Πέντε φόροι λήγουν την Παρασκευή 31/1

χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι θεωρούσαν πως είχαν πληρώσει, καλούνται τώρα μέχρι 31 Ιανουαρίου να εξοφλήσουν – χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις- τις οφειλές του 2012.
χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι θεωρούσαν πως είχαν πληρώσει, καλούνται τώρα μέχρι 31 Ιανουαρίου να εξοφλήσουν – χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις- τις οφειλές του 2012.

Παραζάλη σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο φορολογουμένους φέρνει η προθεσμία της 31ης Ιανουαρίου, καθώς θα πρέπει να βρίσκονται διαρκώς με το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν κατά περίπτωση φόρο εισοδήματος, απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας του 2014, απλήρωτα χαράτσια του 2012, φόρο πολυτελούς διαβίωσης και φόρους ακίνητης περιουσίας για το 2011, το 2012 και το 2013. 
Αν αφήσουν να παρέλθει άπρακτη η προθεσμία, από τον Φεβρουάριο κάνουν πρεμιέρα τα νέα πρόστιμα για ληξιπρόθεσμες οφειλές και  πέραν του κινδύνου κατασχέσεων, επιβάλλονται χωρίς δεύτερη κουβέντα τόκοι 0,7% σε μηνιαία βάση αλλά και πρόστιμα από 10% έως 30%, ανάλογα με την καθυστέρηση τακτοποίησης της οφειλής.

Ο λογαριασμός είναι ιδιαίτερα βαρύς, καθώς μόνο για το χαράτσι του 2012 το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά εισπράξεις πάνω από 400 εκατ. ευρώ και συνολικά αρκετά πάνω από μισό δισεκατομμύριο.

Το χαράτσι της ΔΕΗ
Ενώ λίγο ως πολύ όλοι οι φορολογούμενοι είχαν στο μυαλό τους την πληρωμή φόρων εισοδήματος, φόρους πολυτελούς διαβίωσης και του τριπλού ΦΑΠ στην περίπτωση του ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, χιλιάδες ιδιοκτήτες έχουν μείνει εμβρόντητοι στη θέα του ειδοποιητηρίου καθώς θεωρούσαν ότι είχαν ήδη ξοφλήσει την οφειλή τους.
Αυτό συνέβη καθώς τον Μάιο του 2012, προκειμένου η ΔΕΗ να κλείσει τα λογιστικά της και να απαλλαγεί από το βάρος των απλήρωτων λογαριασμών με το χαράτσι, σε όσους δεν είχαν πληρώσει εμπρόθεσμα τη δεύτερη δόση, έστειλε το φόρο ως ληξιπρόθεσμη οφειλή στην Εφορία και το ποσό που στο μεταξύ εισέπραξε το κράτησε για μελλοντικό συμψηφισμό με κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.
Στον επόμενο λογαριασμό ρεύματος, πράγματι η ΔΕΗ έκανε συμψηφισμό, χωρίς όμως να αναφέρεται κάπου ότι το χαράτσι δεν έχει εξοφληθεί. 
Ετσι χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι θεωρούσαν πως είχαν πληρώσει, καλούνται τώρα μέχρι 31 Ιανουαρίου να εξοφλήσουν – χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις- τις οφειλές του 2012.
Τα ειδοποιητήρια για το χαράτσι έχουν αναρτηθεί στο Taxisnet στην επιλογή «Ειδοποιήσεις πληρωμής ή επιστροφής φόρου», όπου θα πρέπει να αναζητήσουν και τα ειδοποιητήρια πληρωμής των τελών κυκλοφορίας οχημάτων για το 2013, όσοι τα άφησαν απλήρωτα στα τέλη του 2012.
95.000 οχήματα χωρίς τέλη κυκλοφορίας
Στην τσιμπίδα των διασταυρώσεων έχουν πιαστεί 95.000 οχήματα χωρίς σήμα και στους ιδιοκτήτες τους τα τέλη κυκλοφορίας διπλασιάζονται λόγω προστίμου.
Παράλληλα ως τις 31 Ιανουαρίου θα πρέπει να εξοφληθεί ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης για 7.081 υπόχρεους με αυτοκίνητα άνω των 1.929 κυβικών, αεροσκάφη και πισίνες αλλά και φόρος εισοδήματος για το οικονομικό έτος 2013.
ΦΑΠες για 2011, 2012 και 2013
Οσον αφορά τους ΦΑΠ, έως τις 31 Ιανουαρίου θα πρέπει να πληρωθεί η έκτη δόση των ΦΑΠ για το 2011 και 2012, αλλά και η τέταρτη δόση του ΦΑΠ 2013.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ