Ποινές φυλάκισης (3 έως 6 χρόνια) σε πέντε άτομα για απάτη με καλλιέργειες ντομάτας στις Σέρρες

Ποινές φυλάκισης (3 έως 6 χρόνια) σε πέντε άτομα για απάτη με καλλιέργειες ντομάτας στις Σέρρες

ντομάτα-βιομηχανικήΦυλάκιση από τρία έως και έξι χρόνια επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης κρίνοντας ένοχα πέντε άτομα από τα συνολικά 41 που κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου για απάτη με εικονικές καλλιέργειας ντομάτας στις Σέρρες, κατά τα έτη 2000 και 2002.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, την περίοδο 2000-2002, ντοματοπαραγωγοί του νομού Σερρών εισέπρατταν επιδοτήσεις χωρίς να έχουν καλλιεργήσει ούτε ένα στρέμμα, δήλωναν παραγωγή ντομάτας που ήταν ιδιαίτερα μεγάλη ενώ βιομηχανίες παρουσίαζαν βαρέλια με νερό ότι περιείχαν ντοματοπολτό για να παίρνουν τις επιδοτήσεις.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, από την υπόθεση απάτης, προκλήθηκαν ζημίες, στα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ύψους 900 χιλιάδων και πλέον ευρώ, από τις χορηγηθείσες επιδοτήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, καταδικάστηκαν σε φυλάκιση από 3 έως 6 έτη δύο βιομήχανοι, δύο πρόεδροι αγροτικών ενώσεων και ένας πρώην διευθυντής της Διεύθυνσης Γεωργίας Σερρών. Το δικαστήριο τους αναγνώρισε ελαφρυντικά, επιτρέποντας την εξαγορά των ποινών προς 5 ευρώ την ημέρα ενώ η ποινή του ενός εξ αυτών ανεστάλη επί τριετία. Η έφεση έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, πράγμα που το χρησιμοποίησαν οι καταδικασθέντες.

Οι υπόλοιποι 36, γεωπόνοι, υπάλληλοι συνεταιρισμών και εργοστασίων του νομού Σερρών, κρίθηκαν αθώοι λόγω αμφιβολιών.