ΠΕΑΕΑ: 72 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ (23 ΦΛΕΒΑΡΗ 1943)

ΠΕΑΕΑ: 72 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ (23 ΦΛΕΒΑΡΗ 1943)

ΕΠΟΝ72 χρόνια από την ίδρυση της θρυλικής και πάντα ανεξάντλητα νέας ΕΠΟΝ. 23 Φλεβάρη 1943 μέσα στη μαύρη ναζιστική και φασιστική κατοχή γεννιέται η φλόγα ελπίδας και αντίστασης της νεολαίας του λαού μας. Της νεολαίας που παίρνει την απόφαση να μην υποκύψει αλλά να αγωνιστεί. Με αντάλλαγμα ή να κερδίσει τη ζωή που της αξίζει ή πεθαίνει στην προσπάθεια αυτή. Καμιά υποχώρηση κανένας συμβιβασμός.

Αυτή ήταν η απόφαση της νέας γενιάς ενάντια στο φασισμό το ναζισμό και στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που είχαν καταδικάσει τους λαούς στην αφάνεια για χάρη των κερδών των μεγάλων αφεντικών τους. Αυτή ήταν η απόφαση που έγινε πράξη και αποδείχτηκε οτι όταν ο λαός πάρει την απόφασή του να βγει ο ίδιος αγωνιστικά στο προσκήνιο είναι «καταδικασμένος» να νικήσει. Όταν αποφασίσει να μη στηρίξει τις ελπίδες του σε αντιπροσώπους που του υπόσχονται οτι θα «επιληφθούν του θέματός του» και μπορεί να περιμένει ήσυχος και χρήσιμος χειροκροτητής στη γωνία. Αυτή είναι και η πείρα που μας δίνει και σήμερα η ΕΠΟΝ.

Πολλοί είναι αυτοί που νομίζουν οτι τέτοιες πράξεις συντελούνται μόνο σε εποχές ακραίες ή μόνο επικές και οτι σήμερα δεν είναι εφικτές τέτοιες ενέργειες και πράξεις μεγαλείου από το λαό. Καταλήγουν σε τέτοια συμπεράσματα γιατί δεν δέχονται οτι πραγματική κινητήρια δύναμη και μοναδική του πλούτου και της τεχνολογίας που παράγεται είναι ο ίδιος ο λαός. Όλοι οι άλλοι, αφεντικά, μάνατζερ, διευθυντές, διοικητές, διαχειριστές, οικονομικοί και πολιτικοί είναι απλώς αυτοί που τον διαχειρίζονται. Αυτοί που κόβουν και μοιράζουν την πίτα. Στο χέρι και στην ουσία στη συνειδητοποίηση του λαού βρίσκεται όλη η δύναμη της παραγωγής. Άρα αυτός που παράγει αυτόν τον πλούτο έχει και τη δύναμη να καθορίσει και τη νομή του. Γι’ αυτό και σε κάθε στιγμή της ιστορίας όταν οι λαοί αποφασίζουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, επειδή η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, η νίκη είναι με το μέρος του λαού για όσο συνεχίζει τον αγώνα του χωρίς να παραδίνεται στους αντιπάλους του ή δεν προδοθεί.

Αυτό πέτυχε και η ΕΠΟΝ. Δε φοβήθηκε όπως και όλος ο λαός, την υπεροπλία του αντιπάλου της, δε δείλιασε μπρος στη σκληρότητά του. Γιατί η δύναμη ήταν στα χέρια της και όχι στον φαινομενικά ανίκητο αντίπαλό της. Γιατί αντίπαλός της δεν ήταν ο πάνοπλος ναζί στρατιώτης αλλά ο κεφαλαιοκράτης που τον εξόπλιζε και δεν είχε τη δύναμη να βγει από το καβούκι του τα κέρδη και τη βιομηχανία του εκτιμώντας σωστά την αδυναμία του. Έστειλε για τη βρώμικη δουλειά τα παιδιά της δικής του εργατικής τάξης και αυτά πόσο μπορείς να τα εμπιστευτείς όταν έχουν να αντιμετωπίσουν την εργατική τάξη μιας άλλης χώρας που είναι αποφασιμένη να νικήσει ή να πεθάνει πολεμώντας;

Το ίδιο και σήμερα οι νεολαία να μη θαμπώνεται στην «υπεροπλία» των νέων τεχνολογιών που διαθέτει ο αντίπαλος. Όλα αυτά είναι στα χέρια και στη χρήση πάλι παιδιών του λαού. Στο χέρι τους είναι πώς θα τα αξιοποιήσουν. Προς όφελος του «πολέμου» του αφεντικού τους ή για τη συνέχιση της ίδιας της ζωής τους; Και ο πόλεμος αυτός δε διεξάγεται με διακρατικές συμφωνίες και με το λαό στη γωνία. Ούτε με το λαό στις πλατείες κατόπιν ηλεκτρονικής ειδοποίησης. Αυτός ο αγώνας διεξάγεται σκληρά και δύσκολα μέσα στο χώρο δουλειάς, στο στήσιμο σωματείου εκεί που δεν υπάρχει, στην επιτυχία της απεργίας εκεί που το αφεντικό απειλεί με απολύσεις, στο δέσιμο της εργατικής τάξης απέναντι σε κάθε επίθεση ξεσκαρτάροντας ταξικά κάθε συμβιβασμένο καλοθελητή συνδικαλιστή. Εκεί δίνονται σήμερα οι μάχες και είναι το ίδιο σκληρές όπως και τότε. Γιατί και σήμερα η ανεργία σκοτώνει το ίδιο όπως και η σφαίρα τότε. Η διαφορά είναι στον θόρυβο. Και το θόρυβο θα τον κάνει να ακουστεί στην πραγματική του διάσταση μόνο ο λαός. Με όπλο του την ταξική του αλληλεγγύη και όχι το πνεύμα συναίνεσης προς Ευρωπαίους και ευρωλάγνους πολιτικούς υπηρέτες δεξιούς ή αριστερούς. Οι πραγματικές μάχες είναι μπροστά μας και το βάρος πάλι θα πέσει στη νεολαία. Η απόφαση και πάλι θα είναι δική της.

Σέρρες, 21/2/2015
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ
ΑΓΩΝΙΣΤΏΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
& ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΕΡΡΩΝ
Κωνσταντινουπόλεως 8, 621 22 Σέρρες
Τηλ. 2321066216