60 ΕΚΦΕ, όπου έλαβαν μέρος 398 σχολεία με 469 ομάδες και 1407 μαθητές.

3ο ΓΕΛ-ΠΑΝΕΦΚΕ-EUSO_2015n4Οι δύο νικήτριες ομάδες (μία από τη Νότια και μία από τη Βόρεια Ελλάδα) θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στη 13η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών – EUSO 2015, που θα διεξαχθεί στο Klagenfurt της Αυστρίας από τις 27/4/2015 ως τις 3/5/2015.

Μεταξύ των 28 ομάδων της Β. Ελλάδας πρώτευσε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αυτή του 3ου ΓΕΛ Σερρών που απαρτίζεται από τους μαθητές Καμά Ζήση, Κρατούνα Φωτεινή, Μούτσιο Αθανάσιο.

Την ομάδα προετοίμασαν και καθοδήγησαν οι καθηγητές Χημείας, Φυσικής και Βιολογίας του σχολείου (κ.κ. Ζαφειριάδης Ηλίας, Πολυκαρπούλου Μαρία και Ιορδανίδου Άννα), με την υποστήριξη του υπεύθυνου του τοπικού ΕΚΦΕ κ. Μανδηλιώτη Σωτήρη και την αμέριστη συμπαράσταση του Συλλόγου Διδασκόντων και του Διευθυντή του 3ου ΓΕΛ Σερρών.

3ο ΓΕΛ-ΠΑΝΕΦΚΕ-EUSO_2015nΠερισσότερες πληροφορίες για το διαγωνισμό στην ιστοσελίδα:

https://panekfe.gr/euso/intro, και

https://www.euso.at/euso/index.php?r=site/page&view=welcome

Να επισημάνουμε ότι οι μαθητές της ομάδας και οι υπεύθυνοι καθηγητές προσβλέπουν στη συνεργασία με τοπικούς φορείς και επιχειρήσεις καθώς για να επιτευχθούν οι στόχοι τους χρειάζεται η υποστήριξη όλων.