Πότε είναι απαραίτητος ο αθλητίατρος; Ο κορυφαίος ορθοπεδικός χειρουργός εξηγεί

Οι αθλητές καταπονούν αρκετά τις αρθρώσεις τους σε καθημερινή βάση και πολλά προβλήματα μπορούν να προκύψουν κατά την προπόνηση ή την διεξαγωγή των αγώνων τους. Γι’ αυτό ένας ικανός και έμπειρος αθλητίατρος και ορθοπεδικός χειρουργός είναι σημαντικό να βρίσκεται πάντα στο πλευρό τους για να προλάβει δυνητικά καταστροφικές για την καριέρα τους παθήσεις.

Πότε είναι όμως απαραίτητος ο αθλίατρος και σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να επέμβει άμεσα για να σώσει την καριέρα του αθλητή; Παρακάτω σας αναλύουμε τις κλινικές καταστάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν κορυφαίους αθλητές «στον πάγκο».

Σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου

Μία από τις πιο συχνές παθήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ένας αθλίατρος, Το σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου επηρεάζει αθλητές που σηκώνουν και χρησιμοποιούν το χέρι τους πάνω από το ύψος του ώμου, ασκώντας έτσι μεγάλη πίεση στην άρθρωση.

Κολυμβητές, αρσιβαρίστες τενίστες, ακοντιστές, δισκοβόλοι, γκόλφερ, σφαιροβόλοι, παίκτες βόλεϊ και αθλητές γυμναστικής έχουν μεγάλο κίνδυνο εμφάνισης της συγκεκριμένης βλάβης.

Παρόλο που το σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου μπορεί να παρέλθει σταδιακά και με την βοήθεια συντηρητικής θεραπείας, όταν κάνουμε λόγο για επαγγελματίες αθλητές, πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα για να μην καταστρέψει την καριέρα τους.

Για την αντιμετώπιση του ο ορθοπεδικός χειρουργός θα προβεί σε αρθροσκόπηση ώμου, προκειμένου να αφαιρέσει τις δομές πρόσκρουσης και να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει περεταίρω βλάβη στο σημείο.

Ρήξη τενόντων

Οι τένοντες είναι ουσιαστικά η προέκταση των μυών που τους συνδέουν με τα οστά, τους χόνδρους και τους συνδέσμους της εκάστοτε άρθρωσης.

Η μεγάλη καταπόνηση τους σε καθημερινή βάση μπορεί να οδηγήσει σε μερική ή ακόμα και ολική ρήξη τους με αποτέλεσμα έντονο πόνο και αδυναμία εκτέλεσης ακόμα και καθημερινών κινήσεων.

Παρόλο που η κατάσταση αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί σε βάθος χρόνου με συντηρητική θεραπεία, ένας αθλητής δεν μπορεί να περιμένει τόσο πολύ, γι’ αυτό απαιτείται χειρουργική επέμβαση από έναν εξειδικευμένο ορθοπεδικό χειρουργό, για άμεση και αποτελεσματική αποκατάσταση της βλάβης.

Χρόνια αστάθεια ώμου

Ένα ακόμη πρόβλημα που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει κάθε αθλητίατρος αρκετά συχνά, είναι η χρόνια αστάθεια ώμου.

Πρόκειται για μία κατάσταση που επέρχεται μετά από μία ή και περισσότερες εξαρθρώσεις οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την χαλάρωση της άρθρωσης, την απώλεια δύναμης στα χέρια και τον κίνδυνο επιπλέον τραυματισμών.

Γι’ αυτό οι αθλητές που υποφέρουν από μία τέτοια πάθηση θα πρέπει να υποβάλλονται σε αρθροσκόπηση ώμου, προκειμένου ο ορθοπεδικός χειρουργός να επιδιορθώσει την βλάβη στο σημείο που προκαλεί την αστάθεια.

Ενημερωθείτε κατάλληλα για όλες τις ορθοπεδικές παθήσεις και τους τρόπους θεραπείας μέσα από την ιστοσελίδα του Χειρούργου Ορθοπεδικού Φώτη Τσούκα: robo-orthopedics.gr