Πέρα από τις ΜΚΟ δημιουργήθηκε «Επιτροπή αλληλεγγύης Σερρών για τους προσφυγές»

Πέρα από τις ΜΚΟ δημιουργήθηκε «Επιτροπή αλληλεγγύης Σερρών για τους προσφυγές»

Με επιστολή τους προς τα ΜΜΕ «ενεργοί και ευαισθητοποιημένοι Σερραίοι πολίτες» όπως αυτοαποκαλούνται, γνωστοποιουν στους συμπολίτες τους τη δημιουργία «Επιτροπής αλληλεγγύης Σερρών για τους προσφυγές». Στην επιστολή με ημερομηνία 7/9 καταγγέλλουν τις ΜΚΟ (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις) τις οποίες κατηγορούν για «παρασκηνιακές, διαπλεκόμενες σχέσεις τους με τις κυβερνήσεις και τα κερδοσκοπικά «παιχνίδια» με το μεγάλο κεφάλαιο, οι οποίες επιβάλλουν ρατσιστική πολιτική εις βάρος των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των προσφύγων». Επίσης καταγγέλλουν τη Διοίκηση της Δομής Φιλοξενίας Προσφύγων των Σερρών για την άρνησή της να τους παρασχεθεί πρόσβαση στους χώρους της δομής.

Στην επιστολή αναφέρουν πως σκοπός τους είναι: «Μέσα από αυτή την Επιτροπή στοχεύουμε στην ηθική, πολιτιστική, κοινωνική, πολιτική, υλική υποστήριξη των προσφύγων και την ένταξη τους στην τοπική κοινωνία. Με συλλογή ρούχων και ειδών πρώτης ανάγκης, με οργάνωση μαθημάτων ελληνικών για μικρούς και μεγάλους και οτιδήποτε άλλο μπορούμε ως Σερραίοι πολίτες να προσφέρουμε μέχρι τη στιγμή που θα συνεχίσουν και πάλι το ταξίδι τους».

Ενώ στο τέλος ζητούν τη βοήθεια των Σερραίων πολιτών για την πραγματοποίηση των στόχων τους.

Αναλυτικά στην επιστολή αναφέρουν:

Σέρρες 7/9/2016

Στις 4 Αυγούστου μετέφεραν από τη Νέα Καβάλα του Κιλκίς στην πόλη μας 420 πρόσφυγες Γεζίντι από το Ιράκ – και στις 7/9 μεταφέρθηκαν ακόμα 110 περίπου πρόσφυγες της ίδιας φυλής, από τον καταυλισμό του Κατσικά Ιωαννίνων – στις εγκαταλειμμένες εγκαταστάσεις του πρώην ΚΕΓΕ περιφερειακά της πόλης. Μαθαίνοντας αυτή την είδηση αντανακλαστικά ως ενεργοί και ευαισθητοποιημένοι Σερραίοι πολίτες κάναμε μία πρώτη επίσκεψη στο χώρο με σκοπό να δείξουμε την αλληλεγγύη μας. Αμέσως αντιληφθήκαμε τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν, οι οποίες δημιουργούν άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Τα προβλήματα ξεκινούν από τις εγκαταστάσεις, οι οποίες δεν επαρκούν για όλους, μόνο 100 από τα 530 άτομα μένουν στο κτίριο, κυρίως οικογένειες με μικρά παιδιά, ενώ οι υπόλοιποι μένουν σε σκηνές με το χειμώνα προ των πυλών. Η σίτιση των προσφύγων είναι περιορισμένη ποσοτικά αλλά και υποβαθμισμένη ποιοτικά. Και τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ. Οι ελλείψεις σε ρούχα και υποδομές υγιεινής είναι μερικά από αυτά.

Το στρατόπεδο των προσφύγων έχει κυβερνητική Διοίκηση διορισμένη από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ την πραγματική εξουσία την έχουν παραχωρήσει στις ΜΚΟ, γνωστές για τις παρασκηνιακές, διαπλεκόμενες σχέσεις τους με τις κυβερνήσεις και τα κερδοσκοπικά «παιχνίδια» με το μεγάλο κεφάλαιο, οι οποίες επιβάλλουν ρατσιστική πολιτική εις βάρος των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των προσφύγων. Η πρόσβαση των αλληλέγγυων πολιτών ή των φορέων στο χώρο δεν είναι ελεύθερη. Τις πρώτες μέρες απαγορεύτηκε η είσοδος στο Σύλλογο Φίλων – Εθελοντών Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Σερρών. Σε επίσκεψη που κάναμε στο στρατόπεδο ως αλληλέγγυοι η Διοίκηση απαίτησε, με την απειλή ότι θα φέρει την αστυνομία, την αποχώρηση αλληλέγγυου, διότι αρνήθηκε να μεταφράσει αυτά που του ζητούσε και στη συνέχεια απαγορεύτηκε η είσοδος σε αυτόν και σε δυο ακόμα αλληλέγγυους που τον υπερασπίστηκαν.

Για εμάς οι κινήσεις αυτές δηλώνουν την αυταρχικότητα της διοίκησης τους στρατοπέδου και εκτιμούμε ότι αυτή η συμπεριφορά υπηρετεί τα σχέδια της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης για απομόνωση των προσφύγων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης μακριά από τις πόλεις, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο ένα ασφυκτικό κλίμα με αποτέλεσμα την ξενοφοβία και το ρατσισμό.

Με αφορμή τα παραπάνω προχωρήσαμε στη σύσταση της Επιτροπής Αλληλεγγύης Σερρών για τους Πρόσφυγες, ανεξάρτητοι από το κράτος και τις ΜΚΟ και σε άμεση επικοινωνία με τους ίδιους και τις δομές οργάνωσής τους. Λειτουργούμε με τακτική εβδομαδιαία ανοιχτή συνέλευση, όπου λαμβάνονται όλες οι αποφάσεις με αμεσοδημοκρατικές, διαφανείς διαδικασίες και γίνεται συντονισμός δράσεων.

Καλοδεχόμαστε τους πρόσφυγες στην πόλη των Σερρών, ευχόμαστε καλή διαμονή, καλό ταξίδι στον προορισμό τους και υποσχόμαστε να δώσουμε τον αγώνα από κοινού ενάντια σε αυτούς που τους εξώθησαν στην προσφυγιά, ενάντια στους φασίστες. Είμαστε ενάντια στον πόλεμο που γεννά θάνατο, εξαθλίωση, προσφυγιά, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που για να επιβάλλουν τα οικονομικά τους συμφέροντα δημιουργούν πολέμους και οδηγούν σε αντιδραστικές συμφωνίες, όπως αυτή των ΕΕ – Κυβέρνησης και Τουρκίας που εγκλωβίζει τους πρόσφυγες στην Ελλάδα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ή τους επαναπροωθεί στην Τουρκία. Δεν είμαστε φιλάνθρωποι, είμαστε αλληλέγγυοι και υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των προσφύγων  για αξιοπρεπή ζωή, το δικαίωμα τους στην υγεία, στην εργασία, στην ισότιμη αντιμετώπισή τους ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης τους, τη γλώσσα, το θρήσκευμα κλπ. , το δικαίωμα τους να μεταβούν στη χώρα προορισμού τους με το άνοιγμα των συνόρων, να ζουν σε σπίτια στον ιστό των πόλεων, να στείλουν τα παιδιά τους στα σχολεία.

Μέσα από αυτή την Επιτροπή στοχεύουμε στην ηθική, πολιτιστική, κοινωνική, πολιτική, υλική υποστήριξη των προσφύγων και την ένταξη τους στην τοπική κοινωνία. Με συλλογή ρούχων και ειδών πρώτης ανάγκης, με οργάνωση μαθημάτων ελληνικών για μικρούς και μεγάλους και οτιδήποτε άλλο μπορούμε ως Σερραίοι πολίτες να προσφέρουμε μέχρι τη στιγμή που θα συνεχίσουν και πάλι το ταξίδι τους.

 Σε αυτό το πλαίσιο καλούμε κάθε Σερραίο και Σερραία να συμμετέχει στην Επιτροπή Αλληλεγγύης Σερρών για τους Πρόσφυγες.

 Στοιχεία επικοινωνίας:

Blog:              https://solidarityserres.blogspot.gr/

Email:            serressolidarity@gmail.com

Facebook:    https://www.facebook.com/solidarityserres/