«Ποιος λαμβάνει τελικά τις αποφάσεις σε αυτό το δήμο»;

Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ [ioanis@sch.gr]

Mε το παρόν άρθρο μου θα ήθελα να εκφράσω δημόσια, την απογοήτευσή μου, όταν αντιλήφθηκα για μία ακόμη φορά ότι σε αυτή την πόλη υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων και ότι για κάποιους τα προβλήματα της καθημερινότητας λύνονται με τον πιο απλό τρόπο, ενώ για άλλους η επίλυση ενός ζητήματος καταντά Γολγοθάς.
Όσον αφορά το δικό μου θέμα, πρόκειται για το ζήτημα της μονοδρόμησης τμήματος της οδού Αίνου, στην περιοχή

Ο δρόμος συνεχίζει να είναι μίας κατεύθυνσης, τα προβλήματα παραμένουν ως έχουν και ο Δήμος ολιγωρεί στην εκτέλεση μίας ληφθείσας απόφασης.
Ο δρόμος συνεχίζει να είναι μίας κατεύθυνσης, τα προβλήματα παραμένουν ως έχουν και ο Δήμος ολιγωρεί στην εκτέλεση μίας ληφθείσας απόφασης.

της Καλλιθέας, το οποίο ξεκίνησε δύο χρόνια πριν, όταν ξαφνικά ο δρόμος μονοδρομήθηκε, με το αίτημα ενός και μόνο πολίτη! Και μάλιστα ΑΝΑΙΤΙΟΛΟΓΗΤΑ!!!
Έκτοτε υπάρχουν καθημερινά εκατοντάδες πολίτες –μεταξύ των οποίων και εγώ-, οι οποίοι καθημερινά ταλαιπωρούμαστε να φτάσουμε στα σπίτια μας.
Προς ενημέρωσή σας, όμως θα ήταν ορθό να εκθέσω περιληπτικά τα γεγονότα. Με την υπ’ αριθ. 628α /2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών εκδόθηκε κυκλοφοριακή κανονιστική απόφαση, η οποία αφού κάνει
δεκτό με συνοπτικές διαδικασίες το αίτημα του ενός πολίτη, προβαίνει στην άμεση εκτέλεση της απόφασης και
μονοδρομεί τμήμα της οδού Αίνου με φορά κινήσεως από την οδό Κυζίκου προς την οδό Εμμ. Ανδρόνικου.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στηρίχθηκε σε μία δήθεν μελέτη για την βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών στην περιοχή του 9ου Δημοτικού Σχολείου, η οποία δε φέρει ούτε τα στοιχειώδη όπως ημερομηνία
σύνταξης και αριθμό πρωτοκόλλου, ενώ πουθενά δεν αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης ότι προηγήθηκε η γνωμοδότηση του Τοπικού Δημοτικού Συμβουλίου, οι προτάσεις επί του θέματος των αρμόδιων κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων και οι προτάσεις των ομάδων πολιτών, όπως απαιτεί ο νόμος. Παρόλα τα τυπικά προβλήματα της απόφασης, τα οποία ήταν εν γνώσει των αρχών, τοποθετήθηκαν οι πινακίδες που απαγόρευαν την άνοδο των αυτοκινήτων επί της οδού Αίνου.
Το αποτέλεσμα της απόφασης αυτής;  

Οι ένοικοι της οικοδομής επί του μονοδρομημένου τμήματος της οδού Αίνου, αναγκαζόμαστε να ακολουθούμε την οδό Παπακωνσταντίνου και να προχωρούμε για δύο τετράγωνα στην καλύτερη ή για δέκα στην χειρότερη περίπτωση, μέχρι να εισέλθουμε στην οδό Αίνου και να σταθμεύσουμε στην πυλωτή της οικοδομής μας.

Την ίδια πορεία ακολουθούν και όλοι όσοι κινούνται επί της οδού Παπακωνσταντίνου για άλλες διαδρομές
προς την Καλλιθέα, με συνέπεια η διέλευση των οχημάτων να γίνεται με δυσκολία και συχνά να προκαλείται συμφόρηση και αυξημένος κίνδυνος για ατυχήματα. Για να μη σκεφτούμε δε το κόστος από την κατανάλωση των καυσίμων, αλλά και την περιβαλλοντολογική επιβάρυνση που έχει αυτή η άσκοπη επιπρόσθετη διαδρομή που
αναγκαζόμαστε να κάνουμε, ζητήματα που στις μέρες μας είναι μείζονος σημασίας, δεδομένης της οικονομικής κρίσης! Και φυσικά το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι δρόμος αυτός είναι πλέον μία κατηφόρα που καταλήγει έξω από το 9ο Δημοτικό Σχολείο, εκεί που καθημερινά περπατάνε και παίζουν τα παιδιά μας, με όσες συνέπειες συνεπάγεται αυτό για την ασφάλειά τους!!!!
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, αποφάσισα να υποβάλω αίτηση προς το Τοπικό Συμβούλιο του Δήμου Σερρών,
υπογεγραμμένη από 60 ακόμη άτομα, ζητώντας την αλλαγή της κίνησης της οδού σε αμφίδρομη. Το Τοπικό Συμβούλιο, αφού εξέτασε το αίτημα μου, αποφάσισε κατά πλειοψηφία την αμφιδρόμηση της οδού Αίνου.

Η ανωτέρω απόφαση μέχρι σήμερα δεν έχει εκτελεστεί, και παραμένει άγνωστο για ποιό λόγο καθυστερεί και από ποιόν και εν τέλει ποιά συμφέροντα εξυπηρετεί η καθυστέρηση εφαρμογής της.
Με την κατάσταση να παραμένει ίδια, με δική μου πρωτοβουλία και πίεση το θέμα εισήχθη για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σερρών, όπου και αποφασίστηκε να ικανοποιηθεί το αίτημα των 60 πολιτών και να επιστρέψει η οδός σε αμφίδρομη κίνηση, αφού έτσι εξυπηρετούνται καλύτερα τα συμφέροντα των πολιτών που είναι και το ζητούμενο και όχι η αδικαιολόγητη απαίτηση ενός δημότη.
Η εφαρμογή και αυτής της απόφασης όμως δεν ήρθε ποτέ! Ο δρόμος συνεχίζει να είναι μίας κατεύθυνσης, τα προβλήματα παραμένουν ως έχουν και ο Δήμος ολιγωρεί στην εκτέλεση μίας ληφθείσας απόφασης.
Είναι πραγματικά αδιανόητο μία απόφαση που έχει ληφθεί από φορέα που ασκεί δημόσια εξουσία να μην εκτελείται γιατί η αρμόδια υπηρεσία του δεν δίνει την εντολή για την αποκατάσταση της κίνησης και την απεγκατάσταση των πινακίδων, συνεχίζοντας να επιβαρύνει τη καθημερινότητα των πολιτών.
Και είναι άξιο απορίας πώς οι αρχές της πόλης μας από τη μία πλευρά λαμβάνουν μία απόφαση επειδή το ζήτησε κάποιος(!) και την εφαρμόζουν αμέσως, και από την άλλη πλευρά λαμβάνουν μία απόφαση κατόπιν αιτήματος 60 πολιτών για προσωρινή λύση στο θέμα και την κλειδώνουν στα συρτάρια του γραφείου της αντίστοιχης υπηρεσίας,
παραβιάζοντας ευθέως την αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του πολίτη απέναντι στη διοίκηση και στη δράση της και επιδεικνύοντας για πολλοστή φορά μία συμπεριφορά επιλεκτικής λύσης των ζητημάτων των πολιτών που διοικούν.
Τα συμπεράσματα σας, ας είναι τροφή για σκέψη για τη λειτουργία των αρχών αυτού του τόπου και για τις επερχόμενες εκλογές…