Με πνίγει τούτη η σιωπή

Με πνίγει τούτη η σιωπή
Ειρήνη_Μυλωνά_2014Της Ειρήνης Κ. Μυλωνά,
μέλους του ΣΥΡΙΖΑ

Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης. 2014. Στο βήμα όπου άλλοτε πρωθυπουργοί και πρόεδροι της αξιωματικής αντιπολίτευσης κονταροχτυπιούνταν για την «ανταγωνιστικότητα», για τις νέες «τομές», για τις «επενδύσεις» και μιλούσαν για «καιρούς δοξασμένους και πάλι», τόλμησε η αριστερά να μιλήσει για κοινωνική δικαιοσύνη. Στην ομιλία του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ακούστηκαν υποσχέσεις για ανάπτυξη του κεφαλαίου. Αυτή τη φορά, κάποιος τόλμησε να μιλήσει για τους ανθρώπους. Και, φυσικά, η μηχανή του κιμά, αυτή που κατατρώει τις ζωές όλων μας, άρχισε από την τηλεόραση, το ίντερνετ και κάθε βήμα που τις δίνεται, να μιλά για παροχολογίες, για ψεύτικες υποσχέσεις και για λαϊκισμό.

Όμως, απευθύνομαι σε σένα, άνθρωπε. Επίτρεψέ μου να σου πω με απλά λόγια τι είναι αυτό που σου παρουσιάζουν ως αδύνατο εκείνοι που σε ‘φέραν μέχρι εδώ. Η δέσμευση ότι δεν θα πεινάει, δεν θα κρυώνει και δεν θα μένει χωρίς ρεύμα κανείς, επειδή δεν έχει να πληρώσει. Η δέσμευση ότι δεν θα μένει κανείς χωρίς πρόσβαση σε γιατρό και φάρμακο, επειδή δεν έχει χρήματα. Η δέσμευση ότι δεν θα μένει κανείς άστεγος κι ότι οι ηλικιωμένοι θα μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς με την σύνταξη που πλήρωσαν δουλεύοντας μια ζωή.

Αυτά ακούστηκαν στο Βελίδειο το περασμένο Σάββατο, κι οι κύριοι με τα κοστούμια και τις καταθέσεις στο εξωτερικό έσπευσαν να σε πείσουν ότι είναι αδύνατα. Εδώ που φτάσαμε, όμως, δεν έχει καμία σημασία τι λένε αυτά τα τρομαγμένα ανθρωπάκια, που απελπισμένα προσπαθούν να σώσουν το τομάρι τους. Σημασία έχει τι λες εσύ, άνθρωπε. Τι λέει ο καθένας μας και όλοι μαζί, για την μοναδική υπόσχεση που δίνει σήμερα η αριστερά:

Να μην πεθαίνουν οι άνθρωποι από φτώχεια.

 Ως πότε θα αφήνεις τους παντογνώστες της καταστροφής να μας επιβάλουν το κέρδος τους ως μονόδρομο; Ως πότε θα ανέχεσαι στωικά το θράσος τους να συνεχίζουν να χτυπούν πλάτες στα καφενεία; Ως πότε θα τους επιτρέπεις να σε κάνουν συνένοχο στην εξαθλίωσή σου; Ως πότε θα αφήνεις μόνους εκείνους τους «τρελούς» που αγωνίζονται και φωνάζουν για ζωή και αξιοπρέπεια; Ως πότε θα συνεχιστεί αυτή σιωπή;