«Πετσοκόβουν τις επικουρικές μας συντάξεις», φωνάζουν οι συνταξιούχοι ΙΚΑ Σερρών

συντάξειςΤο ΣΩΜΑΤΕΙΟ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ Ν. ΣΕΡΡΩΝ με ανακοίνωσή του επισημαίνει στα μέλη του την δραστική περικοπή που υφίστανται οι επικουρικές τους συντάξεις από την υλοποίηση της πολιτικής της Κυβέρνησης. Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Σερρών καλεί όλους τους συνταξιούχους αλλά και τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και έτοιμοι για γενικό ξεσηκωμό. Πετσοκόβουν τις επικουρικές μας συντάξεις.
Όσο και να θέλει  να καλύψει το θέμα η συγκυβέρνηση (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ. ΔΗΜΑΡ), όσα και να λέει ο υπουργός κ. Βρούτσης οτι πρόκειται  για «δικαιότερο και αποτελεσματικότερο ασφαλιστικό σύστημα», με αφορμή την οριστικοποίηση του καταλόγου των Ταμείων που θα απαρτίζουν το νέο Επικουρικό Ενιαίο Ταμείο, αποτελούν βάναυση πρόκληση τόσο προς τους παλιούς, όσο και τους νέους ασφαλισμένους. Έχουν τεράστιες ευθύνες.
Γνωρίζουν ότι με βάση τους νόμους που έχουν ήδη ψηφιστεί, οι επικουρικές συντάξεις θα μειώνονται ακόμη και κάθε τρίμηνο για να μην υπάρχουν ελλείμματα που καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, εφόσον αυτές οι δαπάνες θα κατευθύνονται στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων. Οτι υπάρχει απόφαση της ΕΕ για αντικατάσταση των επικουρικών ταμείων από επαγγελματικά ταμεία. Η μετατροπή σε ΝΠΙΔ (ιδιωτική ασφάλιση) είναι ακόμα χειρότερη επιλογή. Ήδη τα τρία από τα 4 Ταμεία που μετατρέπονται σε ΝΠΙΔ υποχρεώνονται από τις αναλογιστικές μελέτες να προχωρήσουν σε μειώσεις συντάξεων από 10% μέχρι 35%. Που σημαίνει οτι θα επιβάλουν και άλλες νέες μειώσεις των συντάξεων και αύξηση εισφορών λόγω της αύξησης της ανεργίας και των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
Εμείς οι συνταξιούχοι αλλά και οι εργαζόμενοι δεν τρέφουμε καμιά αυταπάτη οτι ο μόνος δρόμος για να σταματήσει αυτός ο κατήφορος και η επίθεση στο εισόδημά μας είναι ο δρόμος του αγώνα και της σύγκρουσης για την ανατροπή. Αυτό το μονόδρομο ακολουθούμε και θα τον βαδίσουμε μέχρι το τέλος για να μη μας έρθουν τα χειρότερα, μετά και από την τυπική ανακοίνωση από το υπυργείο Εργασίας των Ταμείων που εντάσσονται στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). (Επικουρικό μαμούθ). Οι επικουρικές συντάξεις μέχρι σήμερα έχουν υποστεί μειώσεις έως και 50%, ενώ ετοιμάζονται και νέες περικοπές το επόμενο διάστημα. Ιδιαίτερα οι νέοι εργαζόμενοι θα υποστούν τις μεγαλύτερες συνέπειες, καθώς το μόνο που ξέρουν είναι το πόσο θα πληρώνουν. Οι επικουρικές συντάξεις θα γίνουν χειρότερες και από τα επιδόματα αλληλεγγύης.
Το νέο επικουρικό συγκροτήθηκε με το νόμο 4052 του 2012 και  βασική του αρχή είναι ότι ενώ  οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν για  την επικούρηση δεν τους δίνεται  καμιά εγγύηση για το ύψος της σύνταξης που θα λάβουν στο τέλος του εργάσιμου βίου τους. Ταυτόχρονα, με το νέο τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων που θα εφαρμοστεί, δηλαδή τα δημογραφικά δεδομένα, το ατομικό ποσό συσσώρευσης (εισφορών) του κάθε ασφαλισμένου, το επιτόκιο προεξόφλησης, ακόμα και τη μεταβιβασιμότητα της σύνταξης, προεξοφλείται νέα κατακρεούργηση των επικουρικών και ιδιαίτερα για τους νέους.
Κανένας συνταξιούχος, κανένας συνταξιούχος δεν πρόκειται  να αποδεχτεί καμία μείωση των  επικουρικών και κύριων συντάξεων. που είναι πληρωμένες με τον ιδρώτα μας μέχρι το τελευταίο ευρώ. Μαζί, οργανωμένα και αγωνιστικά διεκδικούμε:
  • Ανάκληση όλων των μειώσεων που έχουν επιβληθεί.
  • Επαναφορά 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης.
  • Να πληρώσει το κράτος και οι εργοδότες, που έχουν την ευθύνη για τα ελλείμματα στα επικουρικά ταμεία.
  • Επιστροφή όλων των λεηλατημένων αποθεματικών στα Ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης.
  • Αναπλήρωση όλων των επιπτώσεων του PSI στα ασφαλιστικά ταμεία με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας».
Θα  μας βρουν μπροστά τους. Δε χρωστάμε ούτε ένα ευρώ. Να πληρώσει η πλουτοκρατία, το μεγάλο κεφάλαιο, τα μονοπώλια. Έχουμε τη δύναμη να τους ανατρέψουμε γιατί είμαστε αυτοί που κινούμε κάθε γρανάζι αυτής της κοινωνίας, αυτού του σάπιου συστήματος. Είμαστε η ψυχή και τα χέρια της εργατικής τάξης. Μας φοβούνται δεν τους φοβόμαστε γιατί δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα.