Προχωρά η συνεργασία των «ΔΗΠΕΘΕ της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ»-Συνάντηση στις Σέρρες

Επίσκεψη των πρόεδρων ΔΗΠΕΘΕ που απαρτίζουν το «ΔΗΠΕΘΕ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ» στο δήμο Σερρών, ενόψει της διεθνούς πανεπιστημιαδας θεάτρου, μετά από πρόσκληση της αντιδημάρχου πολιτισμού αθλητισμού και δια βίου μάθησης και προέδρου του ΔΗΠΕΘΕ ΣΕΡΡΩΝ Σοφίας Μπιτζιδου

Προχωρά η συνεργασία των «ΔΗΠΕΘΕ της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ»-Συνάντηση στις Σέρρες

Τον Δήμο Σερρών επισκέφτηκαν οι πέντε Πρόεδροι των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας, Ιωαννίνων, Καβάλας, Κομοτηνής, και  Κοζάνης στις 20 και 21 Μαΐου 2016, ενόψει και της Διεθνούς Πανεπιστημιάδας Θεάτρου που πραγματοποιείται στο Δημοτικό Θέατρο Αστέρια.

Είναι η τρίτη κατά σειρά συνάντηση των Προέδρων των έξι  ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Με την πρώτη συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα τον Σεπτέμβριο του 2015 και με την δεύτερη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2016 στην Βέροια ολοκληρώθηκε και υπογράφηκε το πρωτόκολλο συνεργασίας των έξι ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ με το διακριτό όνομα «Τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ της Εγνατίας Οδού». Η συνεργασία αυτή εδραιώνεται και με σταθερά βήματα προχώρησε στην τρίτη συνάντηση στις Σέρρες και  αποφασίστηκε η τέταρτη συνάντηση  στα Ιωάννινα τον μήνα Σεπτέμβριο όπου θα οριστικοποιηθεί και το τελικό πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί σαν από κοινού δράσεις για την θεατρική περίοδο Σεπτέμβριο 2016 – Ιούνιος 2017.

Την πρώτη  ημέρα της επίσκεψης Παρασκευή  20/5 η Πρόεδρος  του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών κυρία Μπιτζίδου, ξενάγησε τους φιλοξενούμενους Προέδρους και τους δημοσιογράφους οι οποίοι συνόδευαν τους Προέδρους των έξι ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ από τις αντίστοιχες πόλεις, σε αξιοθέατα της πόλης των Σερρών όπως ο Αη Γιάννης, η κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων, Ακρόπολη των Σερρών- Κουλάς .

Επίσης επισκέφτηκαν τα Μουσεία Ζιντζιρλί τζαμί και «Μπεζεστένι Σερρών» στέγη του Αρχαιολογικού Μουσείου Σερρών όπου η υποδοχή έγινε από την Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Σερρών κυρία Πηνελόπη Μάλαμα . Το απόγευμα παρακολούθησαν την πανηγυρική έναρξη της Πανεπιστημιάδας θεάτρου με το συγκρότημα κρουστών και την πρώτη θεατρική παράσταση.

Την δεύτερη ημέρα Σάββατο 21/5, συναντήθηκαν και  συζήτησαν την επικείμενη μελλοντική συνεργασίας μεταξύ τους, καταθέτοντας προτάσεις και θέτοντας στόχους.

dipeue egnatiaΤα θέματα που απασχόλησαν στην ημερήσια διάταξη την δεύτερη ημέρα της επίσκεψης ήταν:

  • 1ο η συγκρότηση Επιτελικής Εποπτικής Επιτροπής με αρμοδιότητα την λήψη αποφάσεων και τη χάραξη κατευθύνσεων  και η σύσταση της Συντονιστικής Εποπτικής Επιτροπής η οποία αναλαμβάνει την ευθύνη εξειδίκευσης και παρακολούθησης της υλοποίησης των δράσεων, προκειμένου να προχωρήσει η συνεργασία των  ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ της Εγνατίας Οδού.
  • 2ο θέμα ο τρόπος σύνταξης και λειτουργίας των εργασιών των επιτροπών και
  • 3ο θέμα έγινε η κατάθεση προτάσεων και μεθόδων συνεργασίας και ο τρόπος υλοποίησης τους.

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών μέσω των εκπροσώπων του, της Προέδρου και του Διοικητικού Συμβουλίου του, του Καλλιτεχνικού Διευθυντή, αντιμετωπίζουν θετικά την προκύπτουσα συνεργασία, μέσω της οποίας δύναται να προκύψουν μεγάλες θεατρικές παραγωγές, η διάχυση των καλών πρακτικών μεταξύ τους, η ένταξή τους σε Ευρωπαϊκά προγράμματα.

Είναι γεγονός ότι η λειτουργία των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ οφείλεται στην προαίρεση της εκάστοτε δημοτικής αρχής , λόγω της μεγάλης οικονομικής επιχορήγησης με την οποία τα χρηματοδοτεί. Πρώτο μέλημά μας είναι η διεκδίκηση μεγαλύτερης χρηματοδότησης από το Κράτος, για να συνεχίσουν να προσφέρουν πολιτισμό και δημιουργικότητα στις τοπικές κοινωνίες, να απασχολούν και να αναδεικνύουν το ντόπιο καλλιτεχνικό  δυναμικό, να ενισχύουν την αποκέντρωση ενδυναμώνοντας την περιφέρεια με προσφορά εργασίας.

Στη συνέχεια τους Προέδρους των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ υποδέχθηκε  στο Δημαρχείο ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης, ο οποίος δήλωσε υποστηρικτής της αξιέπαινης πρωτοβουλίας τους.