Πώς να πέσεις να κοιμηθείς λέγοντας «δόξα τω Θεώ, είμαι καλά, υπάρχουν και χειρότερα…».

Πώς να πέσεις να κοιμηθείς λέγοντας «δόξα τω Θεώ, είμαι καλά, υπάρχουν και χειρότερα…».
Του Νίκου Φαλαγκάρα [nicfalag@yahoo.gr]
Του Νίκου Φαλαγκάρα
[nicfalag@yahoo.gr]

Καλή σας, ημέρα, αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι.

Με τους (τελευταίους) νεκρούς πρόσφυγες -μετανάστες, ανάμεσά τους έξι παιδιά!, στο Αιγαίο, πώς να αφεθείς και να αφοσιωθείς στα ειρηνικά σου έργα; Πώς να πέσεις να κοιμηθείς λέγοντας «δόξα τω Θεώ, είμαι καλά, υπάρχουν και χειρότερα…».

Είναι αυτό το αμείλικτο γιατί, πραγματικό καρφί που σου τρυπάει τον νου και την καρδιά. Γιατί να πνίγονται συνάνθρωποί μας, δίπλα μας, ανυπεράσπιστοι; Και την ίδια στιγμή να είσαι υποχρεωμένος ν’ (ξανα)ακούσεις τι είπαν πάλι οι γραφικοί και οι ξεδιάντροποι του κόσμου τούτου. Κοντινοί και μακρινοί. Που προκαλούν τα ίδια παράσιτα που σε ξεκουφαίνουν.

Μερικοί απ’ αυτούς επιμένουν να διατείνονται ότι εκπροσωπούν επί γης τον… Θεό.

Όπως, ας πούμε, ο –γνωστός και μη εξαιρετέος- μητροπολίτης Καλαβρύτων (τι άτυχη εκτός, από μαρτυρική, αυτή η πόλη) Αμβρόσιος που εκστόμισε λόγο μίσους και απανθρωπίας: «Φτύστε τους ομοφυλόφιλους όπου τους συναντάτε, είναι αποβράσματα της κοινωνίας και εκτρώματα της φύσης».

Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να το πω ευθέως και εν γνώσει των συνεπειών: Αυτούς τους ανθρώπους αρνούμαι να τους σεβαστώ. Όχι επειδή διαφωνώ με τις (όποιες) απόψεις τους, στο κάτω κάτω δεν είναι υποχρεωτικό να συμφωνούμε όλοι και σε όλα.

Είναι το μίσος που εκτοξεύουν, όπως το φίδι το δηλητήριο, και δεν το αντέχω.

Παγκόσμια ημέρα κατά της διαφθοράς η χθεσινή (σήμερα κάποια άλλη θα έχει την τιμητική της). Τη γνώμη μου για τις Παγκόσμιες Ημέρες γενικώς την έχω εκφράσει κατ’ επανάληψιν. Τις θεωρώ εντελώς τυπικές και το μόνο που πετυχαίνουν, στην καλύτερη περίπτωση, είναι να μας θυμίζουν τις ανεπάρκειες και τα ελλείμματά μας στους περισσότερους τομείς. Όμως η ημερολογιακή υπόμνηση δεν οδηγεί κατ’ ανάγκην και στη δράση, αφού προηγουμένως αναθεωρήσουμε πολλά απ’ αυτά που την αναστέλλουν.

Πάντως κολυμβήθρα του Σιλωάμ δεν μπορούν να γίνουν.

Όταν ο Πούτιν απειλεί και με… πυρηνικά όπλα το Ισλαμικό Κράτος, εμείς, που δεν έχουμε κανένα λόγο να μην είμαστε απερίφραστα εναντίον αυτού του σύγχρονου τέρατος –γεννήματος πολλών πατέρων, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ανησυχούμε.

Κυρίως γιατί καλούμαστε, εν ονόματι της ειρήνης!, να εξοικειωθούμε με τον εφιάλτη του πυρηνικού ολοκαυτώματος.