Πανσερραϊκή συγκέντρωση στη πλατεία Ελευθερίας υπέρ του ΤΕΙ Σερρών

ΤΕΙ Σερρών_σπουδαστές_διαμαρτυρία_ΑΘΗΝΑΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο τυπου του Δήμου Σερρών ενημερώνει για την πραγματοποίηση πανσερραϊκής συγκέντρωσης υπέρ του ΤΕΙ Σερρών αποφάσισαν οι αρχές και φορείς του τόπου, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Δημαρχείο, την περασμένη Κυριακή (24 του μήνα).

Ειδικότερα αποφασίστηκε ομόφωνα να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας, την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013, στις 20:00 μ.μ. (8:00 το βράδυ), προκειμένου ο σερραϊκός λαός να διατρανώσει την αντίθεσή του σε οποιοδήποτε σχέδιο υποβάθμισης του ΤΕΙ Σερρών.

«ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ, ΚΑΜΙΑ ΑΔΙΚΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΕΡΡΑΪΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ» τόνισε ο Δήμαρχος κ. Πέτρος Αγγελίδης, μετά τη σύσκεψη της Κυριακής, στην οποία έλαβαν μέρος οι βουλευτές Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Φωτεινή Αραμπατζή, Αφροδίτη Σταμπουλή, ο αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Δημήτρης Ιωαννίδης, ο γραμματέας του Στέργιος Δρογαλάς, οι πρόεδροι του Εμπορικού Συλλόγου και της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Άγγελος Κεχαγιάς και Μαρία Ζημπιλίαδου αντίστοιχα κι εκπρόσωποι του Μητροπολίτη Σερρών & Νιγρίτης, του βουλευτή Μενέλαου Βλάχμπεη, του αντιπεριφερειάρχη Σερρών και του Επιμελητηρίου.

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Σερρών: Να καταργηθεί το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ»

 Με ανακοίνωση που εξέδωσε η Δημοτική παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση»  στο Δήμο Σερρών (επικεφαλής η Φιλλιω Σαραντίδου) ζητά την κατάργηση του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ». Εξηγώντας τους λόγους αναφέρει:

Η τρικομματική κυβέρνηση, (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων, προωθεί το σχέδιο «Αθηνά» για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που προβλέπει συγχωνεύσεις και λουκέτα σε δεκάδες τμήματα πανελλαδικά. Φυσικά αυτό έχει και αντίκτυπο και στο ΤΕΙ Σερρών.

Οι ίδιοι που έσπειραν παντού σχολές και τμήματα με χρήματα και κατεύθυνση της ΕΕ, πολλές φορές χωρίς επιστημονικό αντικείμενο, χωρίς τις απαραίτητες υποδομές και προσωπικό, είναι οι ίδιοι που ετοιμάζονται να πετάξουν χιλιάδες φοιτητές και εργαζόμενους στο δρόμο! Όπως και τότε που «φύτευαν» παντού τμήματα έτσι και τώρα που τα κλείνουν, δεν το κάνουν για το καλό των φοιτητών, για τη βελτίωση της ανώτατης εκπαίδευσης. Το κάνουν για να εναρμονίσουν τις σχολές με τις εξελίξεις στην καπιταλιστική οικονομία. Αυτό εννοεί ο Υπουργός όταν λέει ότι «πρέπει τα γνωστικά αντικείμενα να συνδεθούν με την παραγωγική διαδικασία». Η «παραγωγική διαδικασία» για την οποία μιλούν είναι η καπιταλιστική, που κίνητρο και στόχο έχει την αύξηση των κερδών των μονοπωλίων και όχι την κάλυψη των κοινωνικών και λαϊκών αναγκών. 
Το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» πρέπει να απορριφθεί συνολικά όχι επειδή είναι καλύτερη η τρέχουσα διάρθρωση και κατάσταση της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Όμως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός για το τσάκισμα των δικαιωμάτων φοιτητών και εργαζομένων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ και την ολοκληρωτική παράδοση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στις επιδιώξεις της κερδοφορίας των μονοπωλίων.

Αυτό που πραγματικά επιδιώκει η κυβέρνηση με το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» είναι:

 • Να προσαρμοστούν καλύτερα οι σχολές «στα μέτρα» των εταιριών. Όποιες σχολές δεν τα βγάζουν πέρα στην «πιάτσα» της αγοράς θα κλείνουν, θα συγχωνεύονται, θα αλλάζουνόνομα. Οι υπόλοιπες θα χρηματοδοτούνται ανάλογα με τις επιδόσεις τους στις απαιτήσεις των επιχειρήσεων. Να λειτουργούν τα ιδρύματα πλήρως σαν επιχειρήσεις με δίδακτραχωρίς δωρεάν βιβλία και διαλυμένη φοιτητική μέριμνα.
 • Οι σχολές να βγάζουν απόφοιτους καλύτερα προσαρμοσμένους στον εργασιακό μεσαίωνα που έχουν επιβάλει: με 400 € μισθό, ωράρια λάστιχο από 4 έως 13 ώρες τη μέρα,χωρίς συλλογικές συμβάσεις και ασφάλιση που θα τους απολύουν τα αφεντικά όποτε θέλουν χωρίς αποζημίωση. Γι’ αυτό τα νέα συγχωνευμένα τμήματα που στοχεύουν ναφτιάξουν, θέλουν να είναι πιο ευέλικτα, να παρέχουν σκόρπιες γνώσεις μέσω πιστοποιητικών και σεμιναρίων όπως τα κολέγια και τα ΙΕΚΓι’ αυτό προχώρησαν με πράξη νομοθετικού περιεχομένου στην εξίσωση των κολεγίων με τα ΑΕΙ και ΤΕΙ .
 • Να «εξοικονομηθούν πόροι» από την παιδεία για να χρηματοδοτούνται οι τραπεζίτες και οι βιομήχανοι, να πληρωθούν οι καπιταλιστές-δανειστές.

Η σημερινή διάρθρωση των σχολών και τμημάτων και το σχέδιο για τον  επανασχεδιασμό της, δεν γίνεται με βάση τις λαϊκές ανάγκες αλλά τις απαιτήσεις των μονοπωλίων για περισσότερα κέρδη

Για παράδειγμα την στιγμή που χρειάζονται περισσότεροι δάσκαλοι στα σχολεία και νοσηλευτικό  προσωπικό στα νοσοκομεία για  να καλυφθούν οι ανάγκες σε παιδεία  και υγεία, χιλιάδες δάσκαλοι και  νοσηλευτές πετάγονται στην ανεργία, σχολεία  και νοσοκομεία συγχωνεύονται.

Είναι κοροϊδία να ζητήσουμε να «εξαιρεθούν» τα «δικά μας» τμήματα. Δεν βλέπουμε τους σπουδαστές στα τμήματα της περιοχής μας ως πελάτες. Ή ως ευκαιριακούς τουρίστες. Όπως δηλαδή βλέπουν τους φοιτητές και τους σπουδαστές στην περιοχή μας οι άλλες παρατάξεις στο δήμο μας, το εμπορικό επιμελητήριο, οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων και οι επιχειρηματίες δηλαδή σαν ευρώ. Εμείς τους βλέπουνε σαν σπουδαστές που έχουν δικαίωμα στη δωρεάν μόρφωση, σε δωρεάν παρεχόμενους χώρους φοίτησης και διαμονής και με ανάλογα εξοπλισμένες σχολές τόσο σε προσωπικό όσο και υλικοτεχνική υποδομή. Δεν μπορεί να μπαίνει ο φοιτητής και η οικογένεια του σε ένα κυνήγι πτυχίου εξόδων και αβεβαιότητας των σχολών που επέλεξε.

Σήμερα χρειάζεται να δυναμώσει η πάλη για Δημόσια Δωρεάν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση χωρίς κύκλους σπουδών και αντιεπιστημονικούς διαχωρισμούς στη βάση του επανακαθορισμού των επιστημονικών αντικειμένων. Επανακαθορισμός κεντρικά σχεδιασμένος με βάση τις κοινωνικές ανάγκες και το συμφέρον του λαού, το βαθμό εξέλιξης της κάθε επιστήμης και όχι τις ανάγκες των επιχειρήσεων για αύξηση των κερδών. Μόνο έτσι μπορεί να γίνει σωστός καθορισμός των τμημάτων ανά επιστημονικό αντικείμενο, να μην υπάρχουν επικαλύψεις, να εξαλειφθεί η ανεργία των αποφοίτων. Με υψηλό επίπεδο παρεχόμενων γενικών και ειδικών γνώσεων. Με μεταπτυχιακές σπουδές που οδηγούν αποκλειστικά σε διδακτορικό, με το πτυχίο μοναδική πρόθεση για πρόσβαση στο επάγγελμα, με Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό (ΔΕΠ) πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης». Με υψηλό επίπεδο παρεχόμενων γενικών και ειδικών γνώσεων. Με μεταπτυχιακές σπουδές που οδηγούν αποκλειστικά σε διδακτορικό, με το πτυχίο μοναδική πρόθεση για πρόσβαση στο επάγγελμα, με ΔΕΠ πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης

Σαν Λαϊκή Συσπείρωση διεκδικούμε άμεσα:

 • Κανένας φοιτητής και σπουδαστής να μην πεταχτεί εκτός σπουδών, να ολοκληρώνει τις σπουδές του απερίσπαστος στο τμήμα που εντάχθηκε, να μην υποχρεωθεί να μετακινηθεί σε άλλη πόλη για να τελειώσει τις σπουδές.
 • Καμιά απόλυση προσωπικού.
 • Προσλήψεις καθηγητών με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας.
 • Τώρα επαρκής χρηματοδότηση των ιδρυμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των αναγκών.
 • Δωρεάν σίτιση, στέγαση, μετακίνηση, βιβλία, αναλώσιμα για όλους τους σπουδαστές.
 • Δημιουργία Εστίας σε κάθε ίδρυμα που να καλύπτει συνολικά τις ανάγκες για στέγαση. Μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή τους να νοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία.
 • Κατάργηση του νόμου πλαίσιο, καμιά εφαρμογή του.
 • Καμιά μορφή ιδιωτικοποίησης. Έξω οι επιχειρήσεις και οι manager.
 • Καμιά αναγνώριση κολεγίων και ιδιωτικών μαγαζιών της παιδείας