Ποινές φυλάκισης 3,5 έως 5 χρόνια σε τέσσερις Σερραίους για υπεξαίρεση αρχαίων

Όπως αναφέρεται στη δικογραφία από συνολικά 90 κατασχεθέντα αντικείμενα, μόνο τα 47 είναι αρχαία (φωτο αρχείου)
Όπως αναφέρεται στη δικογραφία από συνολικά 90 κατασχεθέντα αντικείμενα, μόνο τα 47 είναι αρχαία (φωτο αρχείου)

Ποινές φυλάκισης από 3,5 έως 5,5 χρόνια επέβαλε το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης την Παρασκευή σε τέσσερα άτομα που κρίθηκαν ένοχα για υπεξαίρεση μνημείων.
Πρόκειται για δύο γιατρούς, 74 και 79 ετών, εκ των οποίων ο ένας είναι ιδιοκτήτης ιδιωτικού λαογραφικού μουσείου στις Σέρρες, μία 63χρονη ιδιοκτήτρια παλαιοπωλείου και τον 61χρονο αδελφό της.

Το 2008, αστυνομικός του τμήματος Αρχαιοκαπηλίας Θεσσαλονίκης που παρουσιάστηκε ως υποψήφιος αγοραστής, διαπραγματεύτηκε την πώληση μια τρίπτυχης εικόνας έναντι ενός εκατομμυρίου ευρώ με τα δύο αδέλφια (η γυναίκα διατηρούσε παλαιοπωλείο στις Σέρρες). Οι δύο τελευταίοι έφεραν τον αστυνομικό σε επαφή με τον γιατρό και τον ιδιοκτήτη του μουσείου, για τη διαπραγμάτευση, και άπαντες συνελήφθησαν. Σε έρευνες που ακολούθησαν σε σπίτια, στο παλαιοπωλείο, στο ιατρείο και στο ιδιωτικό μουσείο, στις Σέρρες, βρέθηκαν αρχαία αντικείμενα από την εποχή του Σιδήρου έως τα υστεροβυζαντινά χρόνια, ανάμεσά τους κι ένα σπάνιο χάλκινο νόμισμα που χρονολογείται από το 222 – 235 μ.Χ., καθώς επίσης μία επτάτυχη εικόνα ρωσικής προέλευσης του 18ου αιώνα, αλλά κι ένας ρωσικός ασημένιος σταυρός διακοσμημένος με κοράλλια
Όπως αναφέρεται στη δικογραφία από συνολικά 90 κατασχεθέντα αντικείμενα, μόνο τα 47 είναι αρχαία. Τα 42 είναι νομίσματα και μόνο τα 12 προστατεύονται από το νόμο ενώ τα υπόλοιπα είναι απομιμήσεις αρχαίων ελληνικών νομισμάτων. Σύμφωνα με την εκτίμηση του Νομισματικού Μουσείου από τα 12 αρχαία νομίσματα, υπάρχει και το σπάνιο χάλκινο νόμισμα που ονομάζεται “Κοινόν Μακεδόνων επί Αλεξάνδρου Σεβήρου” και χρονολογείται από το 222- 235 μ.Χ.
Στις απολογίες τους αρνήθηκαν τις κατηγορίες υποστηρίζοντας ότι είναι συλλέκτες και ότι καθυστέρησαν να δηλώσουν, στις αρμόδιες αρχές, τα νομίσματα που βρέθηκαν στην κατοχή τους και εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου περί Αρχαιοτήτων. Το δικαστήριο επέτρεψε, για τους τρεις από τους τέσσερις καταδικασθέντες, την εξαγορά των ποινών προς 5 ευρώ την ημέρα και αποφάσισε η έφεση τους να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα.