ΠΕΤΡΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ-ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΕΡΡΩΝ: «1.750.000 ευρω προσθέσαμε μέσω προγραμμάτων στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής»

 

ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης, παρουσία του Αντιδημάρχου Κοινωνικής Μέριμνας Μερετούδη Δημήτρη και της πρώην Αντιδημάρχου Αρβανίτη-Αγιαννίδου Σταυρούλας
ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης, παρουσία του Αντιδημάρχου Κοινωνικής Μέριμνας Μερετούδη Δημήτρη και της πρώην Αντιδημάρχου Αρβανίτη-Αγιαννίδου Σταυρούλας

Σε συνέχεια των συνεντεύξεων τύπου, με στόχο την ενημέρωση των δημοτών, ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης, παρουσία του Αντιδημάρχου Κοινωνικής Μέριμνας  Μερετούδη Δημήτρη και της πρώην Αντιδημάρχου Αρβανίτη-Αγιαννίδου Σταυρούλας, παραχώρησε συνέντευξη τύπου στις 10-11-2013 όπου παρουσίασε τις παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Σερρών.

Ο Δήμαρχος Σερρών ξεκινώντας την συνέντευξη δήλωσε τα εξής:

«Ο Δήμος Σερρών ευαισθητοποιημένος στη συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση την οποία βιώνουν οι πολίτες, δημιούργησε ένα πλαίσιο δραστηριοτήτων που αντιμετωπίζει φαινόμενα οικονομικής εξαθλίωσης, φαρμακευτικής φροντίδας, σίτισης, στήριξης ατόμων με ειδικές ανάγκες, υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών κ.λ.π.

Για την επίτευξη των στόχων αυτών προσθέσαμε μέσω προγραμμάτων, στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής 1.750.000 ευρώ».

Συγκεκριμένα:

 • – Προμηθευτήκαμε ένα ειδικό αυτοκίνητο από τον ΟΠΑΠ, ύψους 65.000 ευρώ για άτομα με ειδικές ανάγκες. (σ.σ. το αυτοκίνητο το έκανε δωρεά ο ΟΠΑΠ και για 18μηνες ήταν ακινητοποιημένο λογω γραφειοκρατικών προβλημάτων. Μόλις την περασμένη εβδομάδα μπήκε σε λειτουργία)
 • – Ενταχθήκαμε στο «κοινωνικό ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα Δήμου Σερρών», ύψους 207.000 ευρώ για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (γέροντες, ΑΜΕΑ, ασθενείς).
 • – Υλοποιούμε το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της φτώχειας ύψους 816.000 ευρώ, με την κοινωνική κουζίνα, κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό φαρμακείο, δημοτικός λαχανόκηπος.
 • – Προμηθευτήκαμε μέσω προγραμμάτων πακέτα εξοπλισμών για  ειδικά σχολεία, ύψους 360.000 ευρώ.
 • – Λειτουργούμε «το κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών θυμάτων βίας», προϋπολογισμού 300.000,00 ευρώ.
 • – Κατασκευάσαμε 250 ράμπες για άτομα με κινητικά προβλήματα.
 • – Δημιουργήσαμε νέο θεσμό για άτομα με Ειδικές Ανάγκες με τον τίτλο «ΦΩΤΕΙΝΕΣ ΜΕΡΕΣ».
 • – Δημιουργήσαμε το Κέντρο Εθελοντισμού με σκοπό τη δημιουργία βάσης πληροφοριών.
 • – Διαθέσαμε 75.000 ευρώ για δωροεπιταγές (Χριστούγεννα και Πάσχα) σε απόρους για αγορά τροφίμων. Οι δωροεπιταγές δόθηκαν σε 1.875 συμπολίτες μας.

Ειδικότερα τα παραπάνω προγράμματα αναφέρονται στα εξής:

α) Ο Δήμος Σερρών υλοποιεί το πρόγραμμα «κοινωνικό ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα Δήμου Σερρών» προϋπολογισμού 207.000  € . Στόχος  του προγράμματος είναι η βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών προς ευπαθείς ομάδες, όπως ΑΜΕΑ, γέροντες, ασθενείς.

Η πρόταση κατατέθηκε στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα ψηφιακή Σύγκλιση στις 24-09-2010 και εγκρίθηκε στις 11-02-2011 .

β) Ο Δήμος Σερρών σε συνεργασία με το Σύλλογο Οικογενειών Φίλων Ψυχικής Υγείας (Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ ) υλοποιεί το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της φτώχειας ύψους 816.000 € .

Σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό λειτουργούν :

 1. –        Το κοινωνικό παντοπωλείο που δίνει τρόφιμα καθημερινά σε 127 οικογένειες .
 2. –       Η κοινωνική κουζίνα που παρέχει 101 γεύματα σε ημερήσια βάση.
 3. –       Το κοινωνικό φαρμακείο από το οποίο εξυπηρετούνται 92 άτομα το μήνα.
 4. –       Ο Δημοτικός λαχανόκηπος που εξυπηρετεί 35 άτομα αυτή τη στιγμή και έχει δυνατότητα για πολύ περισσότερα.
 5. –         Η Τράπεζα χρόνου και
 6. –         Το Γραφείο Διαμεσολάβησης

    Η πρόταση για την ένταξη στο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της φτώχειας κατατέθηκε στις 04-05-2012 στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και εγκρίθηκε στις 26-06-2012 .

γ) Ο Δήμος Σερρών διαθέτει σε ειδικά σχολεία και τμήματα ένταξης σχολείων του Δήμου Σερρών 14 (δεκατέσσερα) πακέτα εξοπλισμών  (υπολογιστές , γραφεία κ.λ.π ) συνολικού προϋπολογισμού 360.000 € , για την καλύτερη εκπαίδευση και διαβίωση των μαθητών .Η προμήθεια του εξοπλισμού των Ειδικών σχολείων από το Δήμο Σερρών προήλθε μετά από πρόταση που κατέθεσε ο Δήμος στο «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ 2007 – 2013» στις 09-11-2011 . Η πρόταση εγκρίθηκε στις 13-01-2012 και μετά από διαγωνισμό που διεξήχθη στις 11-01-2013 ο Δήμος Σερρών προμηθεύτηκε 14 ( δεκατέσσερα ) πακέτα με εξοπλισμό για τα Ειδικά σχολεία και Τμήματα ένταξης σχολείων του Δήμου Σερρών.

δ)Διαθέσαμε 75.000 ευρώ για δωροεπιταγές για τις γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα, σε απόρους συμπολίτες μας.

Οι δωροεπιταγές δόθηκαν σε 1.875 συμπολίτες μας.

ε) Ο Δήμος Σερρών προμηθεύτηκε ένα ειδικό αυτοκίνητο  το οποίο μεταφέρει άτομα με κινητικά προβλήματα του προγράμματος ΚΔΑΠ – ΑΜΕΑ του Δήμου .

Η αγορά του αυτοκινήτου αυτού πραγματοποιήθηκε μετά από χρηματοδότηση του Δήμου από τον ΟΠΑΠ με το ποσό των 65.000 € .

Για το σκοπό αυτό ο Δήμος Σερρών κατέθεσε πρόταση στον ΟΠΑΠ στις 31-03-2011 , η οποία εγκρίθηκε στις 30-11-2011.

ζ) Λειτουργούμε «το κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών θυμάτων βίας» προϋπολογισμού 300.000 € .Το κέντρο αυτό λειτουργεί μετά από πρόταση που κατέθεσε ο Δήμος Σερρών στις 20-03-2011 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Διοικητική Μεταρρύθμιση στις 20-03-2011. Η πρόταση εγκρίθηκε στις 03-04-2012 και το κέντρο άρχισε να λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2013 στο νεοκλασικό κτίριο της οικίας Μάλιουτο οποίο ανακαινίσθηκε .

η) Κατασκευάσαμε 250 ράμπες για άτομα με κινητικά προβλήματα.

θ) Δημιουργήσαμε ένα νέο θεσμό για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες με τον τίτλο « ΦΩΤΕΙΝΕΣ ΜΕΡΕΣ» με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, έχοντας ως στόχο την προβολή και προώθηση των διαφόρων αιτημάτων των ΑΜΕΑ και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα διάφορα ζητήματα που αντιμετωπίζουν .

ι) Ο τομέας της Κοινωνικής Πολιτικής σε συνεργασία με το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Σερρών και την UNESKO στις 19-11-2011 δημιούργησαν το ΚΕΝΤΡΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ, σκοπό τη δημιουργία βάσης πληροφοριών. Στόχος η καταγραφή τόσο των δυνατοτήτων των επιχειρήσεων, συλλόγων και οργανώσεων (στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης) να συνεισφέρουν με τις υπηρεσίες τους, για προσφορά αντίστοιχου εθελοντικού έργου. Το γραφείο στεγάζεται στο ισόγειο του νεοκλασικού κτιρίου Μάλιου .