ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΕΡΡΕΣ: Ο στρατός στη μάχη για την ενίσχυση των αναχωμάτων σε Στρυμόνα και Κερκίνη

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΕΡΡΕΣ: Ο στρατός στη μάχη για την ενίσχυση των αναχωμάτων σε Στρυμόνα και Κερκίνη

Τζιτζικωστας-Κόλλια-Μωυσιάδης_1455Άμεσα μέτρα για την προστασία της περιοχής των Σερρών που επλήγη από τις πρόσφατες πλημμύρες, αποφασίστηκαν μετά την ευρεία σύσκεψη που έγινε στην Αντιπεριφέρεια Σερρών με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και την ΥΜΑΘ Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, το πρωί της Τετάρτης 11/3. στην οποία εξετάστηκαν τρόποι αντιμετώπισης της κατάστασης (ιδιαίτερα των αναχωμάτων).

Στη συνέχεια, η Υφυπουργός κυρία Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Γιάννης Μωυσιάδης, ο Δήμαρχος Εμμανουήλ Παππά κ. Δημήτριος Νόττας, η Δήμαρχος Βισαλτίας κυρία Αγνή Δουβίτσα και εκπρόσωπος του Δημάρχου Νέας Ζίχνης, και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών και εκπρόσωποι από τον ΓΟΕΒ και τους ΤΟΕΒ της περιοχής, επισκέφτηκαν πληγείσες περιοχές του νομού, όπου έκαναν επιτόπιο έλεγχο, διαπιστώνοντας από κοντά την καταστροφή των υπό καλλιέργεια εκτάσεων και το γεγονός ότι δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές, με εξαίρεση τον Πεθελινό Σερρών (για τον οποίο ήδη λαμβάνεται ειδική μέριμνα). 

Η ΥΜΑΘ είχε άμεση επικοινωνία με τον Υπουργό Άμυνας, Παναγιώτη Καμμένο και με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, οι οποίοι την ενημέρωσαν, ότι θα αποσταλεί άμεσα εξειδικευμένο κλιμάκιο του Στρατού προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση των ζημιών.

Ήδη από την Τρίτη 10 Μαρτίου 2015, μετά από επικοινωνία της Υφυπουργού, ο Διοικητής του 3ου Σώματος Στρατού, Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, έστειλε στρατιωτικό επιστήμονα στις πληγείσες περιοχές για να προβεί σε επιτόπιο έλεγχο και να ενημερώσει τα αρμόδια στρατιωτικά κλιμάκια για τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης των καταστροφών

Στρυμόνας-φράγμα-αντιπλημμυρικο2015Ενώ σήμερα κλιμάκιο, με επικεφαλής τον Στρατηγό Διοικητή του Γ’ Σώματος Στρατού Ηλία Λεοντάρη, μεταβαίνει στην πληγείσα περιοχή, προκειμένου να συνδράμει το έργο της ενίσχυσης του αναχώματος και της προστασίας της περιοχής από ενδεχόμενες νέες πλημμύρες.

Την Τρίτη 10/3, η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης) κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, συναντήθηκε στην Αθήνα με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Κώστα Πουλάκη, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη του Νομού Σερρών κ. Γιάννη Μωυσιάδη, όπου εξέθεσε την κατάσταση για τις καταστροφές που υπέστησαν περιοχές του Νομού Σερρών από τις πρόσφατες δυσμενείς καιρικές συνθήκες και τις πλημμύρες.

Η Υφυπουργός ενημέρωσε επίσης τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κ. Αναστάσιο Μαυρόπουλο, και τον Διευθυντή Σχεδιασμού Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, κ. Φοίβο Θεοδώρου, οι οποίοι ήδη είχαν θέσει το Νομό σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας σε δηλώσεις του τόνισε:

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από την πρώτη στιγμή έδρασε άμεσα, στην πραγματικά μεγάλη καταστροφή που έχει υποστεί η περιοχή, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν. Πρώτιστο μέλημά μας είναι αφενός να σταματήσουμε το καταστροφικό αυτό φαινόμενο, με τη δημιουργία αναχώματος περίπου 120 μέτρων για να μη συνεχιστούν οι πλημμύρες, αφετέρου να αρχίσει το συντομότερο η διαδικασία αποκατάστασης των ζημιών. Αποφασίσαμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να γίνει ό,τι είναι απαραίτητο για να μην κινδυνεύσουν οι κατοικημένες περιοχές και να μην πλημμυρίσουν άλλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Τζιτζικωστας-Κόλλια-Μωυσιάδης_1445Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενήργησε άμεσα. Αποστείλαμε στιγμιαία αίτημα κήρυξης της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που ενέκρινε το αρμόδιο Υπουργείο. Πραγματοποιήσαμε σύσκεψη για να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να προστατευθεί η περιοχή από ενδεχόμενες νέες βροχοπτώσεις και μετά την αυτοψία στην περιοχή διαπιστώσαμε το μέγεθος του προβλήματος, αλλά και το δύσβατο του εδάφους. Έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Μιχάλη Κωσταράκο, κλιμάκιο του Γ’ Σώματος Στρατού, με επικεφαλής τον Στρατηγό Διοικητή Ηλία Λεοντάρη μεταβαίνει ήδη στην περιοχή, ώστε να γίνουν άμεσα όλες οι απαιτούμενες παρεμβάσεις ενίσχυσης του αναχώματος, είτε από εδάφους, είτε από αέρος. Δε χωρά καμιά καθυστέρηση και σε καμιά περίπτωση δε θα θέσουμε σε κίνδυνο τους οικισμούς και το παραγωγικό κεφάλαιο της περιοχής».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης,  δήλωσε ότι

«οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην πληγείσα περιοχή και να συνδράμουν με όλες τις δυνάμεις τους, τόσο στις εργασίες άμεσης ενίσχυσης του αναχώματος, όσο και στην καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη η περιοχή».

Η ΥΜΑΘ Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά παραμένει στις Σέρρες για να συμμετέχει στο συντονισμό των επιχειρήσεων αποκατάστασης των καταστροφών.