Πότε πρέπει να σας δει ορθοπαιδικός: Παθήσεις και συμπτώματα

Μήπως πάσχετε από μακροχρόνια τενοντίτιδα, μυϊκό πόνο ή πόνο στις αρθρώσεις; Έχετε χρόνια προβλήματα πλάτης ή μυοσκελετικές ενοχλήσεις; Τότε ο ορθοπαιδικός είναι ο γιατρός που πρέπει να επισκεφθείτε!

Ανάμεσα στα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων διαστρέμματα, βλάβες, οσφυαλγίες, τραβήγματα, κράμπες και ενοχλήσεις από παλαιότερους τραυματισμούς.

Παρόλο που πολλοί άνθρωποι λανθασμένα πιστεύουν ότι η μόνη λύση για αυτά τα θέματα είναι η φαρμακευτική αγωγή, είναι σημαντικό να κάνει πρώτα διάγνωση ένας ορθοπαιδικός για την κατάσταση σας.

Σε τι ακριβώς ειδικεύεται;

Ένας ορθοπαιδικός γιατρός ειδικεύεται σε θέματα, ασθένειες και τραυματισμούς που σχετίζονται με το μυοσκελετικό σύστημα. Οι γιατροί αυτοί διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διάγνωση, τη θεραπεία, την πρόληψη και την αποκατάσταση των μυοσκελετικών παθήσεων.

Συνήθως ο ορθοπεδικός εργάζεται σε νοσοκομεία αλλά και σε εξειδικευμένες κλινικές για τη θεραπεία μολύνσεων, αθλητικών τραυματισμών, θραυσμάτων οστών, προβλημάτων αρθρώσεων (π.χ. αρθρίτιδα), συγγενών καταστάσεων, εκφυλιστικών καταστάσεων (π.χ. οστεοπόρωση) και όγκων στα οστά και έτσι καλείται να αντιμετωπίσει τα πάντα, από μικρά θέματα, όπως στραμπούληγμα στον αστράγαλο έως και πολύπλοκες διαδικασίες και χειρουργικές επεμβάσεις, όπως αντικατάσταση ισχίου και αρθροπλαστική.

Ποια συμπτώματα πρέπει να με ανησυχήσουν;

Υπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζει ο ορθοπαιδικός σας για να κάνει τη διάγνωση. Αν έχετε κάποιο από τα ακόλουθα είναι σημαντικό να τον επισκεφθείτε για ένα τσεκ απ.

  • Δυσκολία να εκτελέσετε καθημερινές λειτουργίες (π.χ. να ανεβείτε σε σκάλες ή να μεταφέρετε σακούλες με ψώνια)
  • Πόνος στους μύες, τους τένοντες ή στις αρθρώσεις που επιμένει για περισσότερο από μερικές ημέρες
  • Πόνος στις αρθρώσεις που γίνεται πιο έντονος κατά τη διάρκεια περιόδων ανάπαυσης
  • Οίδημα ή μώλωπες γύρω από την άρθρωση ή τη θέση ενός τραυματισμού
  • Περιορισμένη εμβέλεια κίνησης, όπως η ανικανότητα να ισιώσετε την πλάτη σας
  • Κοινή παραμόρφωση
  • Σημάδια λοίμωξης συμπεριλαμβανομένης της θερμότητας, της φλεγμονής, του πυρετού και / ή της ερυθρότητας σε συγκεκριμένο σημείο
  • Οποιαδήποτε ασυνήθιστα συμπτώματα στην περιοχή του πόνου

Πού θα βρω τον κατάλληλο γιατρό;

Όποια κι αν είναι η περίπτωση ή το πρόβλημα που σας απασχολεί ο ορθοπαιδικός Γιάννης Λεβάκος (athloclinic.gr) εξειδικευμένος στην αντιμετώπιση αθλητικών τραυματισμών μπορεί να σας βοηθήσει και να σας καθοδηγήσει στη σωστή θεραπευτική μέθοδο.