«Πόλεμος» για τα μεταλλεία χρυσού με… πρακτικές χούντας

σκουριες-Χαλκιδικη-ΜΑΤ«Μπαρούτι» μυρίζει η ατμόσφαιρα στην Ιερισσό μετά τα ολοήμερα χθεσινά επεισόδια με τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Οι κάτοικοι, οι οποίοι αντιδρούν στα μεταλλεία χρυσού στην περιοχή τους, συγκρούστηκαν με τις διμοιρίες που επιχείρησαν να μπουν στο χωριό. 

Είχε προηγηθεί η πληροφορία ότι προσήχθησαν πέντε άτομα για την επίθεση στα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές. Όταν τα ΜΑΤ έφτασαν το χωριό οι κάτοικοι έστησαν οδοφράγματα και εμπόδισαν την είσοδο τους. 

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών και ορισμένα από τα δακρυγόνα έπεσαν στο σχολείο της Ιερισσού. Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι αυτό είχε ως αποτέλεσμα 4 μαθητές να αντιμετωπίσουν αναπνευστικά προβλήματα και να δεχθούν τις πρώτες βοήθειες, ενώ στο σχολείο επικράτησε πανικός. 
Η ΓΑΔΠ Κεντρικής Μακεδονίας σε ανακοίνωση της διέψευσε ότι πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις ή προσαγωγές ατόμων και υπογράμμισε ότι οι αστυνομικοί έκαναν «περιορισμένη χρήση χημικών μέσων» προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν.
Τα επεισόδια συνεχίστηκαν και το απόγευμα όταν οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν έρευνες σε σπίτια κατοίκων για την επίθεση στα μεταλλεία χρυσού. 
Αργά το απόγευμα της Πέμπτης οι αστυνομικοί, παρουσία εισαγγελικών λειτουργών και δυνάμεων των ΜΑΤ, ολοκλήρωσαν τις έρευνες στα σπίτια των επτά κατοίκων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κάτοικοι έχουν προσαχθεί προκειμένου να δώσουν καταθέσεις, για την επίθεση που σημειώθηκε από τους άγνωστους κουκουλοφόρους, στο εργοτάξιο των Σκουριών.
Οι κάτοικοι δηλώνουν έτοιμοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και προγραμματίζουν συλλαλητήριο το Σάββατο 9 Μαρτίου στις 11:30 το πρωί στην πλατεία Δημαρχείου στη Θεσσαλονίκη με σύνθημα «όχι στις εξορύξεις χρυσού». 

Όπως δήλωσε στο Thesstoday, ο δικηγόρος Βασίλης Τζιμούρτος, ο οποίος εκπροσωπεί νομικά πολλούς από τους κατοίκους της Ιερισσού, η αστυνομία αρνήθηκε να συμμετάσχει στην σύσκεψη στο δικαστικό μέγαρο, υπό τον προϊστάμενο της εισαγγελίας Εφετών Π.Γιαννάκη. «Εμείς θα πάμε γιατί θέλουμε να βρεθεί μια λύση» είπε ο Βασίλης Τζιμούρτος.
Για τις έρευνες σε σπίτια κατοίκων ο δικηγόρος σημείωσε ότι «προσπαθούν να επιβάλλουν καθεστώς χούντας, κάνουν έρευνες λες και αφορούν σε τρομοκράτες. Εδώ δεν έχει απαγγελθεί κατηγορία και εισβάλλουν σε σπίτια, με τα μικρά παιδιά να βλέπουν τρομοκρατημένα κουκουλοφόρους μέσα στο χωριό, μέσα στο σπίτι τους. Από εδώ και πέρα, οι κάτοικοι δηλώνουμε επίσημα, πως ότι και αν συμβεί, είμαστε σε νόμιμη άμυνα και ηθικοί αυτουργοί θα είναι αυτοί». 

(πηγη: www.real.gr)