Πετρέλαιο θέρμανσης και καυστήρες, συμβουλές της ΕΠΚΑΣ

Πετρέλαιο θέρμανσης και καυστήρες, συμβουλές της ΕΠΚΑΣ

Πετρέλαιο θέρμανσης Με αφορμή την έναρξη διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης  από 15 Οκτωβρίου , το οποίο δυστυχώς  και φέτος θα πωλείται  πολύ ακριβά  για μεγάλο ποσοστό των καταναλωτών ,  η  Ενωση Προστασίας ΚΑταναλωτών Σερρών  δίνει    βασικές  και  πάγιες   συμβουλές   προς τους  εκείνους τους καταναλωτές που θα μπορέσουν να προμηθευθούν πετρέλαιο  Θέρμανσης:

 

 1. Το χρώμα του πετρελαίου θέρμανσης είναι  κόκκινο.

 

 1. Επιλογή προμηθευτού.

Συγκρίνουμε, μετά από έρευνα ή ενημέρωση, τις αναγραφόμενες στα πρατήρια της περιοχής μας τιμές (τα πρατήρια καυσίμων υποχρεούνται να αναγράφουν τις τιμές των καυσίμων σε φωτεινές πινακίδες, εμφανείς στους Καταναλωτές)  και επιλέγουμε τον προμηθευτή ανάλογα με την φερεγγυότητά του , την τιμή που προσφέρει  και  το διακανονισμό που συμφωνούμε.

 

 1. Η τιμή του πετρελαίου.

Διαμορφώνεται ελεύθερα, αλλά η  χαμηλή τιμή(σε σχέση με την μέση τιμή ) θα πρέπει να μας προβληματίζει. Οι τιμές φέτος εκτιμάται ότι θα κυμαίνονται  γύρω στα  1,07 ευρώ το  λίτρο (από  1,26 ευρώ την ίδια ημερομηνία πέρυσι) χωρίς επιδότηση  και 0,72 Ε για όσους δικαιούνται επίδομα θέρμανσης και φυσικά για ποσότητα γύρω στα  1000 λίτρα. Όσο μεγαλύτερη ποσότητα πετρελαίου  αγοράζουμε τόσο καλύτερη τιμή  πετυχαίνουμε.

 

4.΄Υπαρξη νερού.

Ανιχνεύεται με ειδική αλοιφή, που οφείλει  να διαθέτει και ο προμηθευτής. Εάν υπάρχει νερό το χρώμα ώχρας, που έχει η αλοιφή,  γίνεται κόκκινο.

 

 1. Παραλαβή πετρελαίου.

Δεν είναι σωστό να παραλαμβάνουν πετρέλαιο άτομα, τα οποία δε γνωρίζουν τη διαδικασία  της παραλαβής. Καλό θα είναι, κατά τη διάρκεια της παραλαβής, να παραβρίσκονται περισσότερα του ενός άτομα  (παραλαβή από διαχειριστική επιτροπή και όχι μόνο από το διαχειριστή για αποφυγή  παρεξηγήσεων ).

Δεν εμπιστευόμαστε το μετρητή του βυτιοφόρου ή τον εξωτερικό σωλήνα ένδειξης της στάθμης της δεξαμενής μας, αλλά χρησιμοποιούμε το δικό μας μέτρο.

Δεν παραλαμβάνουμε, το πετρέλαιο βιαστικά και χωρίς να τηρούνται όλες οι διαδικασίες και τα μέτρα ασφάλειας, προς αποφυγή ατυχημάτων και άλλων επιπτώσεων (π.χ. ελλειμματική παράδοση – διαρροή πετρελαίου).    Πριν και μετά την παραλαβή βλέπουμε τόσο τον  μετρητή του βυτίου όσο  και την στάθμη της δεξαμενής.

 

 1. Ογκομέτρηση της δεξαμενής .

Οι δεξαμενές στις πολυκατοικίες είναι ορθογώνια  παραλληλεπίπεδα. Για  να  υπολογίσουμε  πόσα  λίτρα  αντιστοιχούν  σε κάθε εκατοστό ύψους  της δεξαμενής μας,  πολλαπλασιάζουμε το μήκος  της επί το πλάτος  της  σε  μέτρα και  το αποτέλεσμα  το  δεκαπλασιάζουμε (π.χ. ( μήκος= 2 μ ) . (πλάτος =1,2 μ) . 10 = 24 λίτρα  δηλαδή η  δεξαμενή  αυτή  χρειάζεται  24  λίτρα  για  ανέβει  η  στάθμη της  1 εκατοστό) .

 

 1. Σωστά συμπληρωμένη η απόδειξη παραλαβής

Μην δεχτείτε να πληρώσετε αν η απόδειξη παραλαβής πληρωμής δεν είναι θεωρημένη από την εφορία και δεν έχει συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα από το νόμο στοιχεία: ονοματεπώνυμο, διεύθυνση αγοραστή, είδος, ποσότητα, ύψος πετρελαίου, τιμή και ώρα παράδοσης, προμέτρηση και επιμέτρηση  δηλ. το ύψος, που μετρήσαμε, πριν και μετά την παράδοση, ώρα παράδοσης κ.λπ.. Σε κάθε περίπτωση που υπάρχει αμφισβήτηση, σημειώνουμε τις λέξεις «με κάθε επιφύλαξη».

 

 1. Συντήρηση καυστήρα – καθαρισμός λέβητα.

Τέλος  για να έχουμε μεγαλύτερη  απόδοση  και οικονομία πετρελαίου, φροντίζουμε κάθε χρόνο τουλάχιστον να συντηρείται ο καυστήρας και να καθαρίζεται ο λέβητας.

 

 1. Καλή θέρμανση σημαίνει να αισθανόμαστε άνετα. Η υπερβολική ζέστη είναι πολυδάπανη και ανθυγιεινή. Η ρύθμιση της θερμοκρασίας των χώρων μιας κατοικίας πρέπει να έχει ως εξής: Μπάνιο: 22°C, Καθιστικό: 19-20°C, Υπνοδωμάτια: 18°C. Σε μια πόλη, όπως οι Σέρρες, ένας βαθμός θερμοκρασίας λιγότερος σημαίνει οικονομία 8% περίπου, σε πετρέλαιο.
 2. Επίδομα θέρμανσης. Ισχύουν τα περσινά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ,το ποσό της επιδότησης ανά λίτρο(0,35Ε)  και προκαταβολή 25%. Επομένως όσοι  καταναλωτές δικαιούνται το επίδομα να φροντίσουν  για τις αιτήσεις τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων  στο σύστημα του taxis

Τέλος καλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ν.Α. Σερρών να προβαίνουν σε ελέγχους για να διασφαλίσουν τη σωστή παράδοση του πετρελαίου θέρμανσης στους καταναλωτές .

One Response to "Πετρέλαιο θέρμανσης και καυστήρες, συμβουλές της ΕΠΚΑΣ"

 1. Βάγια   22 Οκτωβρίου 2014 at 16:36

  Πολύ χρήσιμες οι συμβουλές, ευχαριστούμε! Και πάνω από όλα πολύ επίκαιρες τώρα που πιάνουν τα κρύα…