Πως Οχτώ… άρπες δημιούργησαν το… αδιαχώρητο στο Ζιντζιρλί τζαμί για «Ένα ταξίδι μέσα από 376 χορδές» (φώτος + video)

Πως Οχτώ… άρπες δημιούργησαν το… αδιαχώρητο στο Ζιντζιρλί τζαμί για «Ένα ταξίδι μέσα από 376 χορδές» (φώτος + video)

Μπορούν 8 άρπες να συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον του σερραϊκού κοινού;;; Αποδείχθηκε πως όχι μόνο μπορούν, αλλά δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο στο Ζιντζιρλί τζαμί, μισή ώρα πριν την προγραμματισμένη έναρξη της εκδήλωσης.

Αποτέλεσμα πολλοί να παρακολουθήσουν την παράσταση… ακουστικά, από το προαύλιο του τζαμιού, ενώ άλλοι να αποχωρήσουν απογοητευμένοι.


Από εμάς ένα ακόμη μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στους διοργανωτές, καθώς τέτοιες εκδηλώσεις προάγουν τον πολιτισμό και κεντρίζουν το ενδιαφέρον όχι μόνο των φιλόμουσων, να έρθουν σε «επαφή» με μουσικά ακούσματα, που δύσκολα «συναντά» κανείς ακόμη και σε μεγάλες πόλεις.

Διοργάνωση υψηλής αισθητικής

Το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών και με την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, συμβάλει στην ανάδειξη των μνημείων της πόλης των Σερρών, με τη διοργάνωση εκδηλώσεων ιδιαίτερου χαρακτήρα  και υψηλής αισθητικής.

«Ένα ταξίδι μέσα από 376 χορδές»

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, «Ένα ταξίδι μέσα από 376 χορδές»,μια συναυλία με 8 άρπες, από το σχήμα PerHarps, το περασμένο Σάββατο 13 Απριλίου 2019, στις 8.00 το βράδυ, σε  ένα ιδιαίτερο χώρο, μυσταγωγικό, γεμάτο ιστορία και μνήμες, στο Ζιντζιρλί Τζαμί.

Το Ζιντζιρλί Τζαμί

Το Ζιντζιρλί Τζαμί θεωρείται μνημείο εξαιρετικής ακουστικής και αποτελεί αρχιτεκτόνημα ιδιαίτερης αισθητικής της περίφημης σχολής ΜιμάρΣινάν. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της πόλης των Σερρών, στη γωνία των οδών Αδριανουπόλεως και Ανατολικής Θράκης και αποτελεί σημείο αναφοράς στην πολιτιστική ζωή του τόπου.

Είναι ένα από τα τρία σημαντικά μνημεία που κτίστηκαν στην πόλη και χρονολογείται από το 16ο αιώνα. Πρόκειται για μεσαίου μεγέθους Τζαμί, μ’ έναν κεντρικό τετράπλευρο χώρο ο οποίος περιβάλλεται από διώροφη στοά στηριγμένη σε κίονες στις τρεις πλευρές του, ανατολική, βόρεια και δυτική. Ο κεντρικός χώρος καλύπτεται με τρούλο, ενώ το ισόγειο και ο όροφος των στοών καλύπτονται με σκαφοειδείς θόλους ενώ είναι ορατή η επίδραση από τη Βυζαντινή αρχιτεκτονική.


Οι PerHarps και οι… άρπες τους

Οι PerHarps γεννήθηκαν το 2013 από την Κατερίνα Κίτσου, με τη σκέψη ότι λείπει απο την Ελλάδα ένα τελείως πρωτότυπο και διαφορετικό σύνολο, το οποίο θα αποτελείται από άρπες.

Οι PerHarps έχουν παίξει σε παραγωγές  του ΟΜΜΘ, του Αρχαιολογικού Μουσείου  Θεσ/νικης, του ΚΩΘ, κ.α. Αυτό που τους χαρακτηρίζει είναι το μουσικό παραμύθι – μυθιστορηματική ιστορία, και η συνεργασία τους με την μυθιστοριογράφο Βασιλική Χαρίση.

Έχουν συμπράξει επίσης με χορευτικές ομάδες σύγχρονου χορού της ΧΑΝΘ, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσ/νικης σε μουσική απόδοση του παραμυθιού του Ευγ. Τριβιζά “Φρικαντέλα” και πρωτότυπη μουσική διασκευή του Άλκη Μπαλτά.

Η Κατερίνα Κίτσου έκανε τις σπουδές της στη M.H.K Κολωνίας, με την Han – AnLiu, παίρνοντας δίπλωμα και Konzertexamen με Άριστα. Επίσης σπούδασε μουσική δωματίου στο Rotterdams Akademie. Παράλληλα σπούδασε βιολί και έχει δίπλωμα μονωδίας με άριστα παμψηφεί.

Υπήρξε υπότροφος του Ωνασείου Ιδρύματος και του Ο.Μ.Μ.Α. Βραβεύτηκε στον “Associazione Rovered’Oro” στην Ιταλία, στην Άρπα. Συμμετείχε σε φεστιβάλ ως σολίστ σε κοντσέρτα και έργα μουσικής δωματίου στην Ιταλία, Ελβετία, Γερμανία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Ισπανία, Βουλγαρία, Βέλγιο, Αγγλία, Κύπρο και Ελλάδα.

Καλλιτέχνες που συνεργάστηκε: Vl. Mendelssohn, JundtNumata, Henkel, Jin, Duoporfiris-Mueller, AmicheQuartet, Eira L. Jones. Ήταν επιτροπή στο “JugendMusiziert” και “MusizierendeJugendimRhein–

Sieg – Kreis”. Είναι μέλος των Orpheus Soloists και συνεργάζεται με τη ΣΟΔΘ όπως επίσης με την ΚΟΘ ως Α’ και Β’ κορυφαία. Διδάσκει άρπα στο ΚΩΘ και στο ΣΩΘ. Από το 2012 δίνει master classes στην άρπα στο ″St. George International Festival of music″. Τον Μάιοτου 2017, είχε πρόσκληση από το Royal College of Manchester για master class. Τον Ιούλιο του 2018, προσκλήθηκε να διδάξει σε master class από το 5th International Summer Harp Academy στη Βουλγαρία.

Στις PerHarps συμμετέχουν:

  • Φυλλένια Βουνελάκη
  • Δανάη Ζαφρανά
  • Σταυρούλα Κουιτζόγλου
  • Ζωή Κουντούρη
  • Άννα Μήλιου
  • Αγάπη Φασούλα
  • Κατερίνα Κίτσου

Κρουστά: ΝταβίναΦλωρεντίν

Φωτορεπορτάζ από την εκδήλωση στη σελίδα μας στο facebook

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:Περιφερειακή Ενότητα Σερρών

Γράψτε το σχόλιό σας...

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.