Πρελούδιο για την 4η αξιολόγηση εν μέσω πολιτικής αναταραχής

Πρελούδιο για την 4η αξιολόγηση εν μέσω πολιτικής αναταραχής
Του συνεργάτη μας Γιώργου Αλεξάκη

Αρχίζουν σήμερα και πάλι οι συζητήσεις  μεταξύ των παλιών «γνώριμων» στο Χίλτον εν μέσω γεωπολιτικής ανησυχίας λόγω Τουρκίας και τοξικού κλίματος λόγω Novartis. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν για λίγες μέρες και πάλι οι «ουρές» της προηγούμενης αξιολόγησης, δηλαδή, τα δημοσιονομικά, η ενέργεια οι ιδιωτικοποιήσεις και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί μεταξύ των Πίτερ Ντόλμαν (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) και της Ελληνικής κυβέρνησης. Πιο συγκεκριμένα στην έναρξη την συναντήσεων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των Θεσμών για την τέταρτη αξιολόγηση θα εξετασθούν στις 15:00 τα ζητήματα της ενέργειας, στις 16:00  θα γίνει η επισκόπηση του προγράμματος και στις 17:00  θα τεθούν επί τάπητος τα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων.

Βασικό μέλημα της κυβέρνησης, που συνδέεται και με την υπόθεση του χρέους είναι να αποδείξει ότι το δημοσιονομικό σενάριο και η υλοποίηση των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022 είναι εφικτά. Βέβαια αυτό συνδέεται άρρηκτα με το θέμα του αφορολόγητου και της δαπάνης για τις συντάξεις, ζητήματα που επιμένει να θέτει το ΔΝΤ, αλλά προκαλούν «πολιτική αλλεργία» στην Αθήνα.

Σημειώνεται ότι με βάση τα συμπεφωνημένα αν δεν τηρηθούν οι στόχοι προβλέπεται να γίνει νωρίτερα, δηλαδή το 2019 και όχι το 2020, η μείωση του αφορολόγητου από τα 8.700 ευρώ στα 5.700 ευρώ για τον άγαμο). Όμως το πολιτικό βάρος μια τέτοιας κατάστασης δεν είναι εύκολα υποφερτό ειδικά σε μια περίοδο με εκλογές, κι όταν το 2019 υπάρχει και η ψηφισμένη πρόβλεψη για περικοπές συντάξεων.

Η Ελληνική πλευρά, πάντως, αισιοδοξεί ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι θα πιαστούν λόγω αύξησης ΑΕΠ και περιορισμού φοροδιαφυγής και ότι δε θα χρειαστεί ένα τέτοιο μέτρο. Μένει όμως αυτό να φανεί στην πορεία.

Πέρα από το δημοσιονομικό μέτωπο ένα εξίσου καυτό ζήτημα με πολιτικές προεκτάσεις αναμένεται να τεθεί στην εκκίνηση για την τέταρτη αξιολόγηση. Δεν είναι άλλο από το θέμα των πλειστηριασμών και της εκκαθάρισης των «κόκκινων χαρτοφυλακίων» των τραπεζών. Μάλιστα το Euro Working Group περιμένει απτά αποτελέσματα και υλοποίηση δεσμεύσεων για να εγκρίνει τον Μάρτιο την εκκρεμούσα δόση.

Σημειώνεται ότι η Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Εποπτικής Αρχής Ντανιέλ Νουί μιλώντας στο “Βήμα της Κυριακής” έστειλε το σχετικό μήνυμα. «Η ψήφιση των νόμων είναι μόνο το πρώτο βήμα. Πρέπει επίσης να τεθούν σε ισχύ και να εφαρμοστούν. Και εδώ, φαίνεται πως τα πράγματα μπορούν να κινηθούν γρηγορότερα. Για παράδειγμα, η αποτελεσματική εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι ουσιώδης» ανέφερε χαρακτηριστικά η Νουί.

Άλλο σημαντικό θέμα που αφορά και την τέταρτη αξιολόγησης είναι η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ καθώς και η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων. Τέλος αναμένεται να εξεταστούν η πορεία του επανυπολογισμού των συντάξεων, η υπουργική απόφαση για την περικοπή του ΕΚΑΣ το 2019, οι νέες αντικειμενικές και η κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου.