Παντοῦ ἐνικήσαμε καὶ παντοῦ ἐχάσαμε!

Παντοῦ ἐνικήσαμε καὶ παντοῦ ἐχάσαμε!

του [Μιχάλη  Σωτηρίου]

Αρθρο του Μιχάλη Σωτηρίου
Αρθρο
του Μιχάλη Σωτηρίου

Παρακολουθώντας   την τοπική επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες παρατηρήσαμε την κατανάλωση χρόνου και χώρου στα ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ στο θέμα του “γεφυριού της  Άρτας” δηλαδή στο θέμα της απόδοσης, και όχι παραχώρησης, των χώρων των πρώην στρατοπέδων.

Ήδη στα τελευταία χρόνια  η δημοτική αρχή εφάρμοσε τη λογική και πρακτική του τύπου «κάλλιο πέντε και στο χέρι, παρά δέκα και καρτέρει», στη διαπραγμάτευσή της με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Μια λογική και πρακτική που οδηγεί, βέβαια σε αποτέλεσμα του τύπου « στο τέλος  θα μας πάρουν κι αυτά που μας υποσχέθηκαν ». Δηλαδή, όλα τα στρατόπεδα (Κολοκοτρώνη, Εμμαν. Παππά, Παπαλουκά).

Ειπώθηκαν πολλά απο τους υπεύθυνους της  συμπολίτευσης του Δήμου Σερρών, η μείζων και η ελάσσων αντιπολιτεύσεις, ξαφνικά, ξέχασαν τί επαγγέλονταν στο Σερραϊκό Λαό για την πλήρη απόδοση των στρατοπέδων (πλήν ελαχίστων εξαιρέσεων π.χ., η Διάβαση Πεζών, η δημ.σύμβουλος κ.Ιλανίδου). Γιατί άραγε;

Εύχομαι να κάνω λάθος  σ’ αυτά που γράφω σήμερα και να δικαιωθούν όσοι ξέχασαν την διεκδίκηση των στρατοπέδων και πανηγυρίζουν σήμερα ότι εξαιρέθηκαν τα στρατόπεδα των Σερρών απο  το νομοθέτημα για ενοικίαση και όχι απόδοση των στρατοπέδων στους Δήμους. Και μάλιστα, ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη άν οι απόψεις μου αποδειχθούν λαθεμένες.

Ο χρόνος θα δείξει.

Αλλά ώς ενεργός δημότης οφείλω να επισημάνω στους συνδημότες  τα εξής:

  1. Η απαίτηση του Υπουργού Ε.Α., δέν εμφανίστηκε εν αιθρία, όπως διατείνονται ορισμένοι υπεύθυνοι του Δήμου, ίσως και της αντιπολίτευσης. Την πρόθεση και απόφαση του Υπουργού την γνώριζαν εδώ και λίγους μήνες πολλοί Δήμοι ανά την χώρα, έχοντας επικοινωνήσει για τα δικά τους στρατόπεδα. Πέρασε χρονικό διάστημα χωρίς προσπάθειες αποτροπής αυτής της πρόθεσης, ήρθε το θέμα στο παραπέντε στο δημοτικό συμβούλιο ενώ έπρεπε να το είχε φέρει νωρίτερα το θέμα τουλάχιστον η αντιπολίτευση.

  2. Το επιχείρημα ότι μόνο οι Σέρρες είχαν προχωρήσει το θέμα των στρατοπέδων ίσως είναι ορθό μόνο όσον αφορά τη βιασύνη να γίνει δεκτή η πολεοδόμηση στρεμμάτων πρός όφελος  όχι της άμυνας της χώρας αλλά ταμείων.

         Οι περισσότεροι Δήμοι διεκδικούσαν ολόκληρη την έκταση των στρατοπέδων. Επιδεικνύονται διάφορα έγγραφα δήθεν παραχώρησης του στρατοπέδου Εμμ.Παππά και γίνεται αναφορά στο δικαίωμα του Υ.Ε.Α να διεκδικήσει το στρατόπεδο Παπαλουκά μέχρι κάποιο χρονικό όριο.

Αλλά όποιος διαβάσει όλες τίς γραμμές των εγγράφων θα διαπιστώσει ότι οριστική παραχώρηση θα μπορεί να γίνει όταν ο Δήμος Σερρών εκπληρώσει τις απαιτήσεις του Υ.Ε.Α.

 

Αλλά έρχομαι στην πολιτική ουσία  του θέματος “στρατόπεδα και Δήμοι”.

Είναι δυνατόν σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα να υπάρχουν “κράτη” μέσα στο Κράτος;

Δηλαδή, να το διατυπώσω απλά, κάθε Υπουργείο να χρησιμοποιεί τα ακίνητα τα οποία απλά διαχειρίζεται για κάποιο διάστημα  και ανήκουν στο λαό,να τα “εμπορεύεται” πρός όφελος των υπαλλήλων του και μόνον;

Δηλαδή, π.χ., το Υπουργείο Γεωργίας θα ήταν λογικό να εκποιεί ή να ενοικιάζει δημόσια αγροτική γή προς όφελος των υπαλλήλων του;

Αντίστοιχα, το Υπουργείο Υγείας να  χρησιμοποιεί τα έσοδα των υπηρεσιών υγείας για να καλύψει κενά των ασφαλιστικών ταμείων των υγειονομικών υπαλλήλων;

Το Υπουργείο Οικονομικών δικαιούται, άραγε, να είναι “ιδιοκτήτης ” μιάς δημοτικής (π.χ, στρατόπεδο Κολοκοτρώνη), στην ουσία, έκτασης;

Η θέση των στρατοπέδων στον ιστό της πόλης των Σερρών είναι κομβική για όλες τις δημοτικές ενότητες του Δήμου.

Γιατί μπορεί να αξιοποιηθούν (μετά από διεθνή, πιθανόν, αρχιτεκτονικό διαγωνισμό) και να λειτουργήσουν ως πύλες εισόδου-επικοινωνίας όχι μόνον με τους γειτονικούς νομούς Θεσσαλονίκης και Δράμας αλλά, κυρίως τώρα,με τους πρώην γειτονικούς Δήμους Σκουτάρεως,Καπ.Μητρούση και Λευκώνα.

Αρκεί να ρίξουμε μια ματιά (δημότες και ειδικοί τεχνικοί)στο χάρτη της πόλης των Σερρών και των πρώην αυτών Δήμων, που εντάχθηκαν στον Καλλικρατικό Δήμο Σερρών.
Αυτά τα τρία στρατόπεδα-πολεοδομικοί κόμβοι, με την αξιοποίησή τους και την παράλληλη τροποποίηση των ενδοδημοτικών συγκοινωνιών, θα ενοποιήσουν ουσιαστικά στην πράξη του συνενωθέντες δήμους.

Με την συνολική αξιοποίηση και των τριών στρατοπέδων δίνεται η ευκαιρία αλλαγής της μορφής και της αρχιτεκτονικής πολεοδομικής ταυτότητας της πόλης των Σερρών(που τόσο της λείπει). Και έτσι, θα έρθει η πολυπόθητη και πολυθρύλητη γενική ανάπτυξη της περιοχής.

Αυτή μπορεί να είναι μια ευκαιρία αξιοποίησης περισσότερο σημαντική από τις μεζονέτες στα 64 ή 50 ή στα όποια λιγότερα στρέμματα.

Αγαπητοί κ.κ. Δήμαρχε,Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι όλων των παρατάξεων μείνετε στην ιστορία αναμόρφωσης της πόλης με ένα έργο μεγάλο, με μακροπρόθεσμο όφελος και όχι με μια βιαστική «μικρή» λύση.

Τα καθησυχαστικά λόγια του Υπουργού μη σαν οδηγούν στην επανάπαυση και στις μεταξύ σας αλληλοευχαριστίες.

Διαπραγμάτευση, λοιπόν, μέχρι την ολική απόδοση των τριών αυτών στρατοπέδων στο Δήμο Σερρών. Το οφείλετε στους δημότες αλλά και στον ίδιο το Δήμο Σερρών.

 

1.Μοσκώβ Σελήμ, του Γ.Βιζυηνού