ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ Σέρρες: Η προσοχή στραμμένη στα αναχώματα της λίμνης Κερκίνης – Έλλειψη εργατικών χεριών στην αντιμετώπιση της καταστροφής !

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ Σέρρες: Η προσοχή στραμμένη στα αναχώματα της λίμνης Κερκίνης – Έλλειψη εργατικών χεριών στην αντιμετώπιση της καταστροφής !

Πλημμύρες-καμπος-Σερρών -Στρυμόνας-2015-03-09ααΣε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκε ο νομός Σερρών την Δευτέρα (9/3), μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που σημειώθηκαν τα τελευταία 24ωρα, καθως η σχετική απόφαση υπεγράφη από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ιωάννη Πανούση.
Κι ενώ οι υπάλληλοι των Τεχνικών Υπηρεσιών, ΓΟΕΒ κ.α.  βρίσκονται όλοι επί ποδός νυχθημερόν, από την περασμένη Παρασκευή(6/3), χαρακτηριστική είναι η έλλειψη εργατικών χεριών, που θα βοηθούσαν στο γέμισμα σάκων για την ενίσχυση των αναχωμάτων καθώς η μνημονιακή νομοθεσία δεν επιτρέπει την πρόσληψη προσωπικού, ενώ τα χρήματα υπάρχουν.

Επίσης ενώ υπάρχει πληθώρα μηχανημάτων (τόσο σε αριθμό όσο και σε είδος, εκσκαφείς, JCB, φορτηγά κ.λ.π.) εν τούτοις δεν υπάρχουν οδηγοί και χειριστές (!!!) να χρησιμοποιηθούν αυτά. Επίσης πολλά από αυτά είναι μερικώς ενεργά καθώς δεν έχουν τα σωστά ελαστικά για να επιχειρούν σε τέτοιες καταστάσεις.

Βάσει των μέχρι στιγμής αναφορών των Τεχνικών Υπηρεσιών, έχουν πλημμυρίσει περί τα 50.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων των Δήμων Αμφίπολης, Βισαλτίας, Εμμ.Παπά και Νέας Ζίχνης της Π.Ε.  Σερρών.

Φθορές έχουν υποστεί οι υποδομές όπως τα αρδευτικά και αποστραγγιστικά δίκτυα,  αντλιοστάσια έχουν σκεπαστεί από νερό και ο εξοπλισμός τους (ηλεκτρολογικος, μοτερ) χρειάζεται χρήματα για να αποκατασταθεί η λειτουργία, ενώ στα αναχώματα της ροής του Στρυμόνα έχουν σημειωθεί καθιζήσεις και θραύσεις σε διάφορα σημεία.

Η προσοχή στη λίμνη Κερκίνη

Σε πολύ υψηλά επίπεδα βρίσκεται η στάθμη της λίμνης Κερκίνη, που ελέγχεται κάθε ώρα, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο, σύμφωνα με τον κ. Μωυσιάδη, να ανοίξει το φράγμα προκειμένου να αποσυμφορηθεί η λίμνη από τον όγκο νερού που έχει συγκεντρώσει.

Το βάρος δίνεται στο να μην καταρρεύσουν τα αναχώματα της λίμνης Κερκίνης, καθώς τότε το κόστος της καταστροφής θα ανέβει σε δυσθεώρητα ύψη, ενώ θα κινδυνεύσουν και ανθρώπινες ζωές,  καθώς πολλά χωριά γύρω απο τη λίμνη Κερκίνη, βρίσκονται κάτω από το επίπεδο της λίμνης, οπότε και θα πλημμυρίσουν.

Ισορροπία του … πως θα έχουμε μικρότερη ζημία!

Οι υπάλληλοι των Τεχνικών Υπηρεσιών εκτελούν ένα ιδιότυπο «παιχνίδι» ισορροπίας των νερών μεταξύ της λίμνης Κερκίνης και των πλημμυρισμένων περιοχών, ποτε κλείνοντας το φράγμα και περιμένουν να αποτραβηχτούν τα νερά πίσω στον Στρυμώνα από τις πλημμυρισμένες περιοχές, και ποτε ανοίγοντας το φράγμα για να κατεβεί η στάθμη της λίμνης (και να μην σπάσουν τα αναχώματα), αλλά τότε ξαναπλημμυρίζουν οι περιοχές που βρίσκονται στη χαμηλή κοίτη του Στρυμόνα.

Συναντήσεις πολιτικής ηγεσίας

Για το μέγεθος της καταστροφής που υπέστησαν χιλιάδες καλλιεργήσιμες εκτάσεις των δήμων Αμφίπολης, Βισαλτίας, Εμμανουήλ Παπά και Ν. Ζίχνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Ι. Μωυσιάδης ενημέρωσε,  τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, ενώ σήμερα θα έχει συνάντηση και με την Υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά για την κατάσταση που επικρατεί στον νομό και την προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων για τα προβλήματα.

Ο βουλευτής Σερρών κ. Κώστας Αχ. Καραμανλής, συνοδευόμενος από το Δήμαρχο Εμμανουήλ Παπά Δημήτρη Νότα και τον Αντιδήμαρχο κ. Γιώργο Στόικο, πραγματοποίησε την Τρίτη 10 Μαρτίου 2015 επιτόπια έρευνα στις πληγείσες περιοχές Παραλίμνιο και Πεθελινό του Δήμου Εμμ.Παπά.

Ο κ. Καραμανλής δήλωσε σχετικά:
«Μόλις πληροφορήθηκα το μέγεθος της καταστροφής θέλησα να βρεθώ στις πληγείσες περιοχές ώστε να έχω προσωπική άποψη και πλήρη ενημέρωση. Τα πράγματα είναι δύσκολα. Το συγκεκριμένο πρόβλημα του Νομού μας ήταν το πρώτο με το οποίο ασχολήθηκα ως βουλευτής, οργανώνοντας ευρεία σύσκεψη στις 16/2 στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τους δημάρχους των πληγέντων περιοχών, και βλέπω ότι πράγματι, δυστυχώς, οι εξελίξεις έδειξαν το μέγεθος του προβλήματος. Είναι ώρα να γίνει ό,τι είναι δυνατόν από πλευράς πολιτείας ώστε να συμπαρασταθούμε άμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν πληγεί, αλλά και να αντιμετωπίσουμε μακροπρόθεσμα το πρόβλημα.»

Η βουλευτής της ΝΔ στις Σέρρες Φ.Αραμπατζή, όπως μας πληροφόρησε, ενημέρωσε σειρά υπουργείων, με επιστολή της, ζητώντας -μεταξύ άλλων- την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των δήμων για την αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών.

httpv://youtu.be/aVn6mhLBp6A