Η παρουσίαση του βιβλίου «Οι μεγάλες πολιτικές δολοφονίες στη Θεσσαλονίκη του 20ου αιώνα» του Σπύρου Κουζινόπουλου, «ένωσε» την αριστερά στα Σέρρας

Η παρουσίαση του βιβλίου «Οι μεγάλες πολιτικές δολοφονίες στη Θεσσαλονίκη του 20ου αιώνα» του Σπύρου Κουζινόπουλου, «ένωσε» την αριστερά στα Σέρρας

Σπύρος Κουζινόπουλος-βιβλίο-0-DSC_0346Τη Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014, το βράδυ, στο φουαγιέ του δημοτικού θεάτρου «Αστέρια» των Σερρών, διοργανώθηκε από το Σύλλογο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Σερρών, η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Σερραίου δημοσιογράφου και συγγραφέα Σπύρου Κουζινόπουλου «Οι μεγάλες πολιτικές δολοφονίες στη Θεσσαλονίκη του 20ου αιώνα».

Το θέμα του βιβλίου καθαρά πολιτικό και ιστορικό όπως και ο τίτλος του το προσδιορίζει, έτσι στην εκδήλωση παραβρέθηκαν δεκάδες Σερραίοι και ήταν αφορμή να… «ενωθεί» η Αριστερά του ν.Σερρών. Στην εκδήλωση έβλεπες εκτός από φίλους του βιβλίου και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, της ΔΗΜΑΡ και του ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Για το βιβλίο μίλησε αρχικά ο δικηγόρος και λογοτέχνης Νίκος Φαλαγκάρας, που αναφέρθηκε εν συντομία στο περιεχόμενό του καθώς και στην σύνδεση των πολιτικών δολοφονιών μεταξύ τους παρ΄όλο που καλύπτουν μια χρονική περίοδο 50 χρόνων.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η Καίτη Τσαρουχά, κόρη του δολοφονημένου από τη χούντα βουλευτή της Αριστεράς, Γιώργη Τσαρουχά και αναφέρθηκε στο παρακράτος της εποχής και σε αυτούς που κινούσαν τα νήματα και οι οποίοι φοβούμενοι την άνοδο της αριστεράς δεν δίστασαν να φτάνουν μέχρι και τον φόνο για να συκοφαντήσουν την «αριστερά» και να σπείρουν τον φόβο στον λαό.

Ο συγγραφέας Σπύρος Κουζινόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά: «εξετάζοντας διεξοδικά το κάθε ένα από αυτά τα εγκλήματα, διαπίστωσα έκπληκτος ότι παρουσίαζαν μεταξύ τους αρκετά κοινά χαρακτηριστικά. Ομοιότητες τέτοιες, που οδηγούν τον καθένα να αναρωτιέται μήπως οργανώθηκαν από το ίδιο σκοτεινό κέντρο, αν και η πρώτη πολιτική δολοφονία που περιγράφω, απέχει από την τελευταία κοντά έξι δεκαετίες. Κι όμως, η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε τόσο κατά τη διάπραξη, όσο και τη συγκάλυψη των φυσικών και ηθικών αυτουργών, παρέμενε σχεδόν η ίδια. Λες και οι δολοφονίες αυτές σχεδιάζονταν και εκτελούνταν από έναν κοινό εγκέφαλο».

[embedplusvideo height=”300″ width=”470″ editlink=”https://bit.ly/1hh3fIm” standard=”https://www.youtube.com/v/b9ODBB6M1hQ?fs=1&vq=hd720″ vars=”ytid=b9ODBB6M1hQ&width=470&height=300&start=&stop=&rs=w&hd=1&autoplay=0&react=1&chapters=&notes=” id=”ep4192″ /]

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Μέσα από το βιβλίο αυτό, ο Σπύρος Κουζινόπουλος αξιοποιώντας σημαντικά νέα στοιχεία, ντοκουμέντα και άγνωστο φωτογραφικό υλικό, φωτίζει συνταρακτικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Μακεδονική πρωτεύουσα στο σχετικά πρόσφατο πα

Παρουσίαση στα Σέρρας του βιβλίου του Σπ.Κουζινόπουλου
Παρουσίαση στα Σέρρας του βιβλίου του Σπ.Κουζινόπουλου

ρελθόν. Πολιτικές δολοφονίες που συγκλόνισαν το πανελλήνιο αλλά και τη διεθνή κοινή γνώμη.

Η Θεσσαλονίκη σημαδεύτηκε για μία δυσάρεστη πτυχή της ιστορίας της, ως η πόλη των πολιτικών δολοφονιών, δεδομένου ότι εδώ, στη διάρκεια του 20ου αιώνα, σε σκοτεινές περιόδους της νεότερης ιστορίας, οργανώθηκαν και εκτελέστηκαν μεγάλες πολιτικές δολοφονίες, οι περισσότερες των οποίων ελάχιστα εξιχνιάστηκαν και οι ηθικοί τους αυτουργοί δε βρέθηκαν ποτέ, παραμένοντας στο απυρόβλητο.
Ο βασιλιάς Γεώργιος o A΄, ο Αμερικανός δημοσιογράφος Τζορτζ Πολκ, το ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ, πρώην υπουργός Γιάννης Ζεύγος, οι βουλευτές της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης και Γιώργης Τσαρουχάς και ο αγωνιστής του αντιδικτατορικού κινήματος Γιάννης Χαλκίδης ήταν τα θύματα αυτών των εγκληματικών ενεργειών.