ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ: από το κόσμημα της αρχαίας Βέργης…στο σύγχρονο κόσμημα της Lisa Sotilis

1960-Αφροδίτη-Λίζα ΣωτίληΤο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η ΚΗ΄ Εφορεία προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Σερρών και ο Δήμος Σερρών στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση των Σερρών την έκθεση

ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ

από το κόσμημα της  αρχαίας Βέργης…στο σύγχρονο κόσμημα  της Lisa Sotilis

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013 στις 20:00 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σερρών (Μπεζεστένι)-πλατεία Ελευθερίας.

Η κ. Κατερίνα Περιστέρη , αρχαιολόγος και προϊσταμένη της ΚΗ΄Εφορείας προιστορικών και Βυζαντινών αρχαιοτήτων αναφέρει σχετικά με τον χαρακτήρα της έκθεσης:

<<Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σερρών τον Οκτώβριο του 2013 εκθέτοντας  τα τελευταία ανασκαφικά ευρήματα (2005 -2010) από την ελληνιστική νεκρόπολη της αρχαίας Βέργης με τα θαυμάσια χρυσά και ασημένια κοσμήματα της, φιλοξενεί   παράλληλα την αξιόλογη έκθεση στο σύγχρονο κόσμημα σε χρυσό και ασήμι της διεθνούς κύρους Ελληνίδας δημιουργού  Λίζας Σωτίλη, τιμώντας  ταυτόχρονα το σημαντικό έργο της στο κόσμημα αλλά και την έμμεση σχέση της  με την ιστορική επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης των Σερρών ως εγγονής του στρατηγού Ναπολέοντα Σωτίλη. Η συνεργασία γίνεται  με την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας  και το Δήμο Σερρών. Το  καλλιτεχνικό έργο  της Λίζας Σωτίλη  συνεχίζει με γόνιμο και άξιο τρόπο την αρχαία παράδοση με σύγχρονα δεδομένα  αναδεικνύοντας το πλούσιο ελληνικό πνεύμα από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα με άξιους συνεχιστές στην τέχνη.>>

Σε κείμενο επίσης της κυρίας Περιστέρι για την  αρχαία Βέργη μεταξύ άλλων αναφέρεται :

<<Η Αρχαία Βέργη βρίσκεται  στην σημερινή περιοχή του  Νέου Σκοπού Σερρών στην ανατολική  όχθη του ποταμού Στρυμόνα, στις  όχθες της λίμνης του Αχινού  που ταυτίζεται με την αναφερόμενη στις αρχαίες πηγές Κερκινίτιδα λίμνη. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική αρχαία πόλη που γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη από τα τέλη του 6ου  αιώνα π.Χ., κατά τον 5ου αι. και 4ου αι. π.Χ.  μέχρι και τα τέλη των Ρωμαϊκών χρόνων.

Υπήρξε αρχαίο «εμπόριο», δηλαδή σημαντικός εμπορικός σταθμός και θασιακή αποικία σε απόσταση 200 σταδίων από την Αρχαία Αμφίπολη. Διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στο εμπόριο  και τον πολιτισμό του Βόρειου Ελλαδικού Χώρου συνδέοντας με στενούς δεσμούς το Βόρειο  Αιγαίο με τα  Βαλκάνια  δια μέσου του πλωτού ποταμού Στρυμόνα. Με βάση την μέχρι τώρα αρχαιολογική έρευνα υπάρχει απόλυτη ταύτιση του αρχαίου οικισμού και της νεκρόπολης που εντοπίστηκε στο Νέο Σκοπό με την αρχαία πόλη «Βέργη». Η ανασκαφική έρευνα  ξεκίνησε το 2005 από την νεοσύστατη ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Σερρών και συνεχίστηκε μέχρι το 2010, αποκαλύπτοντας την αρχαία νεκρόπολη και τον αρχαίο οικισμό……..>>

Οι επιμελητές της  έκθεσης Pierre Kaloussian Velissiotis και Giovanna dalla Chiesa.

«….δια μέσου της χρυσοχοϊκής  τέχνης της Λίζας Σωτίλη, επιτυγχάνεται  η ανακάλυψη ενός παράλληλου διαλόγου με την αίγλη της αρχαιότητας, με την κομψότητα της Ελληνιστικής κοσμηματοποιίας και με τους θησαυρούς  της νεκρόπολης της αρχαίας Βέργη.

 

Μια σπουδαία επιστροφή στο απέραντο χωνευτήρι των πολιτισμών –αυτών που κείτονται κάτω από το έδαφος – εν τέλει, η συμμαχία μεταξύ της ζωής και του θανάτου στην ακολουθία της τέχνης». 

 

 

Σsotilis-2013-06-29_005134ύντομο Βιογραφικό της  Λιζας Σωτίλη

Η Λίζα Σωτίλη γεννήθηκε στην Αθήνα και ανήκει σε μια ηρωική οικογένεια που πολέμησε για την ανεξαρτησία της Ελλάδας.

Τελείωσε τις κλασσικές και καλλιτεχνικές της σπουδές στην Ελλάδα και στην Ιταλία, όπου αποφοίτησε από την Ακαδημία της Brera.

Πολύ νέα έλαβε μέρος σε εθνικές και διεθνείς εκθέσεις, αποσπώντας σημαντικά βραβεία, όπως San Fedeb, Romazzoti, Sizzara, χρυσό μετάλλιο της Ακαδημίας Carraro, βραβεία Gallarate, Κύπελλο Προέδρου της Δημοκρατίας κ.α.

Από το 1965 ανήκει στην ομάδα των καλλιτεχνών που επέλεξε ο διάσημος Αλέξανδρος Ιόλας με τον οποίο εκθέτει στην Γενεύη, Παρίσι, Ρώμη, Μαδρίτη, Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες και αλλού.

Ο Διευθυντής του Metropolitan Museum της Νέας Υόρκης κ. Bradford Keller της απευθύνει εγκωμιαστικά σχόλια στην ειδική έκδοση του 1966.

Εκτός από την Ζωγραφική και την Γλυπτική, η Λίζα ασχολείται ειδικά με την τέχνη του κοσμήματος που την κάνει διάσημη. Οι δημιουργίες της είναι κομμάτια μοναδικά, που η Λίζα σχεδιάζει για τον εαυτό της και για πολλά πρόσωπα της ελίτ σε όλο τον κόσμο, όπως η Farah Diba, η Βασίλισσα Maria Jose di Savoia,η Πριγκίπισσα Maria Beatrice di Savoia, ο Rudolf Nureyef, η Claudia Cardinale, η Annie Girardot, ο Ronald Petit και άλλες προσωπικότητες.

Η Ελληνίδα καλλιτέχνης έχει περατώσει και ένα γιγαντιαίο έργο, τη κεντρική πύλη των έξι μέτρων του Καθεδρικού Ναού του Αmman, κατά παραγγελία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Διόδωρου.

Η Λίζα για πολλά χρόνια δουλεύει μαζί με το δάσκαλό της Giorgio De Chirico στα χυτήρια Bonvicini της Verona. Διαθέτει σήμερα σημαντικό μέρος από τα γλυπτά του μεγάλου Δασκάλου.