Παζάρευαν να πουλήσουν Καινή Διαθήκη του 1765 στην Τερπνή Σερρών

Καινή Διαθήκη 1765-νομισματαΣυνελήφθησαν, την περασμένη Παρασκευή 27/4, έπειτα από αξιοποίηση πληροφοριών από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, στην Τερπνή Σερρών και στη Θεσσαλονίκη, δύο άνδρες, ηλικίας 28 και 57 ετών, καθώς επίσης και 33χρονος αλλοδαπός σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις των Νόμων «Για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και «Εγκληματική Ομάδα».

Συγκεκριμένα, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του 28χρονου στην περιοχή της Τερπνής Σερρών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • Μία (1) άρτια παλαίτυπη Καινή Διαθήκη, σωζόμενη σε πολύ καλή κατάσταση, τυπωμένη στα 1765 και
  • Πέντε (5) χρυσά νομίσματα,

τα οποία εξετάστηκαν από αρμόδιο αρχαιολόγο της Ε.Π.Κ.Α. Θεσσαλονίκης και διαπιστώθηκε ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου «Περί Προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 28χρονος αναζητούσε αγοραστή μέσω του 57χρονου και του 33χρονου συνεργών του, στις οικίες των οποίων πραγματοποιήθηκαν έρευνες, κατά τις οποίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • Πέντε (5) τμήματα ανιχνευτών μετάλλων και
  • Τρεις (3) ανιχνευτές μετάλλων

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίζεται σε βάρος του, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σερρών