Ποιοι θα βάλουν πετρέλαιο θέρμανσης με 80 λεπτά το λίτρο-Η πλειοψηφία των πολυκατοικιών των Σερρών δεν προβλέπεται και φέτος να ανάψουν την κεντρική θέρμανση

Ποιοι θα βάλουν πετρέλαιο θέρμανσης με 80 λεπτά το λίτρο-Η πλειοψηφία των πολυκατοικιών των Σερρών δεν προβλέπεται και φέτος να ανάψουν την κεντρική θέρμανση

Πετρέλαιο θέρμανσης-βυτίοΠετρέλαιο στα 80 λεπτά ανά λίτρο υπόσχεται το Yπουργείο Οικονομικών για όσους δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης, το οποίο φαίνεται να διατηρείται με τους ίδιους όρους και τις προϋποθέσεις που χορηγήθηκε πέρυσι (1.800 λίτρα στο ν.Σερρών). Σύμφωνα με το υπουργείο, κατά τη φετινή χειμερινή περίοδο ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης θα μειωθεί κατά 30%, με αποτέλεσμα η τιμή του να διαμορφωθεί στα 230 ευρώ ανά 1.000 λίτρα (από 330 ευρώ ανά 1.000 λίτρα που ισχύει σήμερα).
Με τη μείωση αυτή, τον προσεχή Οκτώβριο αναμένεται η λιανική τιμή πώλησης να υποχωρήσει στα επίπεδα του 1,150 ευρώ ανά λίτρο, από τα 1,259 ευρώ ανά λίτρο που είχε διαμορφωθεί τον Απρίλιο του 2014.

Έτσι, για νοικοκυριό των Σερρών που δικαιούται επίδομα θέρμανσης, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα κινηθεί στα επίπεδα του 0,80 ευρώ/λίτρο. Για την αγορά δηλαδή δύο τόνων θα ξοδέψει 1.670 ευρώ (1440€ για τα επιδοτούμενα 1800λιτρα + 230€ για τα επιπλέον 200λίτρα εκτός επιδότησης) έναντι για 1.880 ευρώ περίπου πέρυσι.

Από την άλλη, ένας καταναλωτής που δεν δικαιούται επίδομα θέρμανσης εάν αγοράσει εφέτος 2.000 λίτρα πετρελαίου θα ξοδέψει 2.300 ευρώ αντί για 2.500 ευρώ πέρυσι, όταν τον χειμώνα του 2012 και προ της αύξησης του ΕΦΚ κατά 450%, χρειάζονταν 1.600 ευρώ.

Εδω θα πρέπει να τονίσουμε, ότι την αγορά, θα επηρεάσει και τη δραματική μείωση που υπέστησαν τα εισοδήματα στον χρόνο που διανύουμε με την υψηλή φορολόγηση των εισοδημάτων και την επιβολή του ΕΝΦΙΑ. Ηδη σε μια έρευνα σε οικοδομές στην πόλη των Σερρών, αυτές που πέρυσι δεν έβαλαν πετρέλαιο, θα τηρήσουν και φέτος την περσινή τους απόφαση, λογο του ότι σε κάθε οικοδομή υπάρχουν σίγουρα οικογένειες που μένουν εκτός επιδότησης και διαφωνούν με το να βάλουν πετρέλαιο με την υψηλή τιμή.

Τα κριτήρια για την επιδότηση

Εισοδηματικά:

  • Εισόδημα 30.000 ευρώ για τον άγαμο
  • Εισόδημα 40.000 ευρώ για τον έγγαμο προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί (δηλαδή 43.000 ευρώ για οικογένεια με ένα παιδί και 46.000 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά)

Περιουσιακά:

  • Οι άγαμοι χάνουν το επίδομα αν έχουν περιουσία άνω των 200.000 ευρώ, ενώ οι έγγαμοι αν το άθροισμα των ακινήτων τους ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.
  • Δεν δικαιούται επίδομα θέρμανσης όποιος έχει αυτοκίνητο με κινητήρα άνω των 3.000 κυβικών εκατοστών.

Να σημειωθεί πως η επιφάνεια του ακινήτου και η γεωγραφική περιοχή, στην οποία βρίσκεται κάποιος, βάζουν όρια στο ύψος του επιδόματος. Η μέγιστη επιφάνεια του ακινήτου για την οποία μπορεί να επιδοτηθεί κάποιος, αγγίζει τα 120 τετραγωνικά μέτρα.

Σε ό,τι αφορά την ποσότητα διαμορφώνεται ως εξής:

  • Στα 3.000 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στην Α’ ζώνη (Νομοί Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας)
  • Στα 1.800 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στη Β’ ζώνη (Νομοί Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου)
  • Στα 960 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στην Γ’ Ζώνη (Νομοί Αττικής −εκτός Κυθήρων και Σαρωνικού−, Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας)
  • Στα 600 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στην Δ’ Ζώνη (Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσων, Σάμου, Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Ιθάκης).