Περιμένοντας τους Υπουργούς, για την θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας από τον ΟΑΕΕ, όσων οφείλουν εισφορές

Περιμένοντας τους Υπουργούς, για την θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας από τον ΟΑΕΕ, όσων οφείλουν εισφορές

ΟΑΕΕΣυνάντηση με τον Προϊστάμενο του ΟΑΕΕ Σερρών κ. Αστέριο Λιόρα, είχαν την περασμένη Παρασκευή (25/4), ο Πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε.Σ.Σ  Σωτήρης Κοτσαμπάς, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ν. Σερρών Γιάννης Μπαλίτης, ο Πρόεδρος του Σωματείου Μεταλλικών κατασκευών “Ο Ήφαιστος” Σπύρος Δημητριάδης και ο Δικηγόρος τους Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου .
Το θέμα συζήτησης και ενημέρωσης των εκπροσώπων των τριών φορέων ήταν η θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας σε επιχειρηματίες μέλη τους που οφείλουν στον ΟΑΕΕ έπειτα από απόφαση του Δικαστηρίου της Πάτρας (ομαδική αγωγή 96 επιχειρηματιών).

Σύμφωνα με την 66/2014 δικαστική απόφαση, έπειτα από αίτηση αναστολής που κατέθεσαν 96 ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ από την Πάτρα και την Κάτω Αχαΐα, υποχρεώνεται ο ΟΑΕΕ να θεωρήσει τα βιβλιάρια ασθενείας, για το τρέχον ημερολογιακό έτος.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πληρεξούσιος δικηγόρος των 96 ασφαλισμένων Γιάννης Κρηνίδης, «το σκεπτικό μας ήταν ότι ναι μεν οφείλουν οι ασφαλισμένοι, αλλά κάποια στιγμή ο ΟΑΕΕ θα εισπράξει αυτά τα χρήματα, διότι θα λάβει μέτρα και ως εκ τούτου οι ασφαλισμένοι θα υποχρεωθούν να πληρώσουν». Όπως προσθέτει ο κ. Κρηνίδης, η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί προσωρινό δεδικασμένο.

Όσον αφορά το σκεπτικό της απόφασης, με την οποία έγινε δεκτή η αίτηση αναστολής, οι τρεις δικαστές επικαλούνται σειρά άρθρων του Συντάγματος.

Ο προϊστάμενος του ΟΑΕΕ ανέφερε ότι δεν δύναται να προχωρήσει σε καμία ενέργεια, αφού δεν έχει λάβει ακόμη την σχετική εγκύκλιο από τα κεντρικά του ΟΑΕΕ στην Αθήνα, η οποία εγκύκλιος όταν προσκομιστεί στους κατά τόπους ΟΑΕΕ είναι πολύ πιθανόν να αναφέρει ότι μπορούν οι επιχειρηματίες που οφείλουν στον ΟΑΕΕ για τα έτη 2011 ,2012 και 2013 να θεωρούν τα βιβλιάρια υγείας, όπως αναφέρεται και στην  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του ΟΑΕΕ που εκδόθηκε στις 15/4 και αναφέρεει ότι:

Παροχή ασθένειας σε είδος σε οφειλέτες του ΟΑΕΕ
Στον πρόσφατα ψηφισθέντα Νόμο 4254/2014 συμπεριλαμβάνεται διάταξη για θεώρηση βιβλιαρίου ασθενείας μέχρι 28-02-2015, σε ενεργούς ασφαλισμένους ή και διακόψαντες εφόσον δεν είναι ασφαλισμένοι σε άλλο ασφαλιστικό φορέα και δεν εμπίπτουν στο Νόμο περί ανεργίας με τις παρακάτω ελαστικές προϋποθέσεις:
α) Εφόσον οι οφειλές τους στον οικείο ασφαλιστικό φορέα αφορούν τα έτη 2011, 2012 και 2013 και ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού τους εισοδήματος κατά τα ως άνω έτη δεν υπερβαίνει τις δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ.
β) Οι ασφαλισμένοι που έχουν ρυθμίσει ή θα ρυθμίσουν το σύνολο των οφειλών τους.
Η έναρξη εφαρμογής θα γίνει με κοινή Απόφαση των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Οικονομικών και  έκδοση σχετικής  εγκυκλίου του ΟΑΕΕ.

Η απάντηση από τον προϊστάμενο των Σερρών και η ανακοίνωση του ΟΑΕΕ δεν καλύπτει τους τρεις φορείς, αφού πιστεύουν ότι το δίκαιο θα ήταν να μπορούν να θεωρούν τα βιβλιάρια υγείας οι επιχειρηματίες που οφείλουν στον ΟΑΕΕ από το Από την χρονιά που ξεκίνησε η οικονομική κρίση στην χώρα μας (2007) έως και σήμερα.
Διαβεβαίωσαν ότι θα ασκήσουν πιέσεις και θα αντιδράσουν εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα τους για επέκταση της χρονικής διάρκειας των οφειλών που αφορά χιλιάδες επιχειρηματίες.