«Ποιοτικές οι εκδηλώσεις που διοργανώνει η Π.Ε. Σερρών για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση των Σερρών»

Σερρες_100-λογοτυποΤο σύνολο των εκδηλώσεων για την επέτειο των 100 χρόνων από την Απελευθέρωση των Σερρών παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ιωάννης Μωυσιάδης.

Με ένα καλαίσθητο οκτασέλιδο έντυπο η Π.Ε. προβάλει της εκδηλώσεις και ενημερώνει το κοινό, για τις 5 θεματικές εκθέσεις, τα δύο συνέδρια και την παρουσίαση ενός ιστορικού θεατρικού έργου.

Συγκεκριμένα το πλήρες πρόγραμμα περιλαμβάνει:
 
1) «Ο πολιτισμός των καταγωγών»
Έκθεση τεκμηρίων, ιστορίας και πολιτισμού, των Εθνοπολιτισμικών ομάδων των Σερρών
Ντοκουμέντα και λαογραφικό υλικό όλων των Εθνοπολιτισμικών ομάδων που έζησαν στο Νομό Σερρών διαμορφώνοντας τα πολυπολιτισμικά χαρακτηριστικά του κατά τον 20ο αιώνα.
Κάθε πολιτισμική ενότητα (Ντόπιοι, Πόντιοι, Σαρακατσάνοι, Βλάχοι, Θρακιώτες κ.α.) θα παρουσιάσει τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα της ιστορίας και του πολιτισμού της, με τρόπο που να δημιουργείται μια συνολική αφήγηση της εθνολογικής ταυτότητας των Σερρών.
 
Οργάνωση: Περιφερειακή Ενότητα Σερρών
Ημερομηνία: Απρίλιος – Μάιος 2013
Χώρος: Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών
 
2) Συνέδριο ιστορίας της διοίκησης & των θεσμών των Σερρών (1870-1936)
Με τη συμμετοχή ιστορικών, ερευνητών και ειδικών επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα εξεταστεί σε βάθος η ιστορική διαδρομή των Σερρών, από τα μέσα του 19ου μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα, υπό το πρίσμα των διοικητικών αλλαγών και στο πλαίσιο συγκρότησης του Νεοελληνικού Κράτους.
 
Οργάνωση: Περιφερειακή Ενότητα Σερρών – Εταιρεία Μελέτης & Έρευνας της Ιστορίας των Σερρών
Ημερομηνία: 10 – 11 – 12 Μαΐου 2013
Xώρος: Ιστορικό κτήριο ομίλου «Ορφέας» Σερρών
 
3) Από την Αυτοκρατορία στο Κράτος
Διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα την Εθνογραφική – Πολιτισμική – Κοινωνική κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή των Σερρών, κατά τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα.
Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί με την επιστημονική υποστήριξη του καθηγητή-ιστορικού Paolo Odorico, τη συμμετοχή 12 εισηγητών και τη συνεργασία της Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας των Σερρών (Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.)
 
Διοργάνωση: Περιφερειακή Ενότητα Σερρών – Εταιρεία Μελέτης & Έρευνας της Ιστορίας των Σερρών
 Ημερομηνία: 7 – 8 – 9 Iουνίου 2013.
Xώρος: Ιστορικό κτήριο Ομίλου «Ορφέας» Σερρών
 
 
4) «1913» – Ιστορικό θεατρικό έργο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών
 
Με αφορμή κείμενα του Αξιωματικού του Ελληνικού Απελευθερωτικού Στρατού Γεωργίου Δρόσου (1913), ο Σερραίος Σταύρος Κοταμανίδης, έγραψε το θεατρικό έργο «Η καταστροφή των Σερρών».
Το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών «ανεβάζει» θεατρική παράσταση βασισμένη στο συγκεκριμένο έργο και σε διασκευή, δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία Παναγιώτη Μέντη.
 
Διοργάνωση: Περιφερειακή Ενότητα Σερρών – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών
Ημερομηνία: Ιούνιος 2013
Χώρος: Το έργο θα παρουσιαστεί σε όλους τους Δήμους της Π.Ε. Σερρών
 
5) Έκθεση Λίζας Σωτήλη & Τζόρτζιο Ντε Κύρικο
 
Η Λίζα Σωτήλη είναι διακεκριμένη διεθνής καλλιτέχνης και εγγονή του στρατηγού Ναπολέοντα Σωτήλη που μπήκε επικεφαλής του Ελληνικού στρατού στις Σέρρες στις 29 Ιουνίου του 2013.
Η έκθεση περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, χαρακτικής και κοσμήματα της δημιουργού.
Τα κοσμήματα θα εκτεθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σερρών(Μπεζεστένι) παράλληλα με ευρήματα από την ανασκαφή της ΚΗ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων στην περιοχή του Νέου Σκοπού(Αρχαία Βέργη). Στον ίδιο χώρο θα παρουσιαστούν έργα του Τζόρτζιο Ντε Κύρικο του οποίου η καλλιτέχνης υπήρξε μαθήτρια και συνεργάτης.
Τα ζωγραφικά έργα της κ. Σωτήλη θα εκτεθούν στον τέταρτο όροφο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών.
 
Διοργάνωση: Περιφερειακή Ενότητα Σερρών – Εταιρεία Μελέτης & Έρευνας της Ιστορίας των Σερρών – ΚΗ Εφορία Αρχαιοτήτων
Ημερομηνία: Ιούνιος – Ιούλιος 2013
Χώρος: Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών – Αρχαιολογικό Μουσείο Σερρών
 
6) Βαλκανικοί Πόλεμοι-Έκθεση Φωτογραφικού και αρχειακού υλικού
 Έκθεση με πλούσιο φωτογραφικό και άλλο υλικό από την περίοδο των απελευθερωτικών αγώνων της Μακεδονίας.
Οργάνωση: Περιφερειακή Ενότητα Σερρών – Υπουργείο Μακεδονίας & Θράκης
Ημερομηνία: 28 Ιουνίου – 10 Ιουλίου 2013
Χώρος: Δημοτικό Θέατρο «Αστέρια»
           
 7) Έκθεση Φωτογραφικών Τεκμηρίων
« Σέρρες – Από την Οθωμανική κυριαρχία, στην καταστροφή και στην ελευθερία»         
Έκθεση Φωτογραφιών και άλλων σημαντικών ιστορικών τεκμηρίων της πόλης και της ευρύτερης περιοχής των Σερρών, από την περίοδο της απελευθέρωσης.
Η έκθεση περιλαμβάνει πολλές φωτογραφίες της συγκεκριμένης περιόδου που προέρχονται από τις συλλογές των Γενικών Αρχείων του Κράτους – Παράρτημα Σερρών και του Σερραίου ιατρού Βασίλη Καφταντζή.
 
Οργάνωση: Περιφερειακή Ενότητα Σερρών
Ημερομηνία πραγματοποίησης: Σεπτέμβριος 2013
Χώρος : Δημοτικό Θέατρο «Αστέρια»

8) Έκθεση Εθνολογικών Χαρτών «Η Μακεδονία και η περιοχή των Σερρών»

Έκθεση εθνολογικών χαρτών της Μακεδονίας και ιδιαίτερα της περιοχής των Σερρών. Παρουσιάζονται ενδιαφέροντες χάρτες, από τις ιδιωτικές συλλογές των Σάββα Δεμερτζή, Βασιλείου Καφταντζή και Αλεξάνδρου Γαρύφαλου, μέσω των οποίων ο επισκέπτης μπορεί να διακρίνει τις εθνολογικές και γεωπολιτικές αλλαγές που σημάδεψαν τις ιστορικές εξελίξεις στα νότια Βαλκάνια και κυρίως στην περιοχή της Μακεδονίας.
Οργάνωση: Περιφερειακή Ενότητα Σερρών
Ημερομηνία: Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2013
Χώρος: Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ο κ. Μωυσιάδης τόνισε την απόλυτη συνάφεια των εκδηλώσεων με την ιστορική επέτειο, την υψηλή ποιότητά τους και την ευρύτατη συνεργασία και συμμετοχή τόσο των Δήμων όσο και των πολιτιστικών Συλλόγων.

Ειδική αναφορά έκανε στην συγκυρία που διανύουμε ,στις δυσκολίες που περνά ο τόπος και στην αξία που έχει η σωστή αποτίμηση της ιστορίας και των διδαγμάτων της για το ξεπέρασμα της κρίσης.

Στη συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε στην αίθουσα “Κωνσταντίνος Καραμανλής” παραβρέθηκαν και πήραν το λόγο, ο περιφερειακός σύμβουλος Αθανάσιος Μπασδάνης, ο υπεύθυνος Πολιτισμού κ. Βασίλης Βαφειάδης και το μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού κ. Καλλιόπη Τζιώνη Πανοπούλου.  Οι οποίοι ενημέρωσαν για την εναρκτήρια εκδήλωση “Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΓΩΓΩΝ” που πραγματοποιείται το Σάββατο 13 Απριλίου στις 19:00,στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών παράλληλα με το αφιέρωμα στους Δαρνακοχωρίτες.