«Πράσινο φως» από Σκουρλέτη στα σχέδια εγκατάστασης του αγωγού φυσικού αερίου TAP – Οριστικά στο Κωνσταντινάτο ο σταθμος συμπίεσης

«Πράσινο φως» από Σκουρλέτη στα σχέδια εγκατάστασης του αγωγού φυσικού αερίου TAP – Οριστικά στο Κωνσταντινάτο ο σταθμος συμπίεσης

Την έγκρισή του στα σχέδια εγκατάστασης και διαδρομής του ελληνικού τμήματος του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου  (TAP) έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης.

Οι αποφάσεις πρόκειται να δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) και ισχύουν από την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας Φιλοξενούσας Χώρας.

Τα σχέδια αποτελούν μέρος της Πράξης Εγκατάστασης του αγωγού, η οποία και χορηγείται – μέσω αυτής της διαδικασίας – στην εταιρεία Τrans Adriatic Pipeline AG.

Οι αποφάσεις αφορούν στην εγκατάσταση και διαδρομή του TAP στις Περιφερειακές Ενότητες Έβρου, Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πέλλας, Σερρών, Καστορίας, Κοζάνης, Φλώρινας. (δεν έγινε γνωστό αν υπάρχουν τροποποιήσεις στην όδευση του αγωγού ή του σταθμού συμπίεσης στις Σέρρες, αλλά το πιο πιθανόν είναι να ΜΗΝ έγιναν καθως αυτό θα απαιτούσε νέες μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων)

Εξάλλου όπως φαίνεται και στο δικτυακό τόπο της εταιρείας ο χάρτης του αγωγού δείχνει το Κωνσταντινάτο ως χώρο εγκατάστασης του σταθμού συμπίεσης. Ενω το εργοτάξιο της κατασκευής του αγωγού στο ν.Σερρών θα είναι στο χωριό Τούμπα.

ΤΑΡ-Σέρρες-2016-01-14_112115

Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο:

η χορήγηση της Πράξης Εγκατάστασης αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό βήμα στην εξέλιξη του αγωγού φυσικού αερίου TAP, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο με τα δέκα σημαντικότερα που υλοποιούνται αυτή την περίοδο παγκοσμίως.

Η κατασκευή και λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου συνεπάγεται πολλαπλά οφέλη για την χώρα. Η τόνωση της απασχόλησης,  με εκτιμήσεις για άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας που θα  προσεγγίσουν  τις 10.000, καθώς και η συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στα έργα, αλλά και στην  παροχή υλικών κατασκευής, είναι ένα μέρος αυτών.

Η εξυπηρέτηση του στόχου για διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας  της Ευρώπης με φυσικό αέριο, όπως και των ενεργειακών διαδρομών, είναι ένα ακόμη σημαντικό όφελος προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της ενεργειακής ασφάλειας και επάρκειας σε ολόκληρη την ΕΕ και την Ελλάδα. 

Η ενίσχυση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας, με ευθεία προβολή και στο   πεδίο της εθνικής οικονομίας, είναι ένα ακόμη, σημαντικό όφελος, μέρος της συνολικής προσπάθειας για την ανάκαμψη της χώρας, καταλήγει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.