Παραμένει ο χερ Σόϊμπλε αθεράπευτα …Γερμανός

Παραμένει ο χερ Σόϊμπλε αθεράπευτα …Γερμανός
Του Στέλιου Ρακιτζή

Όπως παρακολουθήσαμε στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάϊ του Αλαφούζου, (για την ιστορία διαχρονικά διθυραμβικός στους δανειστές και δη στους Γερμανούς), ο πρήν Υπ. Οικονομικών της Γερμανίας χερ Βόλφανγκ Σόϊμπλε, μίλησε κατά τα ειωθότα, εφ’ όλης της ύλης, ή τουλάχιστον αυτής που ήθελε, για την κρίση στην Ελλάδα . Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συνεχίζει ουσιαστικά να δίνει απαντήσεις στους οικονομολόγους και τους πολιτικούς παράγοντες της Γερμανίας για την πολιτική του έναντι της Ελλάδας.

Κι αυτό γιατί όλο και περισσότεροι παραδέχονται οτι οι Έλληνες και η άτολμη πολιτική τους ηγεσία το 2010 έσωσαν τις γερμανικές Τράπεζες, πετσοκόβοντας μεταξύ άλλων τις συντάξεις το βιοτικό επίπεδο, την ανάπτυξη και πολλά ακόμη.

Ο Σόιμπλε όμως επιμένει οτι δεν φταίει αυτός για τις περικοπές αλλά οι Έλληνες, που ήθελαν να μείνουν στο ευρώ, λέγοντας κατά λέξη:

 «Όταν ζητάτε δάνεια από τους άλλους, δεν μπορείτε να τους υβρίζετε επειδή σας δίνουν δάνεια και βάζουν εγγυήσεις» σχολίασε ακόμη, απαντώντας στις αντιδράσεις των Ελλήνων για τα προγράμματα λιτότητας που επιβλήθηκαν στη χώρα. «Όποιος αναζητεί τα αίτια των προβλημάτων στους άλλους, δεν οδηγείται κατά κανόνα σε καλά αποτελέσματα». 

Επιμένει δηλαδή σε νέες συνεντεύξεις του, που πρόθυμα κάποιοι επιζητούν για να προβάλουν το Γερμανικό ιμπέριουμ, οτι οι ίδιοι οι Έλληνες θα αποφασίσουν αν θέλουν να ανταποκριθούν στην προσπάθεια που απαιτείται για την παραμονή στο ευρώ ή αν προτιμούν να αποχωρήσουν, ώστε να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους μέσω συνεχών υποτιμήσεων.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε σκέφτηκε να προτείνει την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ, λέει ότι το σκέφτηκε “αρκετά νωρίς” και αυτό γιατί, όπως  υποστηρίζει, πίστευε ότι “οι ίδιοι οι Έλληνες θα άντεχαν περισσότερο ένα ξαφνικό σοκ, παρά πολυετή προγράμματα περικοπών.

Αλλά φυσικά αυτό θα το αποφασίσουν οι ίδιοι οι Έλληνες“. Σε κάθε περίπτωση απορρίπτει τις αιτιάσεις ότι ο ίδιος “υπαγόρευε” περικοπές. “Δεν διατάξαμε κανέναν να 

κόψει συντάξεις” λέει χαρακτηριστικά. “Αυτό που είπε η τρόικα ήταν: πρέπει να μπορείτε να χρηματοδοτείτε μόνοι σας τον προϋπολογισμό σας”.

Αυτά πριν μέρες για να προσθέσει στον «Σκάϊ» σχετικά με το χρέος ότι:

«Πιστεύω ότι αυτή τη χρονική στιγμή δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Έχουμε λάβει μέτρα που αφορούν το χρέος όπως συμφωνήσαμε τον Μάιο του 2016 και εκτιμούμε ότι το πρόγραμμα το οποίο τρέχει μέχρι τα μέσα του 2018 θα ολοκληρωθεί με επιτυχία. Τα οικονομικά στοιχεία το επιβεβαιώνουν. Τουλάχιστον σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση θεωρείται ότι η Ελλάδα θα ανταπεξέλθει χωρίς την λήψη νέων μέτρων και θα αποκτήσει πάλι πρόσβαση στις αγορές». 

Έκλεισε όμως με κάτι σωστό:

«Κοιτάζοντας» προς στο μέλλον, ο Σόιμπλε δηλώνει αισιόδοξος για την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι «ο εφιάλτης έχει ήδη τελειώσει, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ανάκαμψη», ενώ τονίζει ότι ο όρος Grexit δεν αφορά το παρόν.

«Το Grexit αναφέρεται πάντοτε σε εκείνες τις εποχές κατά τις οποίες η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε λάβει τη σχετική απόφαση. Εφόσον δεν την έλαβε και εφόσον στην παρούσα κατάσταση, χάρη στις θετικές εξελίξεις δεν είναι αναγκαίο να το πράξει, το ζήτημα δεν τίθεται. Και επαναλαμβάνω: η συμβουλή μου και προς τα ΜΜΕ είναι να μην δίνουν συνέχεια σε αυτές τις εικασίες, γιατί τελικά αυτό θα μας οδηγήσει σε κάτι που πραγματικά δεν επιθυμούμε, δηλαδή στην απώλεια της εμπιστοσύνης των αγορών».

Απομένει τώρα τα γνωστά μέσα ενημέρωσης και κυρίως η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη να τοποθετηθούν σε αυτό περι εικασιών με επακόλουθο την απώλεια της εμπιστοσύνης των αγορών.