Περιμένουν να δοθεί λύση στο πρόβλημα ποιότητας του πόσιμου νερού

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΦΙΛΙΠΠΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ - ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΒΑΛΑΣ κα ΤΣΑΝΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Η ΜΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ Δ. ΔΟΞΑΤΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΚΕΦΑΛΑΡΙΟΥ

Περιμένουν να δοθεί λύση στο πρόβλημα ποιότητας του πόσιμου νερού

Πρόσκαιρη θεωρούν οι κάτοικοι του Δημοτικού Διαμερίσματος Ζυγού στους Φιλίππους Καβάλας, την μικρή βελτίωση της ποιότητας του νερού, παρά τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης – Αποχέτευσης Καβάλας (ΔΕΥΑΚ) Μπάμπης Κουφατζής σε προ 15νθημέρου δηλώσεις του, ότι τα νιτρικά στο νερό του Ζυγού είναι ένα πρόβλημα που πλέον έχει ξεπεραστεί.

Πρόσκαιρη λύση καθώς το γενικότερο πρόβλημα του νερού, εξ όσων πληροφορηθήκαμε, με κυρίαρχο την υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα, απασχολεί εδώ και αρκετά χρόνια τον τοπικό πληθυσμό Φιλίππων, καθώς εκ των πραγμάτων οφείλεται σε λιπάσματα, φυτοφάρμακα, απορρίμματα, κτηνοτροφικά απόβλητα και λύματα οικισμών, γνωστό ότι είναι απόλυτα επικίνδυνα τόσο για την υγεία των κατοίκων όσο και για το οικοσύστημα.

Επί της ουσίας οι κάτοικοι του ΔΔ Ζυγού, αλλά και της ευρύτερης περιοχής καθώς θορυβήθηκαν από αυτό που συμβαίνει στην «γειτονιά» τους, επιζητούν να δοθεί μεσοπρόθεσμα μια οριστική λύση από την Δημοτική Αρχή Καβάλας,  πέρα των άμεσων παρεμβάσεων όπως αυτή που προχώρησε ο κ Κουφατζής.

Το πρόβλημα βέβαια αφορά και πολλές ακόμη περιοχές της χώρας ιδιαίτερα σε περιοχές λεκανοπεδίων, με τους κατοίκους να αγανακτούν και να διεκδικούν να αντιστραφεί η υπάρχουσα κατάσταση.

Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι

Στους εύλογους προβληματισμούς και αγανάκτηση των κατοίκων, η Δήμαρχος Καβάλας κα Δήμητρα Τσανάκα, σε σχετικά πρόσφατη ραδιοφωνική συνέντευξή της αναφέρθηκε στο ζήτημα επισημαίνοντας ότι:

 «Σε μία περιοχή που έχει λειψυδρία, πέρυσι δεν είχαν νερό και τους κουβαλούσαμε με τα βυτία, σε μία περιοχή που κατά καιρούς εμφανίζει νιτρικά στο νερό της, οπωσδήποτε κάτι πρέπει να γίνει -κι από την άλλη έχουμε και την πίεση από το δήμο Δοξάτου (σ.σ: για τις πηγές Κεφαλαρίου) να λέει τα δικά του».

Συνέργια Δήμου Καβάλας και φορέων για λύση

Παρά τις προσπάθειες της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Καβάλας, που προσπαθεί να επιλύσει το πρόβλημα εδώ και δύο χρόνια,  με ερευνητική γεώτρηση δεν μπορεί να συνεχίσει και να ολοκληρώσει την επίλυση του προβλήματος, ενώ παράλληλα ο Δήμος Δοξάτου πιστεύει πως έχει την ευκαιρία για επιπρόσθετα έσοδα και δια της διεκδίκησης των τίτλων  ιδιοκτησίας των πηγών Κεφαλαρίου ζητά την καταβολή τέλους χρήσης από το Δήμο Καβάλας.

Υπό αυτές της συνθήκες, αλλά και για να μη αποτελεί προτεραιότητα για τους πολίτες,  η αγορά εμφιαλωμένου νερού, καθίσταται αναγκαία η ολοκλήρωση της προσπάθειας του Δήμου Καβάλας, για επίλυση του προβλήματος με την κατασκευή ενός σύγχρονου δικτύου ύδρευσης για την άμεση αντιμετώπιση της λειψυδρίας και των νιτρικών, καθώς και για παράλληλες προσπάθειες που θα διασφαλίζουν την προστασία, για καλή ποιότητα νερού, του υδροφόρου ορίζοντα.