ΠΕΡΣΕΙΔΕΣ: Λιγότερα φέτος τα πεφταστέρια!

η θερινή ατραξιόν του Σύμπαντος, πιστή στο ραντεβού της: η πιο εντυπωσιακή βροχή μετεώρων της καλοκαιρινής περιόδου θα φωτίσει τον νυχτερινό ουρανό το διήμερα 11-13 Αυγούστου - Η παρατήρηση του φαινομένου απαιτεί απομάκρυνση από τα φώτα της πόλης

ΠΕΡΣΕΙΔΕΣ: Λιγότερα φέτος τα πεφταστέρια!

Οπως κάθε χρόνο έτσι και εφέτος, από τα μέσα Ιουλίου έχουν αρχίσει τις επισκέψεις τους στον νυχτερινό ουρανό οι Περσείδες, η καλοκαιρινή βροχή μετεώρων η οποία αναμένεται να κορυφωθεί στο διάστημα 11/13 Αυγούστου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της NASA, στον νυχτερινό ουρανό αναμένεται η εμφάνιση μικρότερου αριθμού μετεώρων σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.

Υπολογίζεται ότι φέτος θα πέφτουν περίπου 60-70 μετέωρα ανά ώρα, όταν το 2016 ο αριθμός τους έφθασε μέχρι και τα 200 την ώρα.

Κορύφωση του φαινομένου το διήμερο 11-12 Αυγούστου

Το φαινόμενο, που ήδη ξεκίνησε στις 17 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Αυγούστου, θα είναι ιδιαίτερα έντονο το βράδυ μεταξύ 11 Αυγούστου και 12 Αυγούστου, αλλά και το βράδυ 12 Αυγούστου προς 13 Αυγούστου.

Η παρατήρηση είναι καλύτερη μετά τα μεσάνυχτα, σε βορειοανατολική κατεύθυνση, ακόμη και με γυμνό μάτι, υπό την προϋπόθεση βέβαια η παρατήρηση να γίνεται σε χώρο ανοικτό και σκοτεινό, μακριά από τα φώτα της πόλης.

Τα απομεινάρια του κομήτη

Οι Περσείδες είναι βροχή διαττόντων (μετέωρα ή πεφταστέρια όπως είναι κοινώς γνωστά στην παράδοση). Στην πραγματικότητα βέβαια δεν είναι αστέρια που «πέφτουν». Πρόκειται για μικρά κομμάτια (μέχρι και σε μορφή σκόνης) τα οποία είναι απομεινάρια του κομήτη Σουίφτ-Τάτλ (109P/Swift-Tuttle) και όταν εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης με τεράστιες ταχύτητες καίγονται εξαιτίας της τριβής μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Οποια από αυτά είναι αρκετά μεγάλα ώστε να φτάσουν στην επιφάνεια της Γης ονομάζονται μετεωρίτες. Συνήθως στο μέγιστο της βροχής πέφτει ένα μετέωρο το λεπτό.

Ονομάζονται Περσείδες, επειδή το ακτινοβόλο σημείο τους προβάλλεται στον αστερισμό του Περσέα, φαίνεται δηλαδή σαν να έρχονται από την κατεύθυνση αυτή.

Δείτε ένα βίντεο για τη βροχή των Περσείδων:

Πηγή: Protagon.gr