Η πολιτική της βαρβαρότητας περνάει μέσα από τους Δήμους

Η πολιτική της βαρβαρότητας περνάει μέσα από τους Δήμους

Man Standing on Pathway Between Darkness and LightΑρθρο της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Δήμου Σερρών

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα που επιβεβαιώνουν ότι οι δήμοι έχουν πρωτοστατήσει στην υλοποίηση όλης της γκάμας της αντιλαϊκής πολιτικής των αστικών κυβερνήσεων και της ευρωπαϊκής ένωσης.

Λαϊκή ΣυσπείρωσηΜπορεί να θυμηθεί κανείς το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων. Η λεγόμενη μερική απασχόληση της δεκαετίας του ’90 που σήμερα έχει εξελιχθεί σε «στρατιές συμβασιούχων», «κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, τοπικά σύμφωνα απασχόλησης.

Την καταβολή από την Τοπική  Διοίκηση, δηλαδή από το λαό, 20 δις δρχ. στα τέλη της δεκαετίας του ’90 για το «πρόγραμμα σύγκλισης» με αφορμή την είσοδο στην ΟΝΕ, μπορεί σήμερα να δει κανείς ομοιότητες με την αποδοχή της μείωσης των λεγόμενων παρακρατημένων πόρων από τα 10 δις € στο 1,7 δις ευρώ.

Αστικές πολιτικές δυνάμεις (π.χ. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) ζητούσαν πριν την εφαρμογή του «Καποδίστρια» την κατάργηση των διορισμένων νομαρχών που έπαιζαν περίπου τον ίδιο ρόλο με αυτόν του γγ Αποκεντρωμένη Διοίκησης. Οι διορισμένοι νομάρχες καταργήθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του ’90 και θεσπίστηκε η αιρετή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, καθιερώθηκε όμως ο διορισμένος από το κράτος περιφερειάρχης. Και πάλι οι αστικές πολιτικές δυνάμεις ζητούσαν μετά από μερικά χρόνια την κατάργηση των διορισμένων περιφερειαρχών που έπαιζαν το ρόλο του ελεγκτή. Από το 2011 καταργήθηκαν και οι διορισμένοι περιφερειάρχες, καθιερώθηκε η αιρετή περιφερειακή διοίκηση και ορίστηκε από το κράτος ο διορισμένος γενικός γραμματέας αποκεντρωμένης διοίκησης, πάντοτε υπήρχε δηλαδή ένας βαθμός ελέγχου δήμων και περιφερειών από το κεντρικό κράτος.

Παρόλα αυτά, αναρωτιούνται πολλοί: Μπορούν οι δήμοι να πάρουν αποφάσεις σε θετική κατεύθυνση υπέρ των συμφερόντων των λαϊκών στρωμάτων; Δεν μπορούν να κάνουν τίποτα οι δήμοι και οι περιφέρειες σ’ αυτή την κατεύθυνση;

Ας δούμε μερικά παραδείγματα που είναι πραγματικά:

  1. Δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει ομόφωνα να εκτελέσει αντιπλημμυρικά έργα ή να χτίσει ένα σχολείο και να εντάξει το έργο στο ΕΣΠΑ. Την ίδια στιγμή ο ίδιος δήμος εντάσσει στο ΕΣΠΑ έργο που αφορά την κατασκευή ποδηλατόδρομου. Εγκρίνεται από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς το έργο του ποδηλατόδρομου αλλά το έργο της κατασκευής του σχολείου καθυστερεί και στο τέλος δεν εγκρίνεται. Για να ξαναγίνει αίτηση ένταξης στο ΕΣΠΑ πρέπει να περάσουν αρκετοί μήνες. Στο παράδειγμά μας ο ποδηλατόδρομος είχε κόστος κατά 50% μικρότερο από το σχολείο και εγκρίθηκε γρήγορα. Το ίδιο όμως θα γινόταν εάν ήταν ένα έργο αστικής ανάπλασης ή ένα γήπεδο ακριβώς επειδή αυτά θα διευκόλυναν την επιχειρηματική δραστηριότητα.
  2. Δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει ομόφωνα την απαλλαγή από δημοτικά τέλη και φόρους για κατηγορίες που αποδεδειγμένα έχουν οικονομικό πρόβλημα. Η απόφαση δεν εγκρίνεται από τις παραπάνω βαθμίδες διοίκησης του κράτους, επειδή δεν έχουν υλοποιηθεί οι τρίμηνες προβλέψεις του προϋπολογισμού του δήμου και επειδή τα κριτήρια που  βάζει ο νόμος για το ποιοι θεωρούνται άποροι, πολύτεκνοι κτλ δεν έχουν τηρηθεί.
  3.  Δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει την κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς. Όμως το Νομικό Πρόσωπο που είναι οργανισμός του δήμου δεν υλοποιεί την απόφαση αφού σύμφωνα με το νόμο δεν είναι δεσμευτικές για το νομικό πρόσωπο. (την υπόδειξη στο ΝΠ κάνει ο επίτροπος του ελεγκτικού συνεδρίου.
  4.  Ο Δήμος προχωρά σε κατάσχεση χρημάτων από τραπεζικό λογαριασμό συνταξιούχου για οφειλή από απλήρωτα τέλη αποχέτευσης. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει ομόφωνα να «παγώσει» τις διαδικασίες κατάσχεσης. Η απόφαση ισχύει. Μόνο που η ταμειακή υπηρεσία του δήμου συνεχίζει προχωρώντας στην κατάσχεση αφού σύμφωνα με το νόμο εάν ένα χρέος που έχει βεβαιωθεί από τον αρμόδιο υπάλληλο δεν εισπραχθεί και μέσω κατάσχεσης τότε το ποσό του χρέους καταλογίζεται στον υπάλληλο!!!
  5. Χρωστάς βεβαιωμένη κλίση στο δήμο 50 € από παράνομη στάθμευση; Θα σου  μπλοκάρουν για να τα πάρουν όλους τους  τραπεζικούς  λογαριασμούς οι καλές τράπεζες μαζί με τους καλούς δημάρχους…

Τι δείχνουν τα παραπάνω;

–          Δήμοι και Περιφέρειες ως φυσική συνέχεια του κεντρικού κράτους παίζουν ένα πολύ συγκεκριμένο ρόλο. Ο λαός δεν πρέπει να αποδεχθεί τη λογική της «ασφυχτικής νομοθεσίας» και του «νομικού πλαισίου που δεν μπορεί να ξεπεραστεί».

–          Ο λαός πρέπει  να διεκδικήσει καλύτερους όρους για την ζωή του και αυτό πρέπει να γίνει με μέτωπο αγώνα απέναντι και στο δήμο ή την περιφέρεια και στην κυβέρνηση. 

–          Μπροστά στις επικείμενες εκλογές (Ευρωεκλογές, Τοπικές, Βουλευτικές, όποτε και αν γίνουν) το κριτήριο ψήφου για τους εργαζόμενους πρέπει να είναι ενιαίο.

Η πολιτική ΕΕ – Αστικών κυβερνήσεων υλοποιείται μέσα από την τοπική διοίκηση, είναι ενιαία και επηρεάζει την καθημερινότητα των εργαζομένων, των οικογενειών τους.

Αυτοί δεν αλλάζουν. Άλλαξε εσύ. Ψήφισε ΛΑΣ – ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ ΚΚΕ.