Ποιοι θα δουν χρήμα στις τσέπες τους από τα 7,5 δισ. ευρώ της δόσης

Σε τόκους προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και σε πληρωμή παλαιότερων ομολόγων θα καταλήξουν περίπου 5,7 από τα 7,5 δισ. ευρώ που πρόκειται να λάβει η Ελλάδα, ενώ οι ιδιώτες θα μοιραστούν περί τα 1,8 δισεκατομμύρια τα οποία θα δοθούν για ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.

Αναλυτικότερα, τα 1,8 δισ. ευρώ θα μοιραστούν σε δύο δόσεις, με πηγές του υπουργείου Οικονομικών να ξεκαθαρίζουν ότι θα δοθεί προτεραιότητα στην απονομή συντάξεων που καθυστερούν, στην επιστροφή φόρων και στη συνέχεια στις οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων, των νοσοκομείων και του ΕΟΠΠΥ. Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο στο ΙΚΑ εκκρεμεί η απονομή περίπου 80.000 συντάξεων, ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκονται και περίπου 29.000 εφάπαξ.

Σε ό,τι αφορά τους καθυστερούμενους φόρους, με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών καθυστέρηση άνω των 90 ημερών από τις Δ.Ο.Υ έχουν φόροι ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν αλλά 1,8 – 2 δισ. ευρώ από ΦΠΑ και ΕΦΚ προς εξαγωγικές επιχειρήσεις που καθυστερούν από τα τελωνεία. Σε ό,τι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς προμηθευτές του Δημοσίου, μόνο για φάρμακα ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ.

Σε τόκους και χρέος τα 4/5 της δόσης

Αναφορικά με τους τόκους και τα χρέη του ελληνικού Δημοσίου προς τους πιστωτές, μόνο τον Ιούνιο θα χρειαστεί να καλυφθούν υποχρεώσεις χρέους 705 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 405 εκατομμύρια αφορούν τόκους και τα 300 παλαιότερα δάνεια του ΔΝΤ. Οι υποχρεώσεις της Ελλάδας αυξάνονται τον Ιούλιο στα 3,665 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 2,3 δισεκατομμύρια αφορούν λήξη ομολόγου που παρακρατά η ΕΚΤ, 900 εκατ. ευρώ αφορούν τόκους και ακόμη 457 εκατομμύρια χρέος προς το ΔΝΤ.

Σε τόκους, ΔΝΤ και λήξεις παλαιότερων ομολόγων, πρόκειται να καταλήξουν περί τα 1,4 δισ. ευρώ και τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο το Δημόσιο έχει υποχρεώσεις χρέους ύψους 798 εκατ. ευρώ. Τα 500 εξ αυτώ θα δοθούν για τόκους, τα 186 για λήξεις ομολόγων και τα 112 θα καταλήξουν στα ταμεία του ΔΝΤ. Αντίστοιχα και τον Σεπτέμβριο οπότε το Δημόσιο θα πληρώσει 70 εκατομμύρια σε τόκους, 160 εκατομμύρια για λήξεις ομολόγων και 453 εκατομμύρια στο ΔΝΤ. Τον Οκτώβριο αντιθέτως το Δημόσιο έχει να αποπληρώσει μόνο 360 εκατ. ευρώ για τόκους.

(πηγη: https://www.koutipandoras.gr/)