Προαναγγελία μεγάλης αύξησης των δημοτικών τελών;

Προαναγγελία μεγάλης αύξησης των δημοτικών τελών;

Οι Δημαρχοι του ν.Σερρών σε έκτακτη σύσκεψη που πραγμνατοποίησαν την περασμένη Κυριακή (23/12) στα γραφεία της πρώην ΤΕΔΚ, με αφορμή την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης που αφορά την σύνταξη των προϋπολογισμών των Δήμων επισημαίνουν ότι με βάσει τις οδηγίες είναι υποχρεωμένοι να αυξήσουν τα Δημοτικά τέλη για να ανταπεξέλθουν στις υπαγορεύσεις της ΚΥΑ και σε πρώτη φάση θα απαιτήσουν σειρά αλλαγών στην ΚΥΑ για να μπορέσουν να συντάξουν τους προϋπολογισμούς. (αγνωστο παραμένει αν θα πετύχουν το στόχο τους δεδομένης της ακαμψίας της Κυβέρνησης η οποία θα επικαλεστεί το Μνημόνιο και τις επιταγές της Τρόικας). Στην ανακοίνωσή τους την οποία υπογράφουν όλοι οι δήμαρχοι του ν.Σερρών αναφέρεται ό,τι:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ –ΔΗΛΩΣΗ
Σήμερα 23 Δεκεμβρίου 2012 και μετά από πολύωρες επί διήμερο συζητήσεις εκτιμούμε ότι το περιεχόμενο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης(αριθμ.πρωτ.47490/18-12-2012) προκαλεί απροσπέραστες δυσκολίες σύνταξης από τους Δήμους ενός απλού και λειτουργικού προϋπολογισμού, που θα επιτρέπει την αντιμετώπιση της καθημερινότητας και των έκτακτων αναγκών των δημοτών.
Ειδικότερα γνωρίζουμε στους δημότες μας τα εξής: οι υπαγορεύσεις της Κ.Υ.Α.  για τη σύνταξη του προϋπολογισμού δεν επιτρέπουν τον ασφαλή προγραμματισμό για την κάλυψη αναγκών όπως η κίνηση των οχημάτων, η θέρμανση των δημοτικών χώρων,  η συντήρηση του οδικού δικτύου, η χρηματοδότηση μέσω των Νομικών προσώπων των αθλητικών, προνομιακών, πολιτιστικών και άλλων δραστηριοτήτων των Δήμων. Φυσικά δεν γίνεται λόγος πλέον για παρεμβάσεις από τους Δήμους που θα συμβάλλουν στην αναγκαία εθνική προσπάθεια για ανάπτυξη του τόπου. 
Επιπρόσθετα κάνουμε γνωστό ότι η ως άνω Κ.Υ.Α. καλεί τους Δήμους μέσα σε αυτή την τραγική οικονομική κατάσταση να λάβουν επιπλέον σκληρά οικονομικά μέτρα προς τους δημότες τους για να μπορέσουν να λειτουργήσουν.
Σε συνεχή τηλεφωνική διάσκεψη με τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων κ. Κωνσταντίνο Ασκούνη συμφωνήσαμε και προγραμματίζουμε απαίτηση αλλαγών στην Κ.Υ.Α. ώστε το επόμενο εικοσαήμερο να έχουμε τη δυνατότητα σύνταξης προϋπολογισμών στοιχειωδώς λειτουργικών.
Προς την κατεύθυνση αυτή οι Δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών θα αποστείλουν τις προτάσεις τους για τροποποιήσεις της Κ.Υ.Α.  στους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών.
 
Σέρρες, 23-12-2012
ΟΙ Δήμαρχοι
Αμφιπόλεως,
Βισαλτίας,
Εμμανουήλ Παππά,
 Ηράκλειας,
Σερρών
και Σιντικής