«Προ τετελεσμένων γεγονότων» ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών για το έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων

ΧΥΤΥ ή ΧΥΤΑ ή ΧΥΤ Παλαιοκάστρου
ΧΥΤΥ ή ΧΥΤΑ ή ΧΥΤ Παλαιοκάστρου

Το μοναδικό θέμα που περιλάμβανε η ημερήσια διάταξη στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, το βράδυ της Τετάρτης (8/1) ήταν η ενημέρωση – συζήτηση (σ.σ. κατόπιν «εορτής») σχετικά με την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας ανάδειξης προσωρινού αναδόχου για την υλοποίηση της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων νομού Σερρών, και αφού προηγήθηκε η επίσκεψη την περασμένη Παρασκευή σύσσωμου του Υποργείου Ανάπτυξης με επικεφαλής των κ. Χατζηδάκη.

Πέντε ώρες διήρκησε συνεδρίαση (πρώτη του νέου χρόνου), του δημοτικού συμβουλίου Σερρών. Εισηγητής του θέματος ήταν ο δήμαρχος Σερρών και πρόεδρος της ΕΣΑΝΣ, Πέτρος Αγγελίδης, ενώ παρών ήταν και ο τεχνικός σύμβουλος της ΕΣΑΝΣ κ. Γιώργος Ηλιόπουλος, ο οποίος έδινε διευκρινήσεις για τις τεχνικές λεπτομέρειες του έργου και του διαγωνισμού.

Ο κ. Αγγελίδης  τόνισε αρχικά ότι το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων συζητείται για τέταρτη φορά στο δημοτικό συμβούλιο, θέλοντας να δείξει ότι δεν φέρνει το σώμα προ «τετελεσμένων γεγονότων».

Ο Διαγωνισμός

Ως προς τον διαγωνισμό που έγινε, ανέφερε ότι τρεις ήταν οι εταιρίες που κατέθεσαν προσφορές (Ένωση Εταιρειών ARCHIRODON – INTRAKAT – ENVITEC, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και η Ένωση εταιρειών Μεσόγειος-J&P AVAX), για την μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στο ΧΥΤΥ Παλαιοκάστρου. Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΑΝΣ ΑΕ, στο οποίο μετέχουν οι δήμοι του Νομού Σερρών και η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, ενέκρινε ομόφωνα το αποτέλεσμα του διαγωνισμού και ανακήρυξε προσωρινό ανάδοχο την Ένωση Εταιρειών ARCHIRODON – INTRAKAT – ENVITEC.

Το κόστος της διαχείρισης ανά τόνο απορριμμάτων

Η διαδικασία της τελικής φάσης του διαγωνισμού, σύμφωνα με τον δήμαρχο, ολοκληρώθηκε υποδειγματικά σε εξαιρετικά σύντομο χρόνο, (20 μηνες) χωρίς ενστάσεις. Το κόστος της τιμής ανά τόνο για τον δημότη θα ανέρχεται στις 57,66€ +(13%ΦΠΑ)=65,14€ + 4,00€ το κόστος της ταφή = 69,14€ ανά τόνο. 
Η μονάδα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία σε 22 μήνες συμπεριλαμβανομένης της δοκιμαστικής λειτουργίας, από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης και αφού πρώτα ολοκληρώσει εντός 4μηνου τις προσυμβατικές υποχρεώσεις.

Η λειτουργία του εργοστασίου
Στην μονάδα σύμφωνα με τις προδιαγραφές, θα επιτυγχάνεται μηχανική ανακύκλωση υλικών και κομποστοποίηση οργανικού κλάσματος απορριμμάτων με ετήσια δυναμικότητα από 45.000 έως 63.000 τόνων σύμμεικτων και προδιαλεγμένων οργανικών απορριμμάτων. Το σταθεροποιημένο  υπόλειμμα θα οδηγείται προς ταφή στον ΧΥΤΥ Παλαιοκάστρου από την ΕΣΑΝΣ. Το κόστος  κατασκευής της μονάδας θα χρηματοδοτηθεί κατά 60% από το ΕΣΠΑ και η υπόλοιπη χρηματοδότηση θα προέλθει με ευθύνη του αναδόχου. Η σύμβαση λειτουργίας του έργου από τον ανάδοχο θα είναι 25ετους διαρκείας και η συμβατική αμοιβή ανέρχεται στα 39 εκ ευρώ περίπου.

Τα οφέλη από το έργο
Αναφέρθηκε επίσης στα οφέλη του έργου που είναι περιβαλλοντικά, οικονομικά, αναπτυξιακά. Ο κ. Αγγελίδης υπογράμμισε ότι χωρίς το εργοστάσιο η ζωή του υφιστάμενου κατάρρου είναι δέκα χρόνια, ενώ με το εργοστάσιο θα είναι για άλλα 25 χρόνια, και ότι το κύτταρο ανήκει στην ΕΣΑΝΣ. Επεσήμανε πως χωρίς την λειτουργία του εργοστασίου ο πολίτης θα πλήρωνε πρόστιμα και ανέφερε ότι η ΕΣΑΝΣ θα έχει έσοδα, το 50% των κερδών από τα έσοδα του εργοστασίου.

Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις του τεχνικού συμβούλου

Απαντώντας σε ερωτήσεις των συμβούλων, ο κ. Ηλιόπουλος αναφέρθηκε στον εξοπλισμό τονίζοντας ότι αυτός θα είναι καινούργιος, ενώ πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν πληθώρα υποχρεώσεων του αναδόχου και θα γίνονται συστηματικοί έλεγχοι. «Είναι μια ιδιαίτερα φιλική στο περιβάλλον και ευέλικτη στη διάρκεια της εικοσιπενταετίας», σημείωσε ο τεχνικός σύμβουλος «και θα προσαρμόζεται στους προβλέψιμους μελλοντικά, κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ανέφερε ότι το έργο είχε ξαναδημοπρατηθεί το 2008-2009 για 90χιλτόνους χωρίς όμως χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Εκπροσωπώντας τη μείζονα αντιπολίτευση «Εποχής Δημιουργίας» (σ.σ. ο Θεόδωρος Μηλίδης απουσίαζε στο εξωτερικό) ο Βασίλης Κατιρτζόγλου ρώτησε αν έχει αδειοδότηση το κύτταρο του Παλιοκάστρου και οι ποιες θέσεις εργασίας και το λειτουργικό κόστος του ΦΟΣΔΑ. Ο κ. Ηλιόπουλος απάντησε ότι υπάρχει αδειοδότηση από το 2007 και δεν θα χρειαστεί νέο κύτταρο για τουλάχιστον 20 με 25 χρόνια. Οι θέσεις εργασίας κατά την περίοδο της κατασκευής θα είναι περί τις 200 και στην λειτουργία του περί τις 50 θέσεις εξειδικευμένο προσωπικό. Όσο αφορά το λειτουργικό κόστος του ΦΟΣΔΑ για όλη την περιφέρεια είναι αναλογικά με το νομό.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Στέφανος Φωτιάδης απευθυνόμενος στον δήμαρχο κ. Αγγελίδη, ρώτησε γιατί δεν ήρθε το θέμα του αναδόχου για ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο κάτι που όπως υποστήριξε, είχε υποσχεθεί ο δήμαρχος στην συζήτηση που είχε γίνει τον Σεπτέμβριο. Ενώ ρώτησε επίσης αν υπάρχει πλαφόν στην ποσότητα των απορριμμάτων και ποιος θα πληρώνει τη διαφορά αν η ποσότητα είναι μικρότερη από τις 45.000 τόνους το χρόνο.

Ο κ. Αγγελίδης απάντησε ότι την απόφαση την παίρνει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΑΝΣ για την ανάδειξη του αναδόχου, ενώ ο κ. Ηλιόπουλος δήλωσε ότι το πρόστιμο έχει ψηφιστεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (Γ.Παπανδρέου) και αν πέσει κάτω από τους 45.000 τόνους , την ελάχιστη δυναμικότητα, η διαφορά θα πρέπει να πληρωθεί στον ανάδοχο (σ.σ.δηλαδή ο ανάδοχος αναλαμβάνει το έργο κι εμεις θα τον πληρώνουμε κάθε χρόνο τουλάχιστον για 45.000 τόνους σκουπίδια) αλλά υπάρχει στόχος να μην πέσει κάτω από τους 45.000 τόνους.

Ο κ.Ηλιοπουλος τόνισε ότι σε έναν διεθνή διαγωνισμό δεν μπορεί να υπάρξει πρόσληψη εργαζομένων μόνο από την περιοχή

Ανέφερε επίσης ότι η ΕΣΑΝΣ θα συνεχίσει να λειτουργεί (έπρεπε να πάψει να υφίσταται 31-12-2013), μέχρι να καταστεί δυνατόν να λειτουργήσουν οι ΦΟΣΔΑ. Η παράταση λειτουργίας της θα γίνει με τροπολογία του ΥΠΕΣ.

Απαντώντας στην ερώτηση για το αν υπήρχε δυνατότητα το έργο να μην γίνει με ΣΔΙΤ, ο τεχνικός σύμβουλος διερωτήθηκε αν οι δήμοι έχουν τα χρήματα να κάνουν ένα τέτοιο έργο.

Επίσης υπεραμύνθηκε ότι κατά την επεξεργασία των απορριμμάτων δεν θα δημιουργούνται δευτερογενή προϊόντα RTF. «Δεν θα υπάρχει RTF ξεκάθαρα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Παντελής Χράπας, ανέφερε ότι το κόστος για τον δημότη, θα είναι 3 ευρώ ανά πολίτη από το 2018 στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Οι θέσεις της αντιπολίτευσης για το έργο

Στις τοποθετήσεις του οι επικεφαλείς της αντιπολίτευσης εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για την κατασκευή του εργοστασίου. Ο κ. Κατιρτζόγλου, τόνισε ότι η δημοτική αρχή είναι με τους εργολάβους και κατά των δημοτών. Ανέφερε ότι με το έργο αυτό αποθαρρύνεται η ανακύκλωση στην πηγή και ότι «οι επιλογές της σημερινής δημοτικής αρχής θα δεσμεύουν και τα εγγόνια μας».

Ο Στέφανος Φωτιάδης διερωτήθηκε: πως μπορεί κάποιος δήμαρχος που σε πέντε έξη μήνες λήγει η θητεία του παίρνει μια τέτοια απόφαση και σημείωσε ότι «Πήραμε την εύκολη λύση, του ΣΔΙΤ. Εγώ δεν θα υπέγραφα στην πνοή της θητείας μου και να δέσμευα του δημότες μου».

Ο εκπρόσωπος της «Διάβασης Πεζών» Α.Μπόικος τόνισε: «Αυτοκαταργούμαστε ως θεσμικό όργανο. Γιατί δεν φέρατε το σχέδιο σύμβασης να ψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο; Θέλετε να καταργηθούμε ως πολιτικό όργανο, προχωράτε στο αυτό το δρόμο».

Η Φιλιώ Σαραντίδου έκανε λόγο για «υποκρισία των επικεφαλής της αντιπολίτευσης επειδή όπως είπε σήμερα όλοι οι επικεφαλής της, ζητούν την αποδέσμευση της ευρωπαϊκής ένωσης. Σημείωσε ότι σήμερα απειλούνται και εκβιάζονται οι δημότες και ότι με το έργο αυτό έρχεται ο θάνατος της ανακύκλωσης, γίνεται το θάψιμο της ανακύκλωσης».